2019-08-20 04:03

Turcia, retrogradată de agenţiile de rating la categoria "gunoi"

 |  14:32
Turcia, retrogradată de agenţiile de rating la categoria "gunoi"

Celebra agenție de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul suveran al Turciei la categoria "junk" (n.r – gunoi, în traducere), adică nerecomandată pentru investiții, şi asta din cauza evoluțiilor politice și de securitate care au "subminat performanța economiei și independența instituțională".

Atentatele cu bombă, încetinirea economică și incertitudinea cu privire la planurile vizând creșterea puterilor președintelui Tayyip Erdogan i-au îngrijorat pe investitori. Vineri, Fitch a revizuit în scădere, de la "BBB minus" la "BB plus", ratingul Turciei, iar perspectiva asociată este stabilă, Decizia vine la câteva ore după ce o altă agenție de evaluare financiară, Standard & Poor's, a înrăutățit perspectiva ratingului Turciei, de la stabilă la negativă, ceea ce înseamnă că ar putea urma o nouă retrogradare. Ambele agenții și-au exprimat temerile privind insecuritatea politică, după tentativa de lovitură de stat din iulie, precum și presiunile asupra Băncii Centrale a Turciei.

În momentul de faţă, niciuna din cele trei mari agenții de evaluare financiară, Fitch, Standard & Poor's și Moody's, nu mai acordă Turciei un calificativ din categoria investment grade (recomandat pentru investiții).

Deprecierea lirei turcești cu 10% de la începutul acestui an, după pierderile masive din 2016, au lăsat Turcia mult mai expusă la datoria sa externă, iar economia este pe o traiectorie descendentă. Turcia depinde de investiții pentru finanțarea deficitului de cont current, unul din cele mai ridicate din rândul statelor G20, și pentru plata datoriei externe. Retrogradarea ratingului ar putea forța autoritățile să plătească mai mult pentru a împrumuturile de pe piețele internaționale.

Săptămâna aceasta, Banca Centrală a Turciei a majorat neașteptat dobânda de bază și a anunțat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat la un nivel record față de dolar, scrie Agerpres. Pe de altă parte, rata inflației în Turcia a ajuns anul trecut la 8,5%, mult peste ținta Băncii Centrale, de 5%.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray