2020-07-07 19:57

Statul Islamic: Jihadiştii l-au ars de viu pe pilotul iordanian

 |  19:00
Statul Islamic: Jihadiştii l-au ars de viu pe pilotul iordanian

Schimbul de prizonieri între Iordania şi jihadişti a fost anulat. Organizaţia teroristă a publicat o înregistrare cu execuţia ostaticul iordanian. În replică, autorităţile de la Amman au spânzurat mai mulţi terorişti condamnaţi la moarte.

Un militar iordanian în vârstă de 26 de ani a fost omorât de teroriştii din Statul Islamic (SI). Organizaţia a publicat recent o înregistrare video a uciderii prin incendiere a ofiţerului Muath al-Kasasbeh. În imaginile publicate pe site-urile jihadiste se poate vedea cum bărbatul este închis într-o cuşcă şi incendiat sub acuzaţia de a fi participat la bombardamentele organizate de Coaliţia Internaţională anti-SI. Pilotul a ajuns în mâinile jihadiştilor după ce avionul său s-a defectat şi s-a prăbuşit în timp ce survola teritoriul sirian. El a fost prins în apropiere de Rakka, un oraş sirian devenit centru oficial al teroriştilor din Statul Islamic.

Asasinatul a fost confirmat de puterea de la Amman, Iordania bănuind că execuţia ar fi avut loc pe 3 ianuarie, înainte de iniţierea negocierilor pentru un schimb de prizonieri cu Statul Islamic. Furioşi, iordanienii au ordonat execuţia a doi deţinuţi islamişti, Sajida al-Rishawi şi Ziad al-Karbouli, condamnaţi la moarte. Teroriştii au fost spânzuraţi miercuri dimineaţă la ora locală 04.00, informează Agerpres. Al-Rishawi a fost o irakiană care a participat la atacul terorist asupra unui hotel din capitala iordaniană Amman, incident soldat cu moartea a 60 de persoane. Ziad al-Karbouli a fost unul dintre liderii al-Qaeda din Irak în vremea când organizaţia era condusă Abu Musab al-Zarqawi, relatează Mediafax. Autorităţile din Iordania au fost dispuse să o elibereze pe Rishawi într-un schimb de prizonier cu Statul Islamic, dar au cerut dovezi care să ateste că pilotul se mai află în viaţă.

Armata iordaniană a promis că moartea lui Muath al-Kasasbeh va fi răzbunată. „Sângele militarului-martir nu a curs în zadar; răzbunarea va fi proporţională cu tragedia care i-a lovit pe iordanieni”, a afirmat un purtător de cuvânt al armatei, generalul Mamduh Al-Amiri. Cu doar o săptămână înainte, jihadiştii din Statul Islamic au executat alţi doi ostatici. Japonezii Haruna Yukawa şi jurnalistul Kenji Goto au fost decapitaţi la distanţă de câteva zile unul de celălalt.

Solidaritate franceză

Uciderea aviatorului iordanian a fost condamnată de Franţa, o altă ţară care se confruntă cu terorismul jihadist. „Preşedintele Republicii condamnă cu forţă asasinarea barbară a unui ofiţer al armatei iordaniene”, se arată în documentul dat publicităţii de Palatul Elysee. François Hollande l-a asigurat pe regele iordanian, Abdullah al II-lea, de sprijinul francez şi a promis continuarea operaţiunilor militare împotriva jihadiştilor. Recent, Statul Islamic a avertizat Parisul că are mii de susţinători care pot trece oricând la atac şi şi-a îndemnat simpatizanţii să îi atace pe soldaţii şi poliţiştii francezi. Doi militari au fost răniţi marţi în Franţa când au fost atacaţi de un bărbat înarmat cu un cuţit.

Venituri scăzute

Autorităţile americane consideră că veniturile din petrol ale Statului Islamic s-au redus considerabil în ultima perioadă. Estimări anterioare evaluau producţia de petrol a organizaţiei la nu mai puţin de 80.000 de barili de petrol pe zi. Potrivit armatei SUA, bombardamentele Coaliţiei Internaţionale antiteroriste au scăzut producţia de petrol la aproximativ 20.000 de barili pe zi. Veniturile SI au avut de suferit şi din cauza scăderii preţului petrolului, diminuându-se valoarea tranzacţiilor de pe piaţa neagră. Atacurile SI asupra oraşului irakian Kirkuk, un important centru petrolier din nordul Irakului, au fost respinse de kurzi. Coaliţia Internaţională a efectuat 32 de lovituri aeriene asupra unor obiective SI din apropiere de Kirkuk.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz