2019-08-25 16:37

UCRAINA se teme de posibile asasinate: 47 de jurnaliști pe LISTA NEAGRĂ a Rusiei

 |  10:34
UCRAINA se teme de posibile asasinate: 47 de jurnaliști pe LISTA NEAGRĂ a Rusiei

Ucraina afirmă că înscenarea foarte criticată a falsului asasinat a jurnalistului rus Arkadi Babcenko a permis descoperirea unei liste de 47 de nume, majoritatea ale unor jurnalişti, prezentanţi drept ţinte ale unor potenţiale asasinate, relatează AFP.

Într-un mesaj postat pe Facebook, procurorul general Iuri Luţenko a dat asigurări vineri că operaţiunea a permis serviciilor de securitate SBU să pună mâna pe o listă, pe care se află în principal nume ale unor jurnalişti ucraineni şi ruşi care ”ar putea să fie următoarele victime ale unor terorişti”.

Magistratul a precizat că cele 47 de persoane vizate au fost avertizate şi că s-au luat măsuri să li se asigure securitatea.

Jurnalistul rus Matvei Ganapolski, care trăieşte la Kiev din 2015 şi a obţinut cetăţenia ucraineană, a declarat la postul rus de radio Ecoul Moscovei, angajatorul său, că a fost convocat de serviciile ucrainene de securitate şi pus în gardă cu privire la riscuri la adresa vieţii sale.

El a precizat că a aflat noi informaţii despre ameninţări la adresa lui Arkadi Babcenko şi că acestea arată, susţine el, că acest ”caz este foarte grav, un atac era planificat şi ei se pregăteau să-l omoare”.

Autorităţile ucrainene au anunţat anterior că serviciile secrete ruse, pe care le acuză că au vrut să-l ucidă pe Arkadi Babcenko, ar intenţiona să asasineze alte aproximativ 30 de persoane.

Aproximativ zece diplomaţi aflaţi în post la Kiev din ţări membre ale Grupului Celor Şapte (G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite) au participat vineri după-amiaza la o întâlnire cu uşile închise, la sediul Parchetului General ucrainean, care a durat aproape două ore, au constatat jurnalişti AFP, citeaza stiripesurse.ro.

Această reuniune a fost anunţată cu o zi înainte de procurorul general, care a declarat la televiziune că vrea ”să explice tot ce putem explica respectând secretul anchetei”.

Cu această ocazie, ”s-a subliniat, în atenţia comunităţii internaţionale, că strategia aleasă permitea nu doar să se evite moartea jurnalistului, să se împiedice o crimă, să se documenteze acţiunile organizatorului şi să se culeagă probe (...), ci şi să se primească informaţii cu privire la posibile victime contra cărora se pregăteau probabil acţiuni teroriste şi asasinate”, a pledat parchetul într-un comunicat.

Şeful serviciilor ucrainene de securitate SBU - care au organizat această ”operaţiune specială” - Vasil Griţak a fost prezent la reuniune.

Prezentat ca mort marţi seara, împuşcat cu trei gloanţe în spate, jurnalistul Babcenko, un virulent critic al Kremlinului care s-a exilat în Ucraina, a respărut în viaţă într-o conferinţă de presă, la sediul SBU, în următoarea zi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-02Parerea ta...

COADA DRACULUI
02 Iun 2018

DACA SA DESFINTAT URSS , DECE NU INAPOIAZA TERITORIU ACUPAT , DE FOSTI COLABORATORI ? SI LA EI LE-A DAT TERITORIUL CRIMEI PRINTR-UN DICTAT . ACUM SA DE-A SI EI BUCOVINA SI SUDUL BASARABIEI CU INSULA SERPILOR
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
02 Iun 2018

la noi in Romania primul care a lichidat ziaristii si reporterii a fost Iliescu cu Securitatea dupa 22decembrie..si la mineriade.... dupa care au trecut la cumparat posturi de televiziune si ziare...vezi crima aia de tip mafiot cu ziaristul de la Adevarul omorat cu accident auto cum il chema...Tinu//Chestia asta e comuna in tarile foste URSS cu presa care ori e obedianta cu mafiotii ori e calcata cu masina
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray