2020-02-23 10:07

Turcia intră în Era Erdogan: Liderul islamiştilor, primul preşedintele ales al Republicii

 |  19:14
Turcia intră în Era Erdogan: Liderul islamiştilor, primul preşedintele ales al Republicii

Alegerile prezidenţiale din Turcia se anunţă a fi un punct de cotitură în istorie. Noul preşedinte al ţării, islamistul Recep Tayyip Erdogan, va fi mult diferit de predecesorii săi.

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan, candidatul partidului islamist AKP în alegerile prezidenţiale din Turcia, a câştigat încă din primul tur competiţia electorală pentru cea mai înaltă funcţie din stat. Erdogan a obţinut aproximativ 52% din voturile electoratului turc, informează BBC. Ekmelettin Ihsanoglu, candidatul Partidului Popular Republican (CHP), a ieşit pe locul al doilea, întrunind 39% din voturile turcilor, în vreme ce Selahattin Demirtas, candidatul Partidului Popular Democrat (HDP) a fost votat de 9% dintre turci. Prezenţa la vot a fost de peste 70%.

În discursul ţinut cu ocazia victoriei, Erdogan a proclamat că victoria sa aduce Turcia într-o „nouă eră” şi a mulţumit electoratului turc pentru că i-a acordat încredere. El a promis că va iniţia „un nou proces de reconciliere socială” care îi va permite să fie cu adevărat „preşedintele celor 77 de milioane de turci” şi a respins acuzaţiile de autoritarism care i-au fost aduse de liderii opoziţiei. „Îi rog pe toţi cei care mă consideră dictator şi autocrat să-şi revizuiască poziţia”, a  mai spus liderul islamist. Noul preşedinte al Turciei a adăugat că va colabora cu Guvernul de la Ankara pentru a atinge toate obiectivele care au fost fixate pentru 2023, anul împlinirii a 100 de ani de la fondarea republicii.

Recep Tayyip Erdogan a ajuns premier al Turciei în 2003 şi, potrivit unei analize a „Le Monde“, se bucură de susţinerea părţii islamiste şi mai puţin educate a electoratului turc. De atunci încoace, liderul islamist şi-a consolidat puterea sa în AKP, izolându-şi adversarii politici. În ultimii ani, Erdogan a intrat în conflict cu susţinătorii liderului religios Fethullah Gulen şi a lansat atacuri la adresa armenilor şi a Israelului. El nu s-a ferit să facă afirmaţii jignitoare despre femei şi nici să ameninţe presa liberă. Opoziţia laică îl consideră un lider autoritar extrem de periculos pentru principiile fondatoare ale republicii.

Apel al UE

Liderii europeni au cerut noului preşedinte al Turciei să unească societatea turcă, puternic divizată între susţinătorii islamiştilor din AKP şi apărătorii secularismului turc, relatează Mediafax. „Vă felicităm pentru alegere (...) şi sperăm că veţi juca un rol de reconciliator, care este cel al noii funcţii, aşa cum v-aţi angajat, pentru a uni toate comunităţile, credinţele, sensibilităţile, opiniile şi modurile de viaţă ale societăţii turce”, se arată într-un mesaj semnat de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului Uniunii Europene, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Cei doi politicieni europeni au solicitat lui Erdogan să sprijine „reglementarea problemei kurde” şi să ajute la rezolvarea situaţiei din Cipru, divizată de decenii între comunitatea greacă, parte a Uniunii Europene, şi cea turcă, ocupată de Turcia.

Atatürk, fondatorul Turciei moderne

Cel mai important preşedinte din istoria Turciei moderne este fondatorul republicii, Mustafa Kemal Atatürk. El a abolit califatul islamic şi a introdus numeroase reforme pentru a aduce ţara aproape de valorile şi tradiţiile occidentale. Femeile turce au primit drept de vot şi alfabetul arab a fost înlocuit cu cel latin. Califatul a fost abolit, legea islamică a fost eliminată ca sursă a legii, iar secularismul a devenit parte a identităţii oficiale a statului turc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-11

In legatura cu acest articol...

Turcia: Premierul islamist Erdogan acuză Israelul de terorism de stat

Turcia: Erdogan promite modificarea Constituției turce în regim prezidențial
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine