2020-08-05 14:51

SUA încearcă să întârzie atacarea Iranului

 |  21:00
SUA încearcă să întârzie atacarea Iranului

Traficul diplomatic între Washington şi Ierusalim a crescut în ultimele săptămâni, pe fondul alarmei că Israelul va acţiona militar în Iran. În timp de consilierul american pe securitate naţională, Tom Donilon, a ajuns în Israel încercând să convingă oficialităţile de aici să nu atace instalaţiile nucleare iraniene, un oficial american a declarat pentru „Haaretz” că toate mesajele de la Tel Aviv în ultimele luni indică probabilitatea unui atac israelian asupra Iranului. 

Administraţia SUA doreşte ca Israelul să aştepte câteva luni pentru a da o şansă sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului înainte de a decide un atac. Vorbind la „Haaretz”, cu condiţia anonimatului, un înalt oficial american a declarat că, în ultimele şase luni, mesajele care ajung la Washington din Ierusalim au arătat din ce în ce mai crescută probabilitatea unui atac israelian, mai mult decât în ​​ultimii doi ani. Oficialii SUA fac eforturi să amâne o astfel de decizie.Conducerea israeliană consideră că orice măsură care nu va opri programul nuclear al Iranului devine inadecvată. În context, şeful Statului Major israelian, Benny Gantz, a subliniat că ţara sa este cea care va decide dacă va ataca instalaţiile nucleare iraniene. „Israelul este principalul garant al propriei securităţi. Acesta este rolul nostru, ca Armată. Statul Israel trebuie să se protejeze singur”, a declarat Gantz pentru Channel One TV.

Presiunea SUA

SUA şi-au intensificat eforturile pentru a descuraja Israelul să atace instalaţiile nucleare ale Iranului, cu un avertisment public puternic în persoana şefului Statului Major al SUA, generalul Martin Dempsey. El a declarat într-un interviu pentru CNN că nu este prudent în acest moment să se atace Iranul şi că „o astfel de acţiune acum ar fi destabilizatoare”. Dar, într-un comentariu de natură să alimenteze speculaţiile despre planurile militare ale Israelului, el a adăugat: „Nu aş sugera că i-am convins că punctul nostru de vedere este corect”. Dempsey a mai spus că Israelul are capacitatea de a lovi Iranul şi de a întârzia dezvoltarea nucleară iraniană.

Iranul se află foarte aproape de ceea ce Israelul defineşte drept „zona sa de imunitate” - punctul în care capacitatea nucleară iraniană este ireversibilă. Nimic nu le provoacă o transpiraţie mai rece strategilor electorali ai lui Obama decât gândul unui conflict cu Iranul, se arată într-o analiză a „Financial Times”. Unii vorbesc despre iminenţa „crizei rachetelor din Cuba” pentru Obama. Aşa cum Nikita Hruşciov l-a interpretat greşit pe John Kennedy ca pe cineva uşor de învins şi a testat apoi politica sa pe marginea prăpastiei în Cuba, tot aşa Obama este perceput de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, drept susceptibil de intimidare. „Totul, de la calendarul nuclear al Iranului la limitele Israelului, arată spre un fel de încheiere a socotelilor cu Iranul înainte de noiembrie”, consideră unii analişti.

Nave iraniene în Siria

Două nave de război trimise de Iran, săptămâna trecută, în Marea Mediterană au ajuns în portul sirian Tartous, pentru o misiune de instruire a marinei militare siriene. Misiunea are ca scop „să întărească prezenţa Iranului în apele internaţionale, care este dreptul său natural şi constituie un semn al puterii noastre maritime”, a declarat ministrul apărării, Ahmad Vahidi. Aceasta este a doua oară, de la Revoluţia islamică din 1979, când nave de război iraniene ajung în apele Mediteranei. Sâmbătă, Israelul a anunţat că urmăreşte „foarte îndeaproape deplasarea celor două nave, pentru a verifica dacă acestea nu se apropie de coastele” sale. Iranul, care nu a condamnat niciodată această represiune a regimului sirian asupra populaţiei, acuză Israelul şi Occidentul că sunt responsabili de revolta populaţiei, în scopul de a slăbi frontul ţărilor ostile statului evreu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639554-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz