2020-07-02 10:21

Summitul schimbării la Lisabona. Rusia va deveni partenerul strategic al NATO

 |  15:03
Summitul schimbării  la Lisabona. Rusia va deveni partenerul strategic al NATO

Membrii NATO s-auîntrunit în Portugalia pentru unul dintre cele mai importante summituri dinistoria Alianţei de 61 de ani, cu o agendă care vizează adoptarea

„Noului Concept Strategic”, dar şi parafarearelaţiei Rusia - NATO. Preşedintelerus Dmitri Medvedev este prezent ca semn al îmbunătăţirii relaţiilor dintrecele două părţi. Discuţiile de la Lisabona urmează săschiţeze viitorul NATO, într-un moment în care bugetele sunt reduse, iarprovocările se diversifică, comenteazăBBC.

PriorităţileAlianţei din noua strategie se referă la capacitate de apărare antirachetăpentru protejarea teritoriilor, populaţiilor şi forţele din statele membre,cooperarea în securitatea informatică, pentru detectarea, prevenirea şirecuperarea după atacuri cibernetice, precum şi cooperare civil-militară pentruo abordare a crizelor, conflictelor, stabilizării şi reconstrucţiei. Scutulantirachetă este prezentat ca un element central al noii strategii, dar numaicu titlul de "apărare colectivă". Într-un paragraf separat, Germaniaa obţinut ca NATO să se angajeze să promoveze dezarmarea, având ca obiectivultim "o lume fără arme nucleare". Însă acest lucru va trebui să sefacă, insistă textul, "pe bazaunei securităţi care să nu fiediminuată"în cazul niciunuia dintre aliaţi.

Totodată,noul concept are în vedere remodelarea relaţiilorcu Rusia, unul dintre subiectele importante de pe agenda summitului fiindplanurile pentru o apărare antirachetă comună. Rusia va fi desemnată laLisabona partener strategic. SUA au făcut un adevărat lobby pentruconcretizarea unei noi etape în relaţia NATO - Rusia, dar şi SUA- Rusia. În acest sens, preşedintele american BarackObama, a insistat ca Statele Unite să ratifice cât mai repede noul tratatpentru reducerea armelor nucleare semnat în aprilie cu Rusia, dar întâmpină rezistenţa republicanilor . Larândul ei, Moscova a promis şi ajutor logistic pentru NATO în Afganistan, prinridicarea parţială a restricţiilor privind rutele de tranzit din ţară.

De altfel, Afganistanul va figura ca o altătemă esenţială la masa discuţiilor Alianţei. Cheia credibilităţii viitoare a NATO este văzută de comentatori înasigurarea tranziţiei line şi funcţionale în Afganistan, Alianţa sperând să pună capăt operaţiunilor deluptă din această ţară până în 2014. Termenul există de mai mult timp, dar americaniiau precizat că acest lucru nu înseamnă că toate forţele coaliţiei vor trebui săpărăsească ţara până atunci. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen,a admis că Alianţa a subestimat provocarea din aceastră ţară, dar în prezenteste încrezător că se află pe calea cea bună.

La summit vor fi dezbătute şi propunerilepentru schimbarea structurii de comandă a NATO, într-o tentativă de a reducebirocraţia şi cheltuielile. În urma acestor schimbări, numărul agenţiilor NATOcare se ocupă de domenii precum logistica, comunicaţiile, cercetarea şiantrenamentele ar putea fi redus de la 14 la 3.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz