2019-12-06 04:49

Spectacol antioccidental în sălile de la Kremlin: Vladimir Putin ameninţă Vestul

 |  18:40
Spectacol antioccidental în sălile de la Kremlin: Vladimir Putin ameninţă Vestul

Cuvântarea anuală a conducătorului rus a apărat politica externă a regimului. Invadarea Crimeei de către armata rusă a fost prezentată de Putin ca un gest legitim, reacţia occidentalilor a fost ridiculizată, iar Statele Unite ale Americii au fost evidenţiate ca putere ce conspiră împotriva Moscovei.

În discursul anual despre starea naţiunii, Vladimir Putin i-a asigurat pe ruşi că autorităţile au grijă de securitatea statului şi lucrează la redresarea economiei naţionale. În acelaşi timp, el a criticat dur politica americană şi sancţiunile impuse de Occident. Potrivit Agerpres, în jur de o mie de persoane – deputaţi din Camerele reunite ale Parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, membri ai Guvernului, judecători şi guvernatori – au asistat la evenimentul organizat în sala Sf. Gheorghe a Kremlinului.

Relaţiile cu SUA şi UE

Preşedintele rus a apărat încă o dată decizia sa de a anexa peninsula Crimeea ca apărare a unui loc sfânt pentru întreaga Rusie. Regiunea „are o enormă semnificaţie culturală, sfântă” asemănătoare celei pe care o are Muntele Templului din Ierusalim pentru evrei şi musulmani, a explicat Putin.  „În Crimeea, în fostul Chersonesos (viitorul Sevastopol-n.r.), prinţul Vladimir a fost botezat, înainte de creştinarea Rusiei. În acest loc se află originile spirituale ale unităţii ancestrale a naţiunii ruse şi statului centralizat rus”, a afirmat conducătorul rus. Liderul de la Kremlin a adăugat că invocarea acţiunilor ruseşti din Ucraina este doar un pretext pentru impunerea unor sancţiuni economice menite a frâna dezvoltarea ţării.

Putin a subliniat că administraţia americană încearcă să creeze o falie între Rusia şi Uniunea Europeană pentru a pune în dificultate Moscova. „Uneori, nu ştim cu cine să vorbim, cu guvernele sau direct cu protectorii sau sponsorii lor americani”, a remarcat ironic liderul de la Kremlin, citat de Mediafax. El a criticat totodată planul Statelor Unite de a crea în Europa un sistem de apărare antirachetă. Amintind că încă din 2002 Washingtonul a abandonat Tratatul de apărare împotriva rachetelor balistice, care ar fi acţionat ca o piedică în calea planurilor sale militare, Putin a pus SUA ca principalii vinovaţi de deteriorarea relaţiilor internaţionale. El a observat că scutul pregătit de americani este „periculos” pentru ţările care îl găzduiesc, dar şi pentru puterea de la Washington deoarece „creează o iluzie periculoasă a invulnerabilităţii şi consolidează tendinţa deciziilor unilaterale”.

Politicianul rus a declarat că Rusia nu se va dezmembra asemenea Iugoslaviei, după cum şi-ar dori dintre inamicii Moscovei. El i-a asigurat pe ruşi că Moscova se poate apăra chiar şi în condiţiile prezente prin aplicarea unor soluţii militare inovative.

Planuri de viitor

Vladimir Putin a transmis Occidentului că exercitarea de presiuni asupra Rusiei este sortită eşecului pentru că nimeni nu a reuşit până acum să îngenuncheze statul rus. „Este inutil să încerci să discuţi cu Rusia de pe o poziţie de forţă”, a avertizat Putin. Preşedintele rus a amintit că nici măcar invazia nazistă nu a putut distruge Rusia, o ţară pentru care „suveranitatea naţională este cea mai importantă condiţie a existenţei”. Potrivit conducătorului de la Kremlin, Rusia nu se va izola de lume, chiar dacă Statele Unite „i-au influenţat întotdeauna vecinii” pentru a-i întoarce împotriva ei.

Putin a proclamat ruşilor că sunt atât de „puternici şi încrezători”, încât Rusia va strânge alături de sine „cât mai mulţi parteneri de încredere, atât în vest, cât şi în est”. El a promis totodată amnistie totală pentru toţi ruşii care îşi repatriază capitalul în Rusia, explicând că legalizarea banilor va ajuta şi ţara şi pe cei care astăzi îşi ţin fondurile în diferite zone off-shore. Conform Mediafax, experţii ruşi consideră că repatrierea capitalurilor ar putea ajuta la redresarea sectorului financiar rus, puternic afectat de retragerile masive de capital care au loc de când Rusia a intrat în conflict cu Occidentul ca urmare a invadării Ucrainei.

Mii de soldaţi ruşi în Ucraina

Autorităţile ucrainene estimează că numărul forţelor antiguvernamentale care activează în regiunile rusofone Doneţk şi Lugansk a ajuns la 32.400 de combatanţi, o treime dintre aceştia fiind în realitate soldaţi ruşi. Generalul Olexandr Rozmaznin, reprezentant al Statului Major al armatei, a precizat că mercenarii care luptă de partea separatiştilor sunt în special ceceni din solda lui Ramzan Kadîrov, preşedintele prorus al Ceceniei, şi cazaci veniţi din Rusia. Conform Agerpres, el a mai spus că luptele din zona aeroportului Doneţk au dus în ultimele zile la moartea a aproximativ 300 de soldaţi ruşi şi rănirea altor 190.

Kasparov cheamă la luptă cu dictatura rusă

Fostul campion mondial la şah, Garry Kasparov, a declarat într-o conferinţă de presă organizată de agenţia ucraineană Unian, că singura modalitate de a opri dictatorii este recursul la forţă, informează Agerpres. „Cu cât mai mult amânați reacția la acțiunile dictatorului, cu atât mai gravă va fi situația în care vă veți trezi”, a avertizat binecunoscutul disident rus. Kasparov a explicat că Adolf Hitler a reuşit să arunce în război întreaga lume pentru că a fost convins de reacţia slabă a Marii Britanii la atacarea Poloniei că nu are a se teme. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray