2020-02-19 19:30

SUA şi Arabia Saudită, cea mai mare afacere cu armament

 |  18:31
SUA şi Arabia Saudită, cea mai mare afacere cu armament

Americanii pregătesc cea mai mare tranzacţiede vânzare de arme către Arabia Sudită, una dintre cele mai bogate ţări dinlume şi statul cel mai avansat din punct de vedere militar din Emiratele Arabe.

AdministraţiaObama aşteaptă undă verde de la Congres pentru vânzarea de avioane sofisticate învaloare de 60 miliarde de dolari, la care s-ar adăuga alte 30 miliarde pentruechipamente militare navale. Tranzacţia este concepută cu o dublă componentă.Din punct de vedere geostrategic, s-ar contracara creşterea Iranului ca putereregională, iar economic - s-ar crea aproape77.000 de locuri de muncă în 44 de state dacă s-ar finaliza o astfel de afacere,potrivit Wall Street Journal. OficialiiPentagonului au făcut publice datele cu condiţia anonimatului, deoareceCongresul nu a văzut încă întreaga documentaţie. Din pachetul propus fac parte84 de avioane de luptănoi F-15/SA, 70 de aeronave modernizate, 70 deelicoptere Apache, 72 de elicoptere Black Hawk şi 36 de elicoptere AH-6 LittleBird. În contract sunt prevăzute şi mai multe bombe şi rachete, printre care orachetă ghidată prin satelit Joint Direct Attack Munition, precum şi o rachetăHellfire şi tehnologii avansate de ghidare.

Spredeosebire de unele vânzări anterioare în Arabia Saudită, aceasta nu este deaşteptat să întâmpine probleme majore din partea opoziţiei din cadrulCongresului SUA sau de la susţinătorii americani ai Israelului, dat fiind căacum Iranul este văzut de către Israel, statele din Goful Persic şi Occident cao ameninţare semnificativă şi imprevizibilă, care a schimbat vechiul calcullegat de echilibrul de putere în regiune. Oficialii americani şi israelieni audeclarat că poziţiile negative care pot apărea nu vor fi suficiente să blochezevânzarea. SUA îşi realiniază politicile sale de apărare în Golful Persic acum,când Iranul îşi îmbunătăţeşte gama şi acurateţea rachetelor şi altor arme cu carear putea ameninţa Israelul sau aliaţii SUA din Europa. Pe lângă afacerea saudită,Statele Unite au în curs sau propuneri de vânzare de arme către Kuweit, Oman şiEmiratele Arabe Unite şi au repoziţionat unele forţe americane şi activemilitare din jurul Golfului. Administraţia Obama a asigurat în repetate rânduriIsraelul că se angajează să protejeze avantajul militar al statului evereu, adeclarat Jonathan Peled, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Israelului dinWashington, asigurând că Israel acceptă justificarea SUA pentru vânzare, chiardacă nu este “ încântat de ea”. SUA şi mai mulţi diplomaţi au susţinut că Secretarulapărării, Robert Gates, a prezentat raţionamentul care stă la baza tranzacţieiîn Arabia Sudită în timpul întâlnirilor cu ministrul israelian al apărării EhudBarak, în ultimele luni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-08-12

Mai multe imagini:
SUA şi Arabia Saudită, cea mai mare afacere cu armament
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine