2020-04-10 04:04

Summitul Trump – Kim, de la Hanoi, s-a încheiat fără un acord

 |  14:02
Summitul Trump – Kim, de la Hanoi, s-a încheiat fără un acord

Delegația Statelor Unite a decis să plece de la negocierile cu Republica Populară Democrată Coreeană chiar în mijlocul summit-ului de la Hanoi. Președintele Donald Trump a dezvăluit că discuțiile s-au încheiat fără să se ajungă la un acord. „Echipele noastre au lucrat foarte bine și i-am adus pe nord-coreeni în fața unei opțiuni care nu are altă viziune decât să dezvoltăm un drum spre pace și viitor", a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, explicând că delegația a făcut pași mari în Vietnam după progresele realizate în Singapore.

Președintele Trump este încrezător

„Am avut un timp productiv aici la discuțiile din Hanoi, așa am crezut eu și crede și Kim, și secretarul Mike Pompeo crede că de fapt două zile am pus la punct anumite chestiuni, dar uneori trebuie să mergi mai încet să parcurgi pas cu pas etapele unui acord. A fost doar una din acele întâlniri”, a precizat președintele Donald Trump reporterilor aflați la summit. Într-o schimbare neașteptată și de ultimă oră în programul zilei, președintele Trump și președintele RPDC, Kim Jong Un, au anulat ceremonia de la prânz și de semnare a unui acord.

„L-am rugat să facă mai mult și nu a fost pregătit să facă asta", a spus Pompeo referindu-se la liderul nord-coreean. S-au înregistrat progrese multiple în ultimele 36 de ore spune diplomatul american, însă discuțiile sunt deosebit de complexe vor lua mai mult timp. De-a lungul zilei, Trump a precizat că nu este „nici o grabă", sugerând că discuțiile din spatele scenei nu au fost la fel de avansate cum ar putea presupune unii.

Sala de mese din hotelul Metropole a rămas goală în așteptarea delegațiilor din cele două țări. Kim s-a întors la hotel iar Donald Trump s-a îndreptat spre o conferință de presă la Hotel Marriott. O declarație a secretarului de presă al SUA, Sarah Sanders, arată că liderii nu au reușit să ajungă la un acord, dar au avut loc discuții fructuoase și constructive. În ciuda zâmbetelor și a strângerii de mâini la începutul zilei și ieri, Trump și Kim au părăsit Hanoiul dezamăgiți fără un acord solid privind denuclearizarea.

Miza summit-ului: sancțiunile internaționale impuse Coreei de Nord

„Știm care sunt limitele, care sunt provocările", a precizat Pompeo.  „În principiu, delegația coreeană dorea ca sancțiunile să fie ridicate în întregime și nu am putut face asta. Ei erau dispuși să denunțe la o mare parte din zonele pe care le doream denuclearizate, dar nu am putut renunța la toate sancțiunile pentru asta. Vom continua să lucrăm și vom vedea, dar trebuie să plecăm de la această sugestie. A trebuit să plecăm de aici. Sancțiunile actuale vor rămâne în vigoare", a declarat președintele Trump.

Statele Unite, care doresc angajamente suplimentare privind denuclearizarea, au refuzat cererile și au pus capăt astfel summit-ului din Vietnam.

În ciuda impasului, Trump a adus laude liderului RPDC, numindu-l un „tip grozav" și lăudând relația lor continuă. „Nu am renunțat la nimic și, sincer, cred că vom ajunge prieteni foarte buni cu președintele Kim și Coreea de Nord", a spus Trump.

În mod evident, prietenia dintre cei doi continuă să progreseze pe viitor. De-a lungul timpului scurt în capitală și cinei luate împreună cu Kim, Trump a spus că au vorbit aceeași limbă a prieteniei. Trump și secretarul său de stat Mike Pompeo au rămas încrezători că o înțelegere cu Coreea de Nord ar putea fi făcută în viitor. Deși timpul petrecut la Hanoi se încheie fără progrese concrete în negocieri, Trump a lăsat ușa deschisă pentru un viitor summit.

După ce a răspuns la o serie de întrebări venite de la presă, președintele american a părăsit hotelul Marriott îndreptându-se spre  aeroportul Nội Bài din Hanoi. Între timp, președintele Kim se află încă la Hanoi și va începe mâine o vizită oficială de stat în Vietnam.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-02-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine