2020-02-26 17:57

SUA iau în considerare limitarea dreptului la liberă exprimare

 |  18:05
SUA iau în considerare limitarea dreptului la liberă exprimare

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Sonia Sotomayor,a declarat, în cadrul unui discurs la Universitatea din Denver, că, în urmacazului Wikileaks, Curtea va lua în considerare limitarea drepturilor prevăzuteprin Primul Amendament din Constituţie în ceea ce priveşte libertatea deexprimare.

Potrivit lui Sotomayor, balanţa dintre securitatea naţională şi liberaexprimare este "o luptă continuă” în societatea americană, între nevoilede securitate şi drepturile prevăzute de Primul Amendament. Comentariile luiSotomayor reprezintă un avertisment. Potrivit IntelHub, Sotomayor va folosiscandalul Wikileaks ca pe un motiv de a restricţiona Primul Amendament. În StateleUnite, comentariile acesteia nu au fost difuzate, cu excepţia agenţiei de presăAssociated Press.

Înaintea discursului acesteia, senatorul Charles Schumerşi senatorul Dianne Feinstein au declarat că Legea Liberei Circulaţii aInformaţiei trebuie să fie modificată, ca răspuns după cazul Wikileaks.Senatorii vor să modifice legea pentru ca Wikileaks şi organizaţiileasemănătoare să nu mai poată proteja identitatea surselor.Kurt Wimmer, un avocat care reprezintă Asociaţia Presei din SUA, este de acordcu propunerea. "Este o distincţie între modul în care operează Wikileaks şiacela în care funcţionează agenţiile de presă”, a spus acesta, adăugând căWikileaks este mai degrabă "o cutie pentru scurgerile de informaţii"decât o sursă de ştiri legitimă.

"În Primul Amendament, fondatorii acestei ţări auacordat presei protecţia necesară pentru îndeplinirea rolului său în democraţianoastră. Presa trebuie să servească pe cei guvernaţi, şi nu guvernatorii.Puterea guvernului de a cenzura a fost desfiinţată pentru ca presa să rămânăpentru totdeauna liberă de cenzura guvernului. Presa a fost protejată pentru aputea prezenta secretele guvernului şi a informa populaţia. Doar o presă liberăpoate expune în mod efectiv minciuna din guvern. Iar o parte importantă a roluluipresei este de a preveni oricare parte a guvernului de a păcăli oamenii pentrua-i trimite în ţări străine ca să moară de boli şi gloanţe străine." Hugo Black, Fost preşedinte al Curţii Supreme a SUA

Scandalul Wikileaks a deschis Cutia Pandorei

În urma postării în luna iulie, de către Wikileaks, a peste 90.000 de documente,Pentagonul a considerat că informaţiile făcute publice nu pun în primejdiesiguranţa naţională sau integritatea trupelor. Totuşi, Administraţia Obama şiunii membri ai Congresului SUA au văzut în postarea documentelor o ameninţaredirectă la securitatea naţională. Obama a cerut Marii Britanii, Germaniei,Australiei şi altor aliaţi să ia în considerare acuzaţii împotriva fondatoruluiWikileaks, Julian Assange.Secretarul american al Apărării, Robert Gates, spune că organizaţia se facevinovată de uciderea soldaţilor americani. Asta în timp ce FBI împreună cuDepartamentul de Justiţie cer pedeapsa cu moartea pentru Bradley Manning, bărbatularestat şi acuzat că a furnizat documentele pentru Wikileaks.Înainte să posteze documentele, Julian Assange a contactat, prin intermediulcotidianului The New York Times, administraţia Casei Albe. Wikileaks a dorit sădea administraţiei oportunitatea de a se asigura că nici o persoană nu va fiidentificată în urma postării documentelor. Casa Albă nu a dat curs cererii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine