2020-02-28 19:54

Terorismul din Gaza se îndreaptă spre dezastru: Răbdarea Israelului este pe sfârşite

 |  18:43
Terorismul din Gaza se îndreaptă spre dezastru: Răbdarea Israelului este pe sfârşite

Campania de bombardamente a forţelor israeliene se desfăşoară în paralel cu întărirea prezenţei trupelor terestre la graniţa cu Fâşia Gaza. Guvernul israelian speră că va putea trimiterea forţelor terestre, în timp Hamas face tot posibilul pentru a înteţi conflictul.

În timpul nopţii miercuri spre joi, opt rachete au fost lansate de teroriştii palestinieni din Fâşia Gaza, ducând totalul atacurilor Hamas la 300. Atacurile teroriste au ţintit până şi centrala nucleară din Dimona. Trei rachete au fost lansate spre complexul atomic, fără însă a face pagube materiale. Una ele a fost distrusă de sistemul antirachetă Iron Dome, în vreme ce alte două s-au prăbuşit în apropiere de instalaţie. Într-un incident ce a amintit de o incursiune din ziua precedentă, doi terorişti Hamas au fost ucişi pe o plajă din Israel în timp ce încercau să se apropie pe cale maritimă de baza militară din Zikim.

Distrugeri în Fâşie

Avioanele militare israeliene şi-au continuat campania antiteroristă prin lovirea a peste 300 de obiective militare din Fâşia Gaza, relatează Mediafax. „Am vizat 322 de ţinte în timpul nopţii în Gaza, ridicând la 750 numărul total al ţintelor Hamas lovite de armată de la începutul operaţiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Peter Lerner. Potrivit Jereusalem Post, armata a reuşit să distrugă 58 de tuneluri, 80 de centre de comandă şi control, precum şi 513 lansatoare de rachete subterane. Agenţia de presă a mişcării teroriste Hamas, Alray, susţine că 77 de persoane au murit şi alte 550 au fost rănite în timpul bombardamentelor. Informaţiile furnizate de Alray nu au fost confirmate de alte surse.

Susţinerea  Vestului

Dacă Guvernul de la Paris a condamnat „accelerarea tirurilor palestiniene şi ripostei venite din partea Israelului”, preşedinţia franceză a adoptat o atitudine fără echivoc de respingere a terorismului islamist. Un comunicat semnat de preşedintele Francois Hollande a condamnat atacurile Hamas şi a amintit opiniei publice din Franţa că „Guvernului israelian îi revine să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei în faţa acestor ameninţări”. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat fără reţinere atacurile arabe, iar secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a discutat la telefon cu premierul Netanyahu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al diplomaţiei americane, Jennifer Psaki, oficialul american are de gând să discute şi cu Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, pentru a putea ajuta la negocierile dintre israelieni şi palestinieni „intenţionează să discute şi cu preşedintele Abbas în următoarele 24 de ore”. Psaki a subliniat că reacţia militară a Israelului este firească în condiţiile date. „Nicio ţară nu ar putea accepta să rămână cu braţele încrucişate în timp ce rachete lansate de o organizaţie teroristă ar cădea asupra teritoriului său şi ar ţinti civili nevinovaţi”, a spus reprezentantul Departamentului de Stat.

Naţiunile Unite

Ban Ki-moon, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a dezaprobat atacurile teroriste  palestiniene ca „inacceptabile”şi i-a cerut prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu să dea dovadă de „reţinere maximă şi să respecte obligaţiile internaţionale privind protejarea civililor” din Fâşia Gaza. Liderul ONU a luat legătura cu conducătorii din Egipt şi Qatar, iar aceştia s-au arătat deschişi să îşi ofere sprijinul pentru negociere unei ieşire paşnice din conflictul iscat în Israel. „Gaza şi regiunea nu pot să-şi permită un nou război deschis”, a avertizat Ban Ki-moon.

Revenirea Hamas

Colonelul Richard Kemp, expert al institutului londonez RUSI (Royal United Services Institute)  consideră că recentele atacuri ale Hamas denotă sprijinul externe de care a beneficiat Hamas pentru a se reface după puternica intervenţie israeliană de la începutul lui 2012. „Forțele israeliene au aplicat o lovitură severă mișcării Hamas în 2012, dar de atunci aceasta a fost reechipată rapid de Iran și a primit arme din Siria”, a explicat fostul ofiţer britanic. Astfel, dacă în anul 2012 rachetele Hamas puteau lovi centrul Israelului, acum ele pot să ajungă chiar şi în regiunile din nordul ţării. O rachetă M-302, de fabricaţie siriană, a atins Hadera, oraş aflat la 116 kilometri distanţă de Fâşia Gaza, alte două rachete lovind teritoriul israelian în apropiere de portul Haifa, la aproximativ 160 de kilometri de zona controlată de Hamas.

Faris Abi Ali de la IHS Country Risk atrage atenţia că mişcarea islamistă ieşit întărită din confruntările militare cu Israelul, în ciuda pierderilor suferite. „Hamas a fost capabilă în ultimii doi ani să-și sporească nu doar numărul rachetelor pe care le posedă, ci și frecvența tirurilor, obiectivul său fiind să lanseze cât mai multe rachete simultan pentru a satura sistemul de apărare antirachetă israelian Iron Dome” şi a-l împiedica să mai apere oraşele israeliene, a precizat acesta. Expertul militar susţine că în prezent Hamas provoacă Israelul pentru a obliga trupele statului evreu să se implice în război urban şi să sufere pierderi majore în lupte de stradă. Potrivit Agerpres, Firas Abi Ali atrage atenţi atacurile de pe mare din ultimele zile„sugerează un antrenament și o pregătire sofisticată, o bună muncă de informații asupra israelienilor și capacitatea de a recurge la o tactică bazată pe surpriză'”.

Potrivit datelor aflate în posesia Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS) , Hamas se poate baza peste 20.000 de luptători. Dintre aceştia, 10.000 sunt membri ai Brigăzilor Ezzeddine al-Qassam , iar alţii 10-12.000 sunt parte a Forţei Executive. Teroriştii sunt înarmaţi cu arme uşoare, de calibru mic, dar au şi rachete şi mortiere. Stocul de rachete al Hamas este estimat a fi de aproximativ 10.000.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-07-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine