2020-08-11 15:56

Ucraina: Teroriştii proruşi ignoră armistiţiul semnat cu Guvernul din Kiev

 |  19:16
Ucraina: Teroriştii proruşi ignoră armistiţiul semnat cu Guvernul din Kiev

Iniţiativele administraţiei de la Kiev se lovesc la tot pasul de refuzul părţii ruse. Armistiţiul convenit la începutul lunii septembrie a fost încălcat printr-un nou atac al teroriştilor asupra poziţiilor ucrainene din Doneţk, în vreme negocierile pentru livrarea de gaze ruseşti continuă cu dificultate.

Separatiştii proruşi au atacat din nou aeroportul din Doneţk, aflat sub controlul trupelor ucrainene. Andrei Lîşenko, purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare (RNBO), a precizat că nouă soldaţi ucraineni au murit şi alţi 27 au fost răniţi. „A fost cea mai mare pierdere de vieți în rândul soldaților ucraineni într-un singur incident de la intrarea în vigoare a armistițiului”, a explicat acesta. Potrivit lui Iuri Biriukov, consilier al administraţiei prezidenţiale, atacatorii au fost respinşi şi răniţii au fost evacuaţi.

Asaltul a avut loc în contextul în care forţele guvernamentale ucrainene se pregătesc de instituirea unei zone-tampon de 30 de kilometri care să separe teritoriul controlat de Kiev de cel unde există forţele proruse. Memorandumul semnat la Minsk cu teroriştii proruşi prevede retragerea armamentului greu cu un calibru de peste 100 mm la cel puţin 15 kilometri distanţă de linia frontului. Aleksandr Lenţov, generalul rus care conduce negociatorii de la Moscova veniţi să „asiste” procesul de pace, a dat asigurări că Rusia va depune toate eforturile necesare pentru a-i face pe separatişti să respecte înţelegerea semnată cu Kievul.

Poroşenko: Federalizarea e exclusă

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a asigurat opinia publică de menţinerea unităţii naţionale a ţării. El a explicat că planul administraţiei de la Kiev este acela de a acorda competenţe suplimentare autorităţilor locale în cadrul procesului de descentralizare şi un statut special pentru Donbas, valabil trei ani. „Nici problema suveranității, nici cea a integrității teritoriale a țării sau a independenței Ucrainei nu sunt pe ordinea de zi”, a spus miliardarul.

Probleme cu gazul

Andrei Kobolev, preşedintele Consiliului de administraţie al Naftogaz Ukrainî a declarat într-un interviu publicat luni în Handelsblatt că Guvernul de la Kiev nu poate garanta livrarea neîntreruptă a gazelor ruseşti pe teritoriul său în lipsa unui acord privind tranzitul cu Federaţia Rusă. Administraţia de la Kiev depune eforturile susţinute pentru a obţine un contract între Naftogaz – Ukrtransgaz, gigantul rus Gazprom şi Eustream, operatorul sistemului de transport al gazelor. Dacă ministrul de Energie al Rusiei, Aleksandr Novak, a dezvăluit că Rusia este gata să livreze Ucrainei 5 miliarde metri cubi de gaze cu plata în avans, Aleksei Miller, directorul executiv al Gazprom, a negat că s-ar fi ajuns la vreo înţelegere privind datoria nesoluţionată de 5 miliarde de dolari. Potrivit Agerpres, partea ucraineană a confirmat că este gata să plătească 3 miliarde dolari, dar numai în contul unor noi livrări de gaze, nicidecum pentru rambursarea datoriei pretinse de Gazprom.

Căderea lui Lenin

În oraşul Harkov, cea mai mare statuie a lui Lenin din întreaga Ucraină a fost demolată. Iniţial, autorităţile au promis că vor demonta edificiul după ce se vor asigura că eventuala sa cădere nu va afecta tunelurile de metrou ale oraşului, dar participanţii la marşul patriot „Harkov este Ucraina” au refuzat să mai aştepte. Picioarele statuii de 8,5 metri au fost tăiate cu polizoare, întregul complex fiind tras jos de pe piedestal cu ajutorul unui cablu, relatează Mediafax. Arsen Avakov, ministrul de Interne al Ucrainei, a ordonat poliţiei din Harkov să se îngrijească strict de securitatea oamenilor. „Lenin? Lasă-l să cadă... atât timp cât nu sunt răniţi oameni, atât timp cât acest idol comunist sângeros nu ia mai multe victime cu el când pleacă”, a scris Avakov pe contul său de Facebook. Statuile lui Lenin, simbol al stăpânirii sovietice asupra Ucrainei, au fost dărâmate în centrul şi vestul ţării, dar rămân în picioare în regiunile estice rusofone.

 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz