2020-04-05 23:39

Ucraina: Amenzi și PEDEPSE cu închisoarea pentru jurnalişti şi bloggeri

 |  22:23
Ucraina: Amenzi și PEDEPSE cu închisoarea pentru jurnalişti şi bloggeri

Amenzi mergând până la 350.000 de euro şi pedepse cu închisoarea de la doi la şapte ani pentru jurnaliştii şi bloggerii găsiţi vinovaţi de “difuzarea dezinformării”. Acesta este un proiect de lege pregătit de Ministerul Culturii din Ucraina, pentru a combate propagarea dezinformării şi a ştirilor false (“fake news").

Proiectul de lege propune, de asemenea, introducerea funcţiei de comisar guvernamental responsabil cu depunerea unei plângeri în justiţie în astfel de cazuri. Chiar dacă nu a fost trimis încă în parlament, documentul a provocat indignarea jurnaliştilor şi a unor organizaţii neguvernamentale din domeniu, care trag un semnal de alarmă că textul reprezintă o ameninţare la libertatea de exprimare în această fostă republică sovietică. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei a cerut miercuri Kievului să abandoneze acest proiect de lege guvernamental, potrivit AFP.

Riscă să ducă la atacuri împotriva libertăţii cuvântului

“Acest proiect nu va fi eficient şi ar putea pune în pericol angajamentele Ucrainei în materie de libertate a mass-media şi libertate de exprimare. Avem foarte multe preocupări faţă de acest text, care autorizează mult amestec al statului în activităţile media şi ale jurnalismului'”, a declarat reprezentantul OSCE, Harlem Desir, într-un interviu acordat France Presse. Numeroase structuri publice şi-au exprimat de asemenea îngrijorarea şi au criticat proiectul. “Astfel de metode riscă să ducă la atacuri împotriva libertăţii cuvântului”, a declarat luni Comisia parlamentară pentru politici umanitare, denunţând “'pedepsele disproportionate” prevăzute de acest proiect.

Ucraina se situează pe locul 102 dintr-un total de 180 de ţări evaluate într-un clasament mondial al libertăţii presei din 2019, realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere, iar  Rusia se află pe locul 149.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine