2020-01-28 21:29

Syriza a câștigat alegerile din Grecia: Tsipras se întoarce la putere

 |  20:50
Syriza a câștigat alegerile din Grecia: Tsipras se întoarce la putere

Alexis Tsipras se va întoarce la guvernare în Grecia. Syriza a învins încă o dată Noua Democrație în lupta pentru putere la Atena. Noul Executiv va avea o majoritate fragilă în Parlament, fiind construit pe alianța cu Grecii Independenți, un partid la fel de radical precum și Syriza.

Partidul de extremă-stânga Syriza (Coaliția Stângii Radicale) este câștigătorul alegerilor parlamentare anticipate din Grecia. După numărarea a 99% din voturile exprimate în scrutin, se pare că Syriza a obținut susținere a  35,4% din participanții la vot, în vreme ce opoziția de dreapta din Noua Democrație s-a bucurat de sprijinul a doar 28,1%. Pe locul al treilea  la mare distanță de Noua Democrație, se află neonaziștii din Zori Aurii, cu 7% din voturi. Social-democrații din Pasok nu au depășit 6,2%, în vreme ce comuniștii s-au menținut la 5,6%. Potrivit Mediafax, rata de participare de vot a fost de doar 56%, cea mai scăzută din ultimii 65 de ani.

Vangelis Meimarakis, liderul Noii Democrații, și-a recunoscut înfrângerea și l-a invitat pe rivalul său, Alexis Tsipras, să înceapă discuțiile pentru un nou Executiv. „Îl felicit și îi urez să formeze un guvern, de care este nevoie, și să vină în parlament”, a spus politicianul de dreapta.

Laudele lui Tsipras

Liderul Coaliției Stângii Radicale nu a înșelat așteptările și a anunțat intenția sa de a guverna împreună cu Grecii Independenți, un partid care a obținut 3,7% din voturile exprimate în alegerile parlamentare anticipate și care a sprijinit precedentul Guvern Syriza. Într-un discurs la care a luat parte și președintele Grecilor Independenți, Panos Kammenos, Alexis Tsipras a declarat că victoria din alegeri aparține întregii națiuni. „Grecia și poporul grec sunt sinonime cu rezistența și demnitatea, iar această luptă va fi continuată împreună cu voi pentru următorii patru ani”, a promis politicianul grec susținătorilor săi adunați în piața centrală din Atena. Tsipras a subliniat că în ultimul an „Syriza a dovedit că este prea dură pentru a muri” și va continua lupta cu „multă muncă” și curaj.

Premierul grec a demisionat în luna august după semnarea unui nou acord de împrumut cu creditorii internaționali ai statului grec, relatează Agerpres. În acel moment, o treime dintre parlamentarii Syriza s-au pronunțat împotriva semnării acordului. Drept răspuns la ceea ce au perceput a fi o trădare a promisiunilor luate în fața electoratului, aripa de stânga a Syriza a fondat Unitatea Populară, dar partidul abia înființat a obținut doar 2,9% în alegerile parlamentare anticipate. Clasându-se sub pragul electoral de 3%, Unitatea Populară nu a reușit să acceadă în Parlamentul de la Atena.

Analiză

Giorgos Triantafyllou, un expert al think-tank-ului Hellenic Foundation for European and Foreign Policy (ELIAMEP), s-a declarat surprins de diferența mare care s-a înregistrat între numărul de voturi primite de Syriza și cel de care s-a bucurat Noua Democrație. „Această victorie poate fi creditată numai lui Tsipras personal, care este în prezent politicianul cu cea mai mare atracție la publicul elen. Cu alte cuvinte, Tsipras, la fel ca în ianuarie, a fost factorul decisiv care a câștigat alegerile pentru Syriza, și nu agenda economică și politică a partidului”, a explicat analistul grec.

Sistemul electoral din Grecia acordă partidului care obține primul loc în alegerile parlamentare încă 50 de locuri de deputați în legislativ, informează BBC. Astfel, Syriza este așteptată să primească 145 din cele 300 de posturi de deputat din Parlamentul Greciei. În noua legislatură, partenerii de coaliție ai lui Tsipras, Grecii Independenți, se vor putea baza pe 10 deputați, majoritatea nou-formată urmând să fie la fel de fragilă precum precedenta. Noua Democrație va avea doar 75 de parlamentari.

Nedumeriri

Președintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, s-a mărturisit nedumerit de hotărârea lui Alexis Tsipras de a guverna împreună cu Grecii Independenți, informează Agerpres. Liderul Syriza „este de admirat din punctul de vedere politic și strategic. Însă mandatul reînnoit cu acest partid populist, de extremă-dreapta, este ceva ce nu pot înțelege”, a afirmat oficialul european. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine