2020-02-26 22:49

Tensiuni între Serbia şi Kosovo după un raid al poliţiei kosovare. Rusia califică acţiunea ca fiind provocatoare

 |  09:00
Tensiuni între Serbia şi Kosovo după un raid al poliţiei kosovare. Rusia califică acţiunea ca fiind provocatoare

Autorităţile din Kosovo au arestat 19 poliţişti şi doi membri ai misiunii ONU, dintre care un cetăţean rus, în oraşul predominant sârb Zubin Potok într-un raid vizând mai multe grupări criminale. Decizia a fost criticată dur de Serbia, care a anunţat că îşi menţine armata „în alertă” iar Rusia a denunţat o nouă măsură „provocatoare” a autorităţilor din Kosovo

.Misiunea ONU în Kosovo (UNMIK) şi-a exprimat „îngrijorarea” după ce doi membri au fost reţinuţi de poliţie într-un raid vizând mai multe grupări criminale, relatează BBC. ONU a comunicat că vor exista consecinţe diplomatice grave dacă membrii „vor fi răniţi în vreun fel”.

Cei doi membri au fost reţinuţi marţi în nordul Kosovo, o zonă în care locuiesc în mare parte etnici sârbi.

Membrii UMMIK au fost transportaţi apoi la spital „pentru a fi trataţi”. Unul dintre ei, un cetăţean rus, a fost eliberat ulterior.

Şeful poliţiei, Rashit Qalaj, a afirmat că ofiţerii săi au arestat 19 poliţişti şi nouă civili pentru infracţiuni precum contrabandă, crimă organizată, dare de mită şi abuz în serviciu.

Dintre cei 19 poliţişti reţinuţi, 11 sunt sârbi, patru sunt albanezi kosovari şi patru bosniaci, a anunţat poliţia din Kosovo.

„Şapte arme, telefoane şi bani au fost confiscaţi”, a declarat Qalaj.

Alte şapte persoane au fost arestate „pentru că au oprit poliţia din a-şi face datoria”, a afirmat el, adăugând că membrii staff-ului ONU se aflau într-un vehicul care a fost folosit ca parte a unei „baricade” în oraşul predominant sârb Zubin Potok.

Unmik a informat că lucrează pentru a stabili „circumstanţele precise” privind reţinerea personalului.

Ca răspuns la raid, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a afirmat în faţa parlamentului că a ordonat ca toate unităţile din armată să fie în alertă, o practică comună în timpul tensiunilor din Kosovo.

„Vă garantez că dacă va avea loc o escaladare a conflictului, dacă va avea loc un atac împotriva sârbilor, Serbia va câştiga”, a adăugat el.

Rusia, un aliat cheie al Serbiei în regiune, a condamnat reţinerea cetăţeanului rus.

„Considerăm acest act ca fiind o nouă măsură provocatoare” a autorităţilor din Kosovo, a informat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zakharova.

Zakharova a precizat că cetăţeanul rus – identificat drept Mikhail Krasnoschenkov – are imunitate diplomatică.

Kosovo, care are o populaţie predominantă de etnie albaneză, s-a separat de Serbia în 2008 şi a fost recunoscută oficial de peste 100 de ţări. Însă Belgradul şi Moscova consideră regiunea ca făcând parte în continuare din Serbia.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-29Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
29 Mai 2019

daca vrei sa incepi sa dai foc la toata Europa e foarte simplu.Kosovo si Serbia inseamna benzina si chibrituri,cine se joaca cu asa ceva nu e sanatos la cap.Sarbii sunt foarte usor de provocat pentru ca au o gandire extrem de polarizata de tipul alb-negru.Probabil ca ar trebui sa isi aleaga alt presedinte mai pacifist si diplomat care sa traiasca in pace cu celelalte tari vecine.Europa inseamna prietenie si colaborare nu mai are nimeni chef de nebuni care cauta razboaie.Exista si alte culori nu numai alb si negru poate le explica cineva sarbilor chestia asta.Daca evitau razboaiele nu ajungeau in stiuatia de astazi vezi DIVIDE ET IMPERA...nu poti sa te lupti la nesfarsit cu albanezii la un moment dat trebuie sa gasesti o varianta de pace
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine