2020-07-03 20:21

SUA impun un termen limită Turciei pentru a renunţa la achiziţia de rachete din Rusia

 |  20:19
SUA impun un termen limită Turciei pentru a renunţa la achiziţia de rachete din Rusia

SUA au anunţat un termen limită pentru Turcia până la sfârşitul lunii iulie pentru a alege între achiziţionarea de avioane militare americane şi sistemul de rachete rusesc, relatează BBC.

Patrick Shanahan, Secretarul Apărării din SUA, a anunţat ultimatumul într-o scrisoare transmisă omologului său turc, Hulusi Akar. Turcia, susţine el, nu poate cumpăra atât avioanele F-35 americane cât şi sistemul de rachete S-400 al Rusiei.

Cei doi aliaţi NATO sunt implicaţi într-un conflict privind rachetele ruseşti de mai multe luni. SUA argumentează că sistemele Rusiei nu sunt compatibile cu sistemele defensive ale NATO şi reprezintă o ameninţare la adresa securităţii şi doreşte ca Turcia să cumpere avioanele sale Patriot.

Turcia s-a angajat să cumpere 100 de rachete Patriot şi a investit masiv în programul F-35, companiile din Turci construind 937 de piese ale avioanelor. Shanahan susţine în scrisoarea sa că SUA sunt „dezamăgite” să audă că soldaţii turci au fost trimişi în Rusia pentru a se antrena cu sistemul S-400.

„Turcia nu va primi avioanele F-35 dacă va cumpăra rachetele S-400. Încă mai aveţi posibilitatea de a vă răzgândi”, a afirmat el.

„Nu dorim să avem avioanele F-35 în proximitate de rachetele S-400 din cauza abilităţii de a înţelege profilul F-35 a acelei bucăţi de echipament”, a precizat Shanahan.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că ţara sa este „determinată” să meargă mai departe cu achiziţia rachetelor S-400.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz