2020-08-12 13:17

SUA, fără răspuns în faţa teroriştilor SIIL: Obama ezită să intervină în Irak

 |  18:27
SUA, fără răspuns în faţa teroriştilor SIIL: Obama ezită să intervină în Irak

Forţele armate americane se menţin încă neutre în conflictul irakian. Organizaţia teroristă Statul Islamic din Irak şi Levant (SIIL) îşi continuă operaţiunile împotriva Guvernului de la Bagdad, în vreme ce preşedintele american, Barack Obama, se străduieşte să ia o hotărâre. Intervenţia militară americană este îngreunată de contextul intern irakian şi reticenţa administraţiei de a participa la un conflict din care doreşte să se retragă.

Administraţia Obama are dificultăţi în a lua o decizie asupra luptelor din Irak. Mai mulţi lideri republicani au recomandat lansarea unor atacuri aeriene pentru a-i opri pe terorişti islamişti. Avioanele F18 Super Hornet ale portavionului USS George H.W. Bush, aflat în zona Golful Persic, ar putea fi folosite astfel pentru bombarda forţele Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL), aflate în plină ofensivă asupra poziţiilor armatei irakiene. Experţii atrag atenţia că loviturile aeriene necesită însă o bună coordonare din teren, în caz contrar existând riscul uciderii unui mare număr de civili.

Trupe sau drone

O altă variantă de lovituri aeriene ar putea fi aceea a unor atacuri precise cu avioane fără pilot (drone) de tip Reaper sau Predator. Folosită în atacarea teroriştilor din Yemen şi în Pakistan, tactica este dificil de aplicat în actualul context internaţional, fiind necesară obţinerea sprijinului unor guverne ostile Executivului de la Bagdad, precum cele din Kuwait, Qatar şi Emiratele Arabe Unite. Daniel Byman de la Brookings Institution, expert în contraterorism, a subliniat că folosirea dronelor este complicată şi de dificultatea de a identifica precis ţintele. „În Yemen, Statele Unite vizează câţiva lideri clar identificaţi. În Irak (...) nu există nici o certitudine că tiruri cu drone vor permite o diferenţă semnificativă”, a precizat Byman.

Trimiterea în teren unor forţe militare americane este respinsă de administraţia americană, relatează Agerpres. „Singurul lucru pe care îl exclude președintele este de a trimite trupe americane să lupte în Irak, însă continuă să examineze alte opțiuni”, a precizat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. De altfel, preşedintele Obama a făcut din retragerea forţelor americane din Irak şi Afganistan un element central al politicii sale externe. Nici clasa politică şi nici cetăţenii americani nu doresc o implicare militară directă într-un conflict care a dus deja la moartea a 4.500 de militari americani.

Guvernul de la Bagdad

Hoshyar Zebari, şeful diplomaţiei irakiene, a cerut Statelor Unite să îşi folosească aviaţia pentru a lovi poziţiile teroriştilor. Totuşi, Obama a atras atenţia că SUA nu se vor implica în conflict dacă nu Guvernul de la Bagdad nu îşi schimbă atitudinea faţă de minorităţile non-şiite. „Fără un efort politic, orice acţiune militară pe termen scurt, inclusiv un ajutor pe care-l putem acorda, este sortită eşecului”, a declarat preşedintele american. Premierul irakian „al-Maliki a creat un sistem care-i exclude pe rivalii săi de la asumarea unor responsabilităţi şi care produce disensiuni cu obiectivul de a-i consolida puterea personală”, a afirmat Byman. El a adăugat că este greu de crezut că politicianul irakian va dori să renunţe la o parte din puterea sa.

O guvernare sectară

Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al Statelor Unite, a remarcat că acţiunile Guvernului de la Bagdad au creat condiţiile pentru actuala situaţie explozivă. „Guvernul Irakului şi-a neglijat cetăţenii. Tocmai acest lucru se află la originea problemei actuale”, a explicat ofiţerul american, citat de Mediafax. El a amintit că Washington-ul a avertizat de multe ori Bagdadul în privinţa riscurilor pe care le presupune excluderea unor întregi categorii de cetăţeni, dar a fost ignorat. Chuck Hagel, secretarul Apărării, a afirmat la rândul său că Guvernul al-Maliki a refuzat să ţină cont de minorităţile kurdă şi sunită.

Casa Albă „joacă golf”

Numărul doi din administraţia George W. Bush, Dick Cheney, pune haosul din Irak pe seama „prăbuşirii doctrinei Obama”. Din punctul de vedere al fostului vicepreşedinte american, „rar un preşedinte american s-a mai înşelat în atât de multe privinţe”. El l-a acuzat pe preşedintele Obama că, deşi Guvernul irakian abia face faţă ofensivei islamiste, liderul de la Casa Albă „joacă golf” şi nu ia în seamă că „intensificarea activităţilor Al-Qaeda reprezintă un pericol imediat şi evident pentru Statele Unite”. Potrivit Mediafax, Dick Cheney a mai reproşat actualei administraţii că a eşuat în negocierea unei prezenţe militare americane şi a pregătit astfel terenul pentru o rebeliune a radicalilor musulmani.

Judecătorul lui Saddam Hussein, capturat

Rauf Rashid Abdel Rahman, judecătorul care a condus Tribunalul Penal Suprem care l-a condamnat la moarte pe fostul dictator Saddam Hussein, ar fi fost capturat de islamişti. Izzat Ibrahim al-Douri, secretarul general al Partidului Baas, interzis de autorităţi, a scris pe contul său de Facebook că „Rauf Rashid Abdel Rahman se află în mâinile rebelilor”. Conform Agerpres, informaţia nu a putut fi confirmată. În ultima vreme, magistratul a ocupat funcţia de ministru de justiţie al regiunii autonome Kurdistan, locuită majoritar de etnici kurzi. Execuţia lui Saddam Hussein, condamnat pentru uciderea a 148 de şiiţi în 1982, a stârnit furia susţinătorilor acestuia, care au promis că îl vor răzbuna. Călăul responsabil de îndeplinirea sentinţei a fost ucis în 2013. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz