2020-07-04 12:18

SUA, ţinta spionajul cibernetic rusesc şi chinez: Casa Albă, atacată de hackeri

 |  20:25
SUA, ţinta spionajul cibernetic rusesc şi chinez: Casa Albă, atacată de hackeri

Piraţii informatici au reuşit să blocheze reţeaua . Dacă oficialii americani s-au ferit să acuze în mod oficial vreun grup de hackeri, presa americană bănuieşte că în spatele acţiunii se află grupări de hackeri loiale autorităţilor ruse.

Reţeaua informatică a Casei Albe a fost ţinta unui atac cibernetic. Oficialii din administraţia Obama s-au ferit să vorbească despre autorii atacului şi eventualele pagube pe care le-ar fi putut produce. „Numeroşi actori consideră reţelele noastre drept ţinte atractive şi caută acces la informaţii sensibile ale administraţiei. Încă evaluăm activitatea respectivă”, a explicat un angajat de la Casa Albă. Dacă de regulă problemele de reţea de la reşedinţa preşedintelui SUA durează nu mai mult de câteva ore, de această dată sistemul a fost afectat zile la rând. „Computerele şi sistemele noastre nu au fost avariate, deşi unele elemente ale reţelei nesecretizate au fost afectate. Penele temporare şi pierderea conectivităţii cu care s-au confruntat utilizatorii sunt rezultatul măsurilor pe care noi le-am luat pentru a ne apăra reţelele”, se arată într-o notă internă trimisă personalului.

Toate marile agenţii de securitate americane – FBI, Secret Service şi NSA – sunt implicate în investigaţia incidentului despre care Washington Post consideră că ar fi opera unui grup de hackeri aflat în solda Moscovei. Potrivit jurnaliştilor americani, oficialii SUA au aflat de atac de la o ţară aliată. Izbucnirea crizei ucrainene a adus cu sine numeroase atacuri asupra unor ţinte occidentale. Paginile de Internet ale NATO, ale Guvernului ucrainean şi  ale companiilor de securitate au fost lovite periodic de hackerii ruşi.

Probleme mai vechi

La începutul lunii octombrie, sistemul informatic al JP Morgan Chase  a fost ţinta unui atac informatic major. Prima bancă americană a precizat atunci că amploarea şi nivelul de sofisticare al celor care au atacat reţeaua sunt semne că în spatele acţiunii se află un guvern străin, informează Mediafax. Citigroup şi Regions Financial Corps au mai fost vizate de hackeri, dar aceştia nu au reuşit însă pătrunderea la informaţii sau date personale ale clienţilor.

James Corney, directorul FBI a dezvăluit atunci că spionajul cibernetic cu originea în China produce companiilor americane pagube de miliarde de dolari. „Există două feluri de societăţi mari în Statele Unite. Cele care ştiu că au fost piratate de către chinezi şi cele care nu ştiu că au fost piratate de către chinezi”, a spus oficialul american. Potrivit lui Corney, hackerii urmăresc să aducă profit industriei chineze, dar sunt uşor de reperat. „Mă duc cu gândul la nişte hoţi beţi. Sparg uşa de la intrare, trântesc vaza şi pleacă cu televizorul sub braţ”, a precizat directorul FBI.

Frontiera digitală

Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA) a anunţat miercuri că îşi va îndrepta atenţia asupra hackerilor care lovesc reţelele din SUA. Michael Rogers, director al Comandamentului Cibernetic al Pentagonului, a subliniat că piraţii informatici consideră că pot acţiona cu impunitate. „Cei mai mulţi dintre ei consideră că îşi pot permite să fie destul de agresivi şi nu este în interesul nostru pe termen lung, în calitate de ţară, de a menţine această percepţie. Trebuie să încercăm să o schimbăm”, a afirmat oficialul american. El a adăugat că armata SUA are deja cadrul legal necesar pentru folosirea unei arme cibernetice, dar au nevoie de acordul preşedintelui SUA şi al secretarului apărării.

Al doilea Snowden

Autorităţile americane se află în urmărirea unui aşa-zis „al doilea Snowden”, potrivit Mediafax. Agenţi ai FBI au intervenit în Virginia de Nord pentru a percheziţiona locuinţa unui cetăţean american ţinut sub observaţie. Percheziţiile au avut loc după publicarea pe site-ul The Intercept a unor documente secrete din august 2013 care conţin numele a peste un milion de persoane supravegheate sub suspiciunea de terorism. Edward Snowden a sugerat, la plecare sa din SUA, că mai există o persoană care oferă mass media documente secrete.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz