2020-03-28 11:40

ULTIMA ORĂ: Parlamentul European a votat acordul privind Brexit-ul

 |  20:41
ULTIMA ORĂ: Parlamentul European a votat acordul privind Brexit-ul

Parlamentul European a aprobat, miercuri, într-o atmosferă încărcată de tensiune și emoție, Acordul de Retragere a Marii Britanii din UE, cu 621 de voturi pentru și 48 împotrivă, acesta fiind actul oficial de ieșire din UE. Consiliul urmează să acorde mâine aporobarea finală. La finalul ședinței de vot, eurodeputații au cântat în cor, ținându-se de mână, Auld Lang Syne, o piesă tradițională scoțiană interpretată la sfârșit de an în semn de la revedere.

La finalul ședinței, președintele PE. David Sassoli, a semnat acordul.

A fost un moment istoric, cu o invazie de jurnaliști la Bruxelles. Marea Britanie a ieșit din UE după 47 de ani de apartenență la piața comună. Este prima țară care părăsește blocul comunitar.

Am urmărit o ședință plenară încărcată de emoție, cu discursuri presărate de declarații sentimentale, sloganul ”la revedere, dar nu adio” la ordinea zilei, cu îmbrățișări în plen între europarlamentarii britanici, lacrimi și promisiunea revenirii, dar și cu momente de tensiune generate de Nigel Farage și de eurosceptici.

Liderul partidului Brexit și-a ținut ultimul discurs, sfidând din nou în mod ostentativ regulile din PE, cu steagul Marii Britanii pe pupitru.

Mai puternice totuși decât emoțiile despărțirii de UK au sunat avertismentele oficialilor europeni și ale liderilor din Parlamentul European.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis britanicilor că se pot bizui mai departe pe prietenia UE, dar a avertizat că ”nu vom expune companiile europene unei concurențe neloiale”. Altfel spus, Marea Britanie nu va putea evita respectarea standardelor europene.

”Niciun parteneriat nou nu va puta evita respectarea standardelor europene”, a avertizat von der Leyen în plenul Parlamentului European. Șefa comisiei și-a încheiat discursul în ton cu atmosfera emoționanță din hemiciclu cu un citat dintr-un poetă, desigur, britanică: ”Doar în agonia despărțirii, vedem cât de adâncă e dragostea. Vă vom iubi întotdeauna. Trăiască Europa!”

A venit apoi rândul liderului grupului PPE, Manfred Weber, să atragă atenția britanicilor că Regatul Unit va deveni o țară terță, prin urmare regulile se vor schimba.

”Guvernul britanic a limitat perioada de tranziție, dar nu vom permite ca UE să fie pusă sub presiune pentru a ajunge cu grabă la un acord. Trebuie să ne reamintim că, atunci când esti parte a Uniunii, te bucuri de avantajele ei, dar când nu mai esti pierzi. Nu permitem un Singapore lângă Europa. Norvegiei și Elveției le-am spus că pot avea acces pe piața unică doar cu libertate de circulație. Acest lucru îl vom spune și lor”, a anunțat liderul celui mai puternic grup parlamentar din PE, Manfred Weber.

Liderul grupului socialiștilor, Garcia Perez, n-a ratat însă momentul să lanseze un mic atac ideologic. ”Trebuie să-i denunțăm pe liderii politici care au influențat și manipulat poporul britanic. Dreapta a ajuns să fie devorată de extrema dreaptă. UE înseamnă mai mult decât o piață și trebie să meargă înainte”, a punctat lidera socialiștilor.

În fine, alți lideri de grupuri politice (Renew Europe) au avertizat că britanicii nu vor mai putea acuza de acum încolo UE și că vor fi singurii responsabili de soarta lor sau că după ieșirea Marii Britanii s-ar putea să urmeze și alte țări care vor părăsi blocul comunitar (liderul GUE).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine