2020-08-07 01:47

Tribunalul anticorupţie al Ucrainei şi-a început activitatea

 |  20:47
Tribunalul anticorupţie al Ucrainei şi-a început activitatea

Înalta Curte Anticorupţie ucraineană, care se va ocupa de cazuri în care sunt implicaţi cei mai înalţi oficiali ai statului, a cărei înfiinţare a întârziat de mai mulţi ani, şi-a început joi activitatea în prezenţa preşedintelui Volodimir Zelenski, anunţă AFP.

"Sarcina Înaltei Curţi Anticorupţie este foarte simplă: corupţii trebuie pedepsiţi; statul, societatea şi investitorii, protejaţi", a declarat Zelenski la inaugurarea acestei structuri, care a fost iniţiată de predecesorul său Petro Poroşenko sub presiunea statelor occidentale.

"Este vorba nu doar de a înapoia cetăţenilor ceea ce li s-a furat (...) ci şi de a restaura încrederea în justiţie", a continuat preşedintele, în condiţiile în care tribunalele ucrainene au fost majoritatea considerate foarte corupte.

Această nouă structură juridică numără 38 de magistraţi aleşi pe baza unui concurs supervizat de experţi ucraineni şi internaţionali. Ei vor examina cazurile pregătite de organismele anticorupţie din ţară. Judecătorii vor fi repartizaţi între un tribunal de primă instanţă, unde vor lucra 27 dintre ei, şi camera de apel din care vor face parte 11 alţi magistraţi.

Lupta contra corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majorităţii participanţilor la revolta pro-europeană din Piaţa Maidan în 2013-2014 şi rămâne una dintre principalele cerinţe ale creditorilor internaţionali, cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în frunte.

Sub presiunea ţărilor occidentale şi a militanţilor ucraineni, autorităţile de la Kiev au iniţiat noi organisme de anchetă anticorupţie, însă crearea unui tribunal specializat, trena de mult timp. De la revolta din Piaţa Maidan, niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie.

În cel mai recent raport publicat în ianuarie şi care analiza percepţia asupra corupţiei în 2018, ONG-ul Transparency International a clasat Ucraina pe locul 120 din 180. Rusia vecină se află pe locul 138.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz