2020-02-18 17:20

Theresa May devine premierul Marii Britanii. David Cameron a anunțat demisia pentru miercuri

 |  19:56
Theresa May devine premierul Marii Britanii. David Cameron a anunțat demisia pentru miercuri

Conservatorii din Marea Britanie par deciși să meargă pe mâna cetățenilor care au votat pentru Brexit, să și-i asume și să ducă până la capăt ieșirea din UE. Strategia unei mari părți a liderilor din partidul aflat la putere în Regat privind susținerea părăsirii Uniunii Europene poate fi interpretată ca un mod de a contracara ascensiunea formațiunii naționaliste UKIP.

Între timp, Theresa May, ministrul de Interne, a rămas singură în cursa pentru funcția de premier și cea de șef a Partidului Conservator, după ce rivala sa Andrea Leadsom a anunțat luni că se retrage. După acest anunț, premierul David Cameron a declarat că este „încântat” că Theresa May îl va urma în funcție, că este capabilă să conducă țara mai departe și că va avea sprijinul său deplin. „Evident, cu aceste schimbări nu vom mai avea o perioadă prelungită de tranziție. Și de aceea, mâine (marți - n.r.) voi prezida ultima mea ședință de Guvern. Miercuri voi participa la sesiunea de întrebări pentru prim-ministru din Camera Comunelor. Și după aceasta, mă aștept să merg la Palat și să îmi ofer demisia. Așa că vom avea un nou premier (…) până miercuri seara”, a precizat Cameron. Comitetul electoral al Partidului Conservator a confirmat, luni după-amiază, alegerea Theresei May în funcţia de lider al formaţiunii de centru-dreapta.

În schimb, lideri ai Partidului Laburist şi ai Partidului Liberal-Democrat solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie, susținând că Partidul Conservator nu are legitimitate să numească premierul după demisia lui David Cameron ca urmare a referendumului pe tema ieşirii din UE.

Scrisoarea celor o mie de avocați

Dar lupta pentru a rămâne încă se mai duce. O mie de avocați au semnat și trimis luni o scrisoare către primul ministru în care îi solicită imperativ să lase Parlamentul să decidă dacă va fi sau nu Brexit. Potrivit documentului citat de The Guardian, rezultatul referendmului este doar consultativ și a fost bazat pe „interpretări greșite ale lucrurilor și pe promisiuni care nu pot fi împlinite”.

Avocații susțin că trebuie să aibă loc un vot liber în Parlament înainte de a fi invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona care demarează procesul de ieșire din UE a țării.

Inițiativa acestei scrisori a aparținut și a fost coordonată de avocați proeminenți din barourile din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord, printre care și peste 100 de  avocați seniori, așa numiții „consilieri ai Reginei”.

În scrisoare se precizează că „referendumul nu a stabilit o majoritate suficientă pentru a părăsi UE, cum, de obicei, rezultă în consultări populare de importanță națională, mai exact 60% dintre cei care votează sau 40% din întreg electoratul”, acest lucru „s-a întâmplat probabil pentru că rezultatul (referendumului - n.r.) este doar consultativ”.

„Urmările procesului de ieșire (din UE - n.r.) va afecta o generație care nu are încă vârsta necesară pentru a vota în referendum. Poziția Scoției, Irlandei de Nord și Gibraltarului necesită o abordare specială, devreme ce populația lor nu a votat pentru părăsirea UE”, se mai spune în scrisoare.

Semnatarii documentului mai susțin că votul Parlamentului ar trebui să se bazeze pe o mai mare înțelegere asupra consecințelor economice ale Brexit-ului.

„Pentru toate aceste motive, propunem Guvernului să stabilească de urgență o comisie regală sau un organism independent echivalent care să îi furnizeze dovezi și un raport într-un termen scurt, asupra beneficiilor, costurilor și riscurilor pe care le presupune invocarea articolului 50 pentru Marea Britanie ca întreg și pentru toate popoarele care o compun. Votul Parlamentului nu ar trebui să aibă loc înainte ca raportul acestei comisii să fie prezentat”, se arată în scrisoarea semnată de peste o mie de avocați de primă mărime din tot Regatul.

Unul dintre aceștia, „consilier al Reginei”(Queen’s Counsel - QC) Aidan O’Neill, expert în Constituție și în legislația UE, semnatar al scrisorii, a declarat că „referendumul Brexit a arătat că UK nu este statul unei națiuni unite ci un stat divizat al națiuniunilor (care îl compun - n.r.)”. „(Referendumul - n.r.) nu a dat un mandat sau nu a arătat calea pentru cum ar fi pe viitor relația națiunilor noastre cu Europa și nici una cu alta. Dacă Regatului Unit îi este dat să supraviețuiască rezultatului acestui vot, este necesară obținerea unui consens asupra drumului de urmat. Discuții și deliberări pe deplin informate între parlamentele noastre reprezintă singura cale corectă constituțional pentru a împlini acest deziderat. O acțiune precipitată sau unilaterală a Guvernului UK de a invoca articolul 50 pur și simplu ne va diviza și mai mult”, a susținut O’Neill.

La rândul său, Philip Kolvin (tot QC), care a coordonat inițiativa scrisorii a adăugat: „Parlamentul este suveran și apărător al democrației noastre. Parlamentarii sunt aleși să își exercite cea mai bună judecată pe baza unor dovezi obiective, să țină în siguranță interesele țării pentru generațiile prezente și viitoare. În acest moment de profundă criză constituțională, politică și, posibil, socială și economică, așteptăm de la ei să își îndeplinească responsabilitatea ce le-a fost încredințată”.

Scrisoarea celor o mie de avocați este cea mai nouă încercare de a convinge premierul să nu își exercite dreptul de a invoca articolul 50 și să lase, în schimb, Parlamentul să decidă, mai spune The Guardian. La sfârșitul săptămânii, Guvernul a respins o petiție online semnată de mai multe milioane de persoane care cerea organizarea unui al doilea referendum.

O altă încercare va avea loc săptămâna viitoare, când la Curtea Supremă va fi depusă o acțiune legală coordonată de firma de avocatură Edwin Coe LLP pentru clarificarea dreptului premierului David Cameron sau al succesorului acestuia de a demara retragerea Marii Britanii din UE.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine