2020-05-31 21:12

Statele Unite şi Coreea de Sud vor demara manevre militare navale comune

 |  18:18
Statele Unite şi Coreea de Sud vor demara manevre militare navale comune

Coreea de Sud şi Statele Unite vordemara duminică manevre militare navale comune, decise marţi de preşedinţiiamerican, Barack Obama, şi sud-coreean, Lee Myung-bak, după bombardarea uneiinsule sud-coreene de către Coreea de Nord.

Laaceste manevre, care se vor desfăşura în Marea Galbenă, unde s-a produsbombardamentul de marţi, va participa şi portavionul american GeorgeWashington. Acţiunea are în vedere să sublinieze ”forţa alianţei”dintre cele două şi să demonstreze angajamentul pentru securitate, potrivitautorităţilor americane. Cu toate acestea, dincolo de declaraţiileoficiale ale SUA, anunţul exerciţiilormilitare comune este privit ca o expresie clară a furiei americane la ataculdin insula sud-coreeană Yeonpyeong, dar, de asemenea, şi ca un semn legat decapacitatea sa limitată de a răspunde fără escaladarea crizei.

Washingtonulşi Seulul anunţaseră o serie de manevre militare după scufundarea unei corvetesud-coreene de o torpilă, acţiune atribuită în mai Coreii de Nord, de o anchetăinternaţională, dar negată de Phenian. Un exerciţiu militar în iulie, care eraprevăzut în Marea Galbenă (vest), a fost mutat în Marea Japoniei (est), aparentîn urma protestelor Chinei (privită ca principal aliat al Phenianului), care acriticat aceste manevre şi prezenţa unui portavion american în Marea Galbenă,între coastele sale şi cele ale Coreii.

Niciacum China nu priveşte cu ochi buni exerciţiile militare prevăzute pentruduminică, deorece consideră că acest tip de mişcare poate escalada tensiunile.Chiar dacă Statele Unite şi Japonia au cerut Chinei să facă mult mai multpentru a ţine în frâu Coreea de Nord, autorităţile chineze cred că obiectivulstabilităţii în Pensinsula coreeană nu este servit de abandonarea statuluinord-coreean şi, prin urmare, nu-şi va regândi elementele de bază ale relaţieicu Phenianul. Beijingul a declarat anterior că exerciţiile comune SUA-Coreea deNord ameninţă să producă daune pe teremen lung relaţiilor chino-americane. Cutoate acestea, orice variantă este posibilă în jocul strategic al marilorputeri. Lin Chong-pini, profesorde studii strategice de la Tamkang University din Taipei, a declara că Washingtonul şi Beijingul vor coopera şi căacţiunile liderului nord-coreean fac parte dintr-un joc deja consacrat de aobţine atenţia şi unele câştiguri economice.

Variante de lucru

Bombele nucleare şi imprevizibilitatea sunt văzute ca cele mai valoroasebunuri ale Coreii de Nord. Regimul vrea respect. Şi deşi a apelat la vecineChina pentru sprijin politic şi financiar - o alianţă strategică, ce areconsecinţe mai largi geopolitice -, sentimentul de a fi respins de către SUA şiCoreea de Sud încă produce frustrări.

Existăspeculaţii că acţiunile provocatoare ale Coreii de Nord au legătură cutransferul de putere de la Phenian. Potrivit experţilor, incidente precumscufundarea unei nave militare sud-coreene în luna martie sau recentele tiruride artilerie au rolul de a consolida poziţia lui Kim Jong-un, fiul actualuluilider Kim Jong-il şi, cel mai probabil, viitorul succesor.

Însă incidentul ar putea avea legătură cu efortul Phenianului dea-şi consolida poziţia de negociere în perspectiva discuţiilor pe temaprogramului nuclear. Cu doar câteva ore înaintea incidentului armat, emisarulamerican Stephen Bosworth afirmase că Statele Unite nu pot analizaposibilitatea reluării negocierilor "cât timp sunt în derulare programe"nucleare.

Tirurilede artilerie nord-coreene ar putea fi şi o ripostă în semn de protest faţă deexerciţiile militare efectuate de Coreea de Sud în această zonă, în apropiereainsulei situate la trei kilometri de frontiera disputată.

Oaltă ipoteză are legătură cu atitudinea preşedintelui sud-coreean faţă deacordarea ajutoarelor economice regimului de la Phenian. Preşedintele LeeMyung-bak a condiţionat acordarea ajutoarelor de progrese în negocierile pentruabandonarea armelor nucleare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine