2020-07-07 18:50

Terorismul palestinian a revenit în forţă: Patru morţi la o sinagogă din Ierusalim

 |  18:18
Terorismul palestinian a revenit în forţă: Patru morţi la o sinagogă din Ierusalim

Mai mulţi credincioşi evrei au căzut victime unui nou atac terorist produs în capitala Israelului. Guvernul israelian pune incidentul pe seama incitărilor la violenţă făcute de liderii palestinieni şi a zvonurilor răspândite prin populaţia arabă.

Doi terorişti palestinieni au organizat un atac armat la o sinagogă din cartierul Har Nof din Ierusalim. Înarmaţi cu topoare, cuţite şi un pistol, cei doi bărbaţi au pătruns în clădire şi au omorât patru evrei care veniseră pentru a se ruga. Intervenţia promptă a poliţiei a prevenit pierderea altor vieţi, atacatorii fiind împuşcaţi mortal de forţele de ordine, informează Mediafax. Luba Samir, purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, a precizat însă că în incident au mai fost răniţi alţi doi agenţi şi alţi patru credincioşi care au încercat să îi oprească pe atacatori.

Preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, a condamnat cu jumătate de gură atacul terorist produs în Israel. „Preşedinţia condamnă atacul asupra credincioşilor evrei la lăcaşul lor de cult şi uciderea de civili, indiferent de cine este autorul. A venit timpul să se pună capăt ocupaţiei şi cauzelor de tensiuni şi violenţă şi suntem angajaţi faţă de o soluţie corectă bazată pe coexistenţa a două state”, se arată într-un document al Autorităţii Palestiniene.

Zvonuri criminale

Yitzhak Aharonovitch, ministrul de Interne din Israel, a pus atacul terorist pe seama propagandei orchestrate de Hamas şi Autoritatea Palestiniană. Liderii palestinieni „se folosesc de orice pretext pentru a incita la violenţe, inclusiv de sinuciderea unui şofer de autobuz”, a spus oficialul israelian.Incidentul a avut loc la scurtă vreme după ce un şofer palestinian a fost găsit spânzurat în autobuzul pe care îl conducea, relatează Agerpres. Potrivit anchetei autorităţilor israeliene, Youssef al-Ramouni, în vârstă de 32 de ani, s-a sinucis. Un medic legist palestinian a confirmat că pe corpul victimei nu existau semne de violenţă, dar familia celui decedat respinge raportul oficial, susţine că bărbatul era un tată „fericit” şi acuză „o crimă rasistă” comisă de evrei. De altfel, printre palestinieni s-a răspândit zvonul că al-Ramouni ar fi victima unor ucigaşi israelieni.

Acuzaţiile Guvernului

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a condamnat „incitările la violenţe” făcute periodic de conducerea palestiniană şi a promis că Guvernul pe care îl conduce va „reacţiona cu fermitate la această crimă”. Netanyahu i-a transmis secretarului de stat al SUA, John Kerry, că Mahmoud Abbas se face direct vinovat de acest „odios asasinat într-un loc sfânt”. Politicianul israelian a criticat totodată comunitatea internaţională pentru pasivitateape care o afişează în faţa unor manifestărilor de violenţă ale palestinienilor. Federica Mogherini, Înaltul Comisar pentru Politică Externă al Uniunii Europene, a cerut liderilor din Israel să intervină pentru a calma situaţia, dar a evitat să vorbească despre ameninţările cu violenţă făcute de conducerea palestiniană. Şefa diplomaţiei europene s-a măriginit la catalogarea incidentului ca un act „condamnabil din toate punctele de vedere”.

Ameninţarea teroristă

Întreaga lume se află în faţa unui val de atentate teroriste. Potrivit Indexului Global al Terorismului, un raport al Institutului pentru Economie şi Pace (IEP) din Australia, în 2013 au avut loc aproximativ 10.000 de atacuri teroriste, cu peste 44% mai multe ca în 2012. Cele mai afectate ţări din lume sunt Irak, Afganistan, Pakistan, Nigeria şi Siria, în aceste state înregistrându-se aproximativ 80% din victimele atentatelor din întreaga lume. Numai în Irak au fost săvârşite în 2013 aproximativ 2.492 de atente care au dus la moartea a 6.362 de persoane, informează Mediafax. Conform estimărilor institutului australian, numărul victimelor atacurilor teroriste a crescut cu 61% în 2013. Experţii de la IEP se tem că bilanţul pentru 2014 va fi încă şi mai grav. „Este greu de imaginat că va fi mai bine. De la lansarea GTI, în 2012, am observat o creştere semnificativă şi îngrijorătoare a actelor de terorism la nivel mondial”, a declarat Steve Killelea, preşedintele IEP. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz