2020-02-21 15:20

UE ar putea bloca banii pentru Republica Moldova. Presiune europeană pe Guvernul de la Chișinău pentru aplicarea acordului de asociere

 |  18:28
UE ar putea bloca banii pentru Republica Moldova. Presiune europeană pe Guvernul de la Chișinău pentru aplicarea acordului de asociere

Republica Moldova este în pericol să sun mai primească niciun ban de la Uniunea Europeană care a avertizat Executivi de la Chișinău că blochează fondurile până când moldovenii nu vor semna un nou acord cu Fondul Monetar Internațional și nu va trece la aplicarea prevederilor din Acordul de Asociere.

Johannes Hahn, comisarul european responsabil pentru politica de vecinătate și negocierile pentru extindere, a avut luni seară o întrevedere cu ministrul de Externe al Republicii Moldova, Andrei Galbur, ocazie cu care a făcut acest avertisment, informează Radio Chișinău, preluat de Agerpres.

„Am primit asigurări că noul guvern va înfăptui reformele necesare. Este nevoie ca lucrurile să meargă în direcția necesară. Uniunea Europeană așteaptă ca autoritățile de la Chișinău să treacă de la retorica optimistă la fapte concrete, în beneficiul cetățenilor. Este nevoie de reforme profunde în sistemul de drept, în combaterea corupției, este nevoie de o asanare a sistemului financiar-bancar și nu în ultimul rând de un acord cu FMI. Doar în aceste condiții UE va relua finanțarea către Republica Moldova”, a declarat comisarul european, potrivit Radio Chișinău.

Tototdată, Johannes Hahn a sugerat autorităților de la Chișinău că este momentul să treacă de nivelul declarativ și să elaboreze o nouă foaie de parcurs, cu termeni concreți, privind executarea reformelor și a acțiunilor prioritare.

Galbur spune că se rezolvă

La rândul său, ministrul de externe Andrei Galbur l-a asigurat pe comisarul european Johannes Hahn că noul guvern al Republicii Moldova este hotărât ca până la reuniunea Consiliului de Asociere R.Moldova — UE programat a avea loc la mijlocul lunii martie, să lichideze restanțele privind implementarea Acordului de Asociere.

„Integrarea europeană este singurul mod viabil de dezvoltare și modernizare pentru Moldova. Avem multe de făcut pentru a recâștiga încrederea populației și a partenerilor de dezvoltare. Avem nevoie de susținerea UE pentru a înfăptui aceste reforme”, a declarat ministrul Andrei Galbur, a mai transmis Radio Chișinău.

Postul moldovean a mai amintit că atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială au întrerupt, în vara anului trecut, finanțarea pentru Republica Moldova din cauza neonorării angajamentelor asumate la semnarea Acordului de Asociere cu UE și a crizei politice prelungite de la Chișinău.

Noul ministru moldovean al economiei, Octavian Calmâc, declara în urmă cu două săptămâni că o delegație a FMI ar putea veni la Chișinău la sfârșitul lunii februarie, pentru a iniția negocierile privind semnarea unui nou acord de finanțare cu autoritățile din Republica Moldova. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine