2020-04-07 13:54

Statistici sumbre înaintea alegerilor. Americanii pe topoganul sărăciei

 |  17:04
Statistici sumbre înaintea alegerilor. Americanii pe topoganul sărăciei

Previziuni sumbre pentru SUA. Criza economică acondus se pare şi la creşterea numărului de persoane sărace, cifre-record care aratinge nivelul apropiat celui din 1960, anul când a fost declanşat un adevăratrăzboi naţional asupra săraciei, notează presa americană.

Specialiştiicare au urmărit îndeaproape tendinţele sărăciei au ajuns la un consens largportivit căruia cifrele pe 2009 sunt susceptibile să arate o creşteresemnificativă de la 13,2 la sută la 15 la sută. Cifrele recensământului pentru 2009- anul devastat de recesiune şi primul al preşedinţiei Democrate - urmează să fie făcutepublice în această săptămână şi specialiştii se aşteaptă la date negative. Comentatorii apreciază că este un moment nefericit pentruObama şi partidul său, în condiţiile în care mai sunt doar şapte săptămâni pânăla alegerile care au ca miză controlul Congresului disputat de democraţi şirepublicani. Dacă cifrele se vor confirma aşa cum se aşteaptă analiştii,democraţii vor avea mari probleme să convingă populaţia, mai ales căstatisticile privind şomajul, creşterea economică arată la fel de pesimist.Potrivit estimărilor aproximativ 45 de milioane de americani sau altfel spusmai mult de 1 din 7 americani au fost săraci anul trecut. Arfi cea mai mare creştere dintr-un singur an de când guvernul a începutcalcularea cifrelor sărăciei în 1959. Creşterea anterioarăîn 1980, când rata a sărit 1,3 puncte procentuale, până la 13 la sută înperioada crizei energetice. Dacă datele se vor confirma, republicanii vor aveaun argument în plus în lupta electorală, speculând chiar cifre mai mari şiacuzând democraţii că planurile lui Obama împiedică recuperarea economică. Pede altă parte, mai mult ca sigur, democraţii vor susţine că declinul economicşi a început şi a fost declanşat tocmai de fosta administraţie republicană alui George W. Bush. Dincolo de lupta electorală, presa americană apreciază că rezultateleraportului ar putea pune presiune pe Obama pentru a extinde programeleguvernamentale, în ciuda criticilor adeversarilor politici cu privire lacheltuielile federale şi deficitele anuale.

“Săraciibogaţi”

Ca un paradox, în ciuda situaţiei economice, miliardede dolari sunt aruncate în cursa electorală din SUA, pe cale să devină cea maiscumpă din istoria Americii şi ridică semne de întrebare despre legătura dintrepolitică şi interese speciale legate de influenţă, în condiţiile în care ceimai mulţi bani sunt donaţi de corporaţii. Pe baza ultimelor rapoartefinanciare, candidaţii Casa şi Senatului în acest ciclu electoral au strânsaproape 1,2 miliarde dolari, depăşind sumele din 2008, 2006 şi 2004. Se pare cănu există nici un fel de limită când este vorba de lupta politică şi influenţă.Milioane de dolari sunt aruncate în cursa electorală, în ciuda discuţiilordespre prudenţa fiscală a guvernului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine