2020-07-07 15:27

Summitul NATO: Occidentul cere Rusiei să se retragă din Ucraina

 |  19:04
Summitul NATO: Occidentul cere Rusiei să se retragă din Ucraina

Retragerea NATO din Afganistan se sincronizează cu o reorientare a atenţiei spre Europa. Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi anexarea Crimeei obligă Tratatul Alianţei Atlanticului de Nord să întărească flancul estic şi să reia procesul de extindere spre estul Europei.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a întâlnit joi, înainte de deschiderea oficială a lucrărilor Summitului NATO, cu liderii SUA, Marii Britanii, Franţei, Germaniei şi Italiei pentru a-i informa despre situaţia din regiunile rusofone ale Ucrainei. El i-a anunţat pe occidentali că „un document care prevede etapele implementării unui plan de pace pentru Ucraina” urmează să fie semnat vineri. Anterior, într-un editorial publicat în „The Times“, SUA şi Marea Britanie au adoptat o poziţie comună asupra conflictului din Ucraina. „Rusia a încălcat regulile odată cu anexarea ilegală şi autoproclamată a Crimeei şi odată cu trimiterea de trupe în teritoriul ucrainean, ameninţând şi subminând bazele unui stat suveran”, se arată în articolul semnat de preşedintele american, Barack Obama, şi premierul britanic, David Cameron. Conform Mediafax, cei doi lideri occidentali au dat asigurări că vor sprijini „dreptul Ucrainei de a-şi decide propriul viitor” în faţa agresiunii ruseşti.

Vladimir Putin a încercat să preîntâmpine NATO cu o serie de propuneri „pentru pace”, dar şansele sale de a putea evita regândirea strategiei militare occidentale se anunţă a fi scăzute. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat deja că evenimentele din Ucraina au schimbat situaţia militară din Europa. „În Est, Rusia atacă Ucraina”, a acuzat oficialul occidental. Rasmussen a mai spus că afirmaţiile Moscovei despre pace sunt contrazise de realitate. „Continuăm să cerem Rusiei să-şi retragă trupele, să întrerupă fluxul continuu de arme trimise în Ucraina şi rebelilor înarmaţi”, a mai spus fostul prim-ministru al Danemarcei.

Potrivit Mediafax, este de aşteptat ca puterile occidentale să îşi declare solidaritatea cu Guvernul de la Kiev şi să sprijine modernizarea forţelor armate ucrainene. În acelaşi timp, aliaţii din Europa de Est ar fi vrut ca NATO să fie de acord şi înfiinţarea de noi baze permanent menite a descuraja ambiţiile Rusiei. Secretarul general s-a pronunţat împotriva propunerii, argumentând că o asemenea decizie ar încălca un acord semnat în 1997 cu Rusia. Totuşi, NATO va înfiinţa o forţă de intervenţie rapidă care să poată fi mobilizată în situaţii de urgenţă.

Forţa rapidă

Generalul Jean-Paul Palomeros, comandantul NATO din Norfolk, SUA, a declarat că dezvoltarea unei forţe de reacţie rapidă a NATO este un program militar necesar pe termen lung. Ofiţerul a explicat că acesta presupune investiţii anuale de doar câteva sute de milioane de euro. „Este preţul plătit pentru a avea o Apărare şi o Alianţă credibile”, a mai spus generalul francez. Palomeros a subliniat că intervenţia rusă din Ucraina şi recenta ofensivă a teroriştilor din Irak sunt argumente în favoarea înfiinţării unei forţe „bine antrenate, bine echipate, modernizate”, care să poată fi mobilizată într-un timp foarte scurt.

În replică, diplomaţia de la Moscova a acuzat NATO că urmăreşte slăbirea securităţii globale prin deteriorarea relaţiilor cu statul rus. Aleksandr Gruşko, ambasadorul rus la NATO, a declarat într-un interviu acordat Euronews că Rusia este preocupată de „activitatea în creștere a NATO de-a lungul frontierelor noastre terestre, navale și aeriene” şi „întărirea activităţii alianţei”. Potrivit Agerpres, reprezentantul rus a atras atenţia că pregătirile militare ale NATO „taie posibilitățile de cooperare cu Rusia”.

Situaţie dificilă pentru Kiev

În vreme ce aliaţii occidentalii îşi aleg drumul pe care îl vor urma în relaţia cu Rusia, intervenţia trupelor Kremlinului pare să fi schimbat radical situaţia de pe frontul ucrainean. Potrivit lui Oleksandr Şuşko, directorul Institutului pentru Cooperare Eurasiatică de la Kiev, iniţiativa de pe frontul ucraineano-rus aparţine în acest moment Moscovei. Expertul ucrainean a explicat că armata rusă a reuşit „să extindă teritoriul controlat în Ucraina, să ocupe poziţii în zona de coastă şi ameninţă portul strategic Mariupol” din sud-estul ţării. Vasil Filipciuk de la Centrul Internaţional pentru Analize Strategice din Kiev avertizează că statul ucrainean are mare nevoie de ajutor extern. „Putin nu are nevoie de un răgaz, ci Ucraina. Îl putem învinge pe Putin doar prin forţă, dar Ucraina nu are mijloacele” pentru a o face, a mai spus acesta.

Apel la voinţă

Mai mulţi foşti secretari de Stat au făcut apel la administraţia Obama pentru ca Washingtonul să fie mai implicat în rezolvarea conflictelor internaţionale. Potrivit lui James Baker, fost secretar de stat în mandatul republicanului George H. Bush, „în momente dificile precum cele din prezent, în plină criză ucraineană, când Orientul Mijlociu arde, când tensiunile cresc în Asia şi când terorismul se consolidează, diplomaţia trebuie să joace un rol important pentru rezolvarea paşnică a provocărilor cu care ne confruntăm”. De-a lungul celor două mandate, Barack Obama şi echipa sa au fost aspru criticaţi de opoziţia republicană pentru lipsa de reacţie la expansionismul Rusiei şi consolidarea ameninţărilor jihadiste.

Balticii mulţumesc Franţei

Estonia, Lituania şi Letonia au salutat hotărârea Guvernului francez de a suspenda livrarea către armata rusă a primei nave de război de tip Mistral. Edgars Rinkevics, ministrul de Externe al Letoniei, a scris pe contul său de Facebook că Parisul a luat „o decizie bună”, în vreme ce Juozas Olekas, ministrul Apărării din Lituania, a calificat-o ca fiind conformă intereselor ţării sale. „Consolidarea puterii militare ruse ar putea submina securitatea Lituaniei”, a mai spus Olekas. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-04

In legatura cu acest articol...

Barack Obama cere sprijin NATO pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

NATO se întoarce în Europa de Est: Reuniune istorică a Alianţei Nord-Atlantice
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz