2020-07-14 13:32

Stare de URGENȚĂ la Cercul Polar

 |  22:52
Stare de URGENȚĂ la Cercul Polar

„De ce au aflat agențiile guvernamentale despre asta după două zile? Trebuie să aflăm despre situații de urgență de pe rețelele de socializare online? Sunteți sănătoși?”

Aceasta i-a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin, lui Sergei Lipin, șeful NTEK. Cauza fiind faptul că un dezastru ecologic s-a produs după ce un rezervor de la o centrală electrică din apropiere de orașul Norilsk s-a prăbușit. Mai precis, Vladimir Putin a decretat stare de urgență după ce 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din Cercul polar arctic, potrivit BBC.

În timpul unei conferințe video care a fost transmisă pe posturile TV, Vladimir Putin l-a criticat pe șeful filialei Nornickel care deține centrala electrică, NTEK, după ce oficialii ruși au acuzat compania că nu a anunțat incidentul. Nornickel a transmis că NTEK a anunțat ce s-a întâmplat într-un mod „prompt și în timp util”.

„Sunt cantități enorme”

Alexei Knizhnikov de la World Wildlife Fund (WWF) a declarat că grupul guvernamental este cel care i-a alertat pe specialiștii de mediu, după ce a confirmat accidentul prin sursele sale. „Sunt cantități enorme. A fost dificil să ascundă ce s-a întâmplat”, a spus acesta.

Guvernatorul regiunii Krasnoyarsk, unde este situat Norilsk, i-a spus lui Putin că a aflat despre amploarea incidentului duminică, după ce „informații alarmante au apărut pe rețelele de socializare online”. Președintele rus a declarat că decretarea stării de urgență este extrem de necesară. Astfel, vor putea fi chemate mai multe resurse pentru eforturile de curățare a zonei.

O situație foarte dificilă

Comitetul de investigații al Rusiei, care gestionează infracțiuni majore, a anunțat că au fost declanșate trei anchete penale și un angajat al centralei electrice a fost reținut. Râul Ambarnaya a fost cel mai afectat de scurgerea de motorină și va dificil de curățat pentru că are o adâncime prea mică pentru a fi folosite barje. În plus, zona este izolată și nu există căi de acces, i-au transmis oficialii lui Putin.

Ministrul rus al Mediului, Kobylkin, a spus că s-a gândit inițial să ardă motorina, însă poate fi prea riscant. „Este o situație foarte dificilă. Nu pot să îmi imaginez cum ar fi să ardem atâta motorină într-un teritoriu arctic… un foc atât de mare deasupra unei zone atât de vaste va fi o problemă imensă”, a mai precizat ministrul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-06-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz