2020-05-31 13:18

Teroriştii jihadişti din SIIL au atacat cea mai mare rafinărie din Irak

 |  18:49
Teroriştii jihadişti din SIIL au atacat cea mai mare rafinărie din Irak

Degringolada în care se află forţele militare irakiene favorizează noi atacuri din partea islamiştilor. Teroriştii suniţi au atacat miercuri un important centru petrolier din provincia Salahedin. În timp ce guvernanţii irakieni încearcă să îşi reorganizeze forţele, Iranul ameninţă cu o intervenţie militară în apărarea centrelor religioase şiite.

Cea mai mare rafinărie din Irak a fost atacată în noaptea de marţi spre miercuri de teroriştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). În jurul orei locale 04.00 (04.00 ora României), jihadiştii au pornit atacul asupra rafinăriei din Badji, aflată în provincia irakiană Salahedin, şi au intrat în conflict cu forţele de securitate care însărcinate cu apărarea complexului industrial. În timpul luptelor, rezervele de petrol au fost incendiate de atacatori, relatează Agerpres. Conform oficialilor de la Bagdad, rafinăria a fost închisă zilele trecute şi personalul său evacuat după ce oraşul din apropiere a fost ocupat de islamişti.

Un reprezentant irakian a informat Reuters, sub protecţia anonimatului, că aproximativ 75% din suprafaţa rafinăriei se află în mâini teroriste. „Acum deţin unităţile de producţie, clădirea administrativă şi patru turnuri de control”, a precizat acesta. Informaţia contrazice afirmaţiile lui Qasim Ata, purtătorul de cuvânt al armatei irakiene. Oficialul irakian a precizat că forţele de securitate au respins atacul şi au ucis 40 de terorişti, dar informaţiile nu au putut verificate, informează BBC.

Schimbări

Mai mulţi comandanţi militari irakieni au fost demişi ca urmare a eşecului lor de a opri înaintarea teroriştilor islamişti. Generalii Mahdi al-Gharawi, responsabil pentru provincia Ninive, şi Hedayat Abdel Rahim Abdel Karim Abdel Rahman, comandant al Brigăzii 3 de Infanterie, sunt printre ofiţerii care au fost lipsiţi de comanda militară. Statul Major de la Bagdad va înfiinţa comisii disciplinare pentru anchetarea ofiţerilor de rang înalt care şi-au părăsit posturile.

Prim-ministrul irakian al-Maliki a afirmat miercuri că evenimentele din Irak sunt un pas înapoi şi nu o înfrângere. „Acest pas înapoi a permis Irakului să îşi recupereze unitatea naţională şi irakienii au reuşit să înţeleagă să se află în pericol şi nici un irakian nu va avea de câştigat de pe seama acestei crize”, a afirmat şeful Guvernului de la Bagdad.

Iranul îşi umflă muşchii

Preşedintele iranian Hassan Rohani a ameninţat că ţara sa este gata să intervină militar pentru a proteja locurile sfinte ale şiismului. „În legătură cu locurile sfinte ale imamilor şiiţi (din Irak), avertizăm marile puteri, pe lacheii lor, pe ucigaşii lor şi teroriştii că marele popor iranian va face totul pentru a le proteja”, a afirmat Rohani. Aflat în Khoram Abad, oraş din apropierea graniţei cu Irak, liderul iranian a amintit că oraşele Kerbala, Najaf, Kazimiiyah şi Samarra sunt importante centre religioase şiite. Potrivit Mediafax, preşedintele iranian a mai spus că ţara sa are destui voluntari gata să meargă în Irak pentru „a-i spulbera pe terorişti”.

Tabnak, un site iranian, a anunţat marţi că 5.000 de iranieni s-au oferit voluntari pentru apărarea locurilor sfinte şiite din regiune drept răspuns la un apel lansat de „Cartierul general popular al sanctuarelor şiite”. Potrivit Harimshia.org, aceştia ar fi fost „organizaţi în unităţi (...) şi, în cazul în care Ghidul suprem (ayatollahul Ali Khamenei n.r.) va da ordin, ei vor merge în Irak pentru a apăra locurile sfinte”. Ali al-Sistani, mare ayatollah irakian, a cerut tuturor irakienilor să se alăture armatei naţionale pentru a opri înaintarea teroriştilor din SIIL. 

Contre saudito - irakiene

Prinţul Saud al-Faisal, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, a atras atenţia asupra posibilităţii ca în Irak să izbucnească un război civil, relatează Mediafax. În discursul de deschidere al reuniunii Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), reprezentantul saudit a condamnat „politica de excludere confesională” pe care ar practicat-o premierul irakian Nuri al-Maliki, musulman şiit. Nici oficialii irakieni nu s-au lăsat mai prejos. Drept răspuns la acuzele de discriminare religioasă, Guvernul de la Bagdad a acuzat Arabia Saudită de finanţarea grupărilor teroriste sunite care activează în ţară. 

SUA, încă fără soluţii

Preşedinţia americană i-a invitat pe liderii Congresului la consultări în problema irakiană. Preşedintele Barack Obama va putea astfel să trateze direct cu John Boehner (preşedintele republican al Camerei reprezentanţilor), Nancy Pelosi (liderul minorităţii democrate din Cameră), Harry Reid (preşedintele democrat al Senatului american) şi Mitch McConell (liderul senatorilor republicani). Potrivit lui Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, echipa de securitate naţională va oferi preşedintelui american „o paletă de opţiuni” care ar putea fi urmate pentru a asista Guvernul irakian. Potrivit Mediafax, Mitch McConell a solicitat preşedintelui american să informeze Congresul despre strategia şi planurile avute pentru Irak. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine