2019-10-19 15:08

Trump îşi consolidează majoritatea în Senat

 |  12:04
Trump îşi consolidează majoritatea în Senat

Donald Trump şi-a consolidat majoritatea republicană în Senat prin victoria în Mississippi a unei candidate controversate din cauza unor declaraţii rasiste, în urma ultimului scrutin al alegerilor de la jumătate de mandat care au condus la un Congres american împărţit, relatează AFP.

Preşedintele american nu şi-a precupeţit eforturile - mitinguri cu o zi înainte de scrutin, tweet de încurajare la deschiderea urnelor - în vederea asigurării victoriei lui Cindy Hyde-Smith.

Realegerea sa - garantată a priori în acest stat profund conservator - a părut compromisă în ultimele zile, după ce a făcut declaraţii cu o tentă rasistă care au şocat, într-un Mississippi încă profund marcat de trecutul violent al segregării.

Acest stat sărac şi conservator şi-a confirmat până la urmă statutul de fief republican, dându-i un uşor avans senatoarei republicane în exerciţiu. Cindy Hyde-Smith l-a înfrânt marţi pe opozantul său democrat Mike Espy, în acest al doilea tur, cu aproximativ 55% la 45% din voturi, potrivit posturilor NBC şi Fox.

”Suntem cu toţii foarte mândri de tine!”, a scris rapid Donald trump pe Twitter, felicitând-o pentru ”marea VICTORIE”.

În urma alegerilor de la jumătate de mandat, percepute în continuare ca un referendum asupa preşedintelui Statelor Unite, republicanii îşi consolidează astfel controlul în Senat, în viitoarea sesiune, în ianuarie, cu 53 de mandate din 100, faţă de 51 în prezent.

Însă ”valul democrat” s-a materializat în camera reprezentanţilor, unde opoziţia lui Donald trump urmează să deţină o majoritate clară.

În faţa susţinătorilor săi, în Mississippi, preşedintele republican sublinia luni seara că are ”nevoie de toate voturile republicanilor posibile în Senat” pentru a-şi apăra programul în domeniul imigraţiei, dreptul de a purta arme, scăderi de impozite şi lupta împotriva avortului.

Prezentându-şi un susţinător în faţa altora, Cindy Hyde-Smith, în vârstă de 59 de ani, a afirmat că se va plasa ”în primul rând” dacă acesta ar invita-o la o ”spânzurare publică”.

Cu altă ocazie, ea asalutat ”superba idee” de a restrânge accesul la urne a studenţilor progresişti, în contextul în care mai multe state au fost acuzate că limitează votul minorităţilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray