2020-06-03 13:44

Ultima aroganță a lui Kim Jong-un. Coreea de Nord a lansat spre orbită o rachetă cu rază lungă

 |  17:34
Ultima aroganță a lui Kim Jong-un. Coreea de Nord a lansat spre orbită o rachetă cu rază lungă

Nici nu s-au liniștit ecourile ultimului test nuclear pe care l-a efectuat, stârnind criticile întregului mapamond, și regimul de la Phenian ridică ștacheta sfidării. Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă cu rază lungă de acţiune, susţinând că a plasat pe orbită un satelit. Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite acuză regimul lui Kim Jong-un că a testat tehnologia balistică, susținând că a lansat, de fapt, o rachetă intercontinentală. Phenianul a amenințat SUA, în repetate rânduri, că va răspunde „provocărilor” militare americane, anunțând că deține arme cu mare putere distructivă. O rachetă cu rază lungă de acțiune, care să transporte o bombă cu hidrogen până la o țintă de pe teritoriul SUA, ar reprezenta o confirmare a veridicității acestor amenințări, pe care mulți analiști militari le priviseră cu scepticism sau chiar le luaseră în derâdere.

Phenianul susţine că a plasat cu succes pe orbită un satelit botezat Kwangmyongsong-4. Televiziunea nord-coreeană a prezentat imagini cu o rachetă de culoare albă, anunțând: „Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan Nord la ora 9:00 (2:30, ora României), în 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”. Racheta lansată, botezată Unha (galaxie), are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri şi teoretic poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite.

Comandamentul strategic american a detectat racheta ajunsă în spaţiul cosmic, iar armata sud-coreeană a observat plasarea unui obiect pe orbită. În plus, Seulul anunță că a recuperat un fragment din ceea ce pare a fi conul rachetei nord-coreene. Oficiali niponi şi sud-coreeni afirmă că, de fapt, Coreea de Sud nu a făcut altceva decât să testeze aceeaşi tehnologie folosită pentru rachete nucleare. „Este absolut inacceptabil că au făcut aşa ceva. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a declarat premierul Japoniei, Shinzo Abe, citat de Mediafax. Conform AFP, imediat după lansarea rachetei, s-a anunțat o reuniune de urgență, cu ușile închise, a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea SUA și Japoniei.

Serviciile de Informații din Coreea de Sud (NIS) au anunțat că vecinul din Nord pregătește un al cincilea test nuclear, la o lună după ce Coreea de Nord (RPDC) a anunțat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen pe teritoriul său, relatează duminică EFE, citată de Agerpres. Consiliul de Securitate al ONU încă nu a reușit să ajungă la un consens cu privire la reacția după testul din 6 ianuarie, negocierile dintre Washington și Beijing, pe acest subiect, fiind în impas.

Coreea de Nord a testat o altă rachetă cu rază lungă de acţiune în 2012, susţinând tot că ar fi plasat un satelit, dar obiectul a rămas nedetectat. Deși a fost amenințată cu noi sancţiuni internaţionale, în urma tirurilor sale balistice și după trei teste nucleare, efectuate în octombrie 2006, mai 2009 și februarie 2013, Coreea de Nord nu a renunțat la planurile sale.  

Reacțiile comunității internaționale

• „Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase”, a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al lui Barack Obama, citat de CNN.

• Uniunea Europeană, prin Înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, denunță „o nouă încălcare gravă a obligațiilor internaționale ale Coreii de Nord” (AFP, Agerpres).

• Președinția Franței cere „o reacție rapidă și severă a comunității internaționale” (AFP, Agerpres).

• Ministerul de Externe al Rusiei a condamnat testul balistic efectuat de Coreea de Nord, apreciindu-l ca „foarte dăunător” pentru securitatea regională, inclusiv pentru securitatea Phenianului (AFP, Agerpres).

• Ministerul chinez de Externe și-a exprimat duminică „regretele”, adăugând că cere tuturor părților să acționeze cu prudență și să se abțină de la luarea de măsuri ce ar putea crește și mai mult tensiunile în Peninsula Coreea (Reuters, Agerpres).

• Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut Coreii de Nord „să înceteze acțiunile provocatoare”.

• Guvernul britanic cere „un răspuns ferm în cazul în care Coreea de Nord continuă să încalce rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU” (AFP, Agerpres).

• NATO, prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, a condamnat „cu fermitate” testul și a somat Phenianul să înceteze cu „acţiunile provocatoare”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine