2020-01-27 11:17

ULTIMATUM PENTRU MOHAMED MORSI. „Primăvara Arabă” se reaprinde în Egipt

 |  17:38
ULTIMATUM PENTRU MOHAMED MORSI. „Primăvara Arabă” se reaprinde în Egipt

Egiptenii au ieşit masiv în stradă pentru a cere demisia preşedintelui Mohamed Morsi, duminică, în ziua aniversară a învestirii sale. Luni, protestatarii au atacat sediul Fraţilor Musulmani din Cairo pe fondul amplificării violenţelor între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui islamist. Mişcarea Tamarrod („revoltă” în limba arabă) l-a avertizat pe Morsi să cedeze puterea până marţi, iar în caz de refuz, „marţi, la ora 17.00, va fi debutul unei campanii de nesupunere civilă totală”.

În urma manifestaţiilor de o amploare fără precedent de la revolta anti-Mubarak, sute de protestatari au petrecut noaptea de duminică spre luni în Piaţa Tahrir din Cairo şi în faţa palatului prezidenţial. Circa opt persoane au decedat, inclusiv un american, şi peste 600 au fost rănite în confruntări, potrivit BBC.

Ameninţarea cu nesupunerea civilă

Sediul Fraţilor Musulmani, situat în cartierul Moqqatam din estul capitalei Cairo, a fost invadat de atacatori, care au aruncat obiecte pe fereastră, în timp ce alţii luau mobilierul. Nici un membru al confreriei nu se afla în interior, deoarece au fost scoşi afară din clădire înaintea atacului, au declarat martori oculari. Adepţii puternicei confrerii au replicat cu focuri de armă, iar mai târziu, în cursul nopţii, s-au auzit focuri de armă automate în vecinătatea clădirii. Aflată la originea contestării preşedintelui, Mişcarea Tamarrod a ameninţat cu „nesupunere civilă". „Îi dăm lui Mohamed Morsi termen până marţi, la ora 17.00, pentru a părăsi puterea şi a le permite instituţiilor statului să pregătească alegeri prezidenţiale anticipate”, se arată într-un comunicat Tamarrod, scrie Mediafax. În Piaţa Tahrir, devenit loc simbolic al revoltei, mulţimea s-a înghesuit fluturând cartonaşe roşii la adresa preşedintelui.

Fără jumătăţi de măsură

Tamarrod a cerut armatei, poliţiei şi aparatului judiciar să „se poziţioneze clar de partea voinţei populare reprezentate de mulţimile” de protestatari, respingând apelul la dialog lansat duminică de Morsi. „Imposibil de acceptat jumătăţi de măsură. Nu există altă alternativă decât încheierea paşnică a puterii Fraţilor Musulmani şi a reprezentantului lor, Mohamed Morsi”, susţin reprezentanţii Mişcării Tamarrod, susţinută de numeroase personalităţi şi mişcări ale opoziţiei laice, liberale sau de stânga.

 

Manifestaţie istorică

Duminică, „milioane” de egipteni au defilat în ţară, potrivit armatei. Este vorba de „cea mai mare manifestaţie din istoria Egiptului”, a adăugat a o sursă militară. Pe lângă Cairo, manifestaţii anti-Morsi au loc în Alexandria, la Menuf şi Mahallah, în delta Nilului, la Port-Said şi Suez şi chiar în oraşul natal al lui Morsi, Zagazig. Opoziţia i-a îndemnat pe manifestanţi să rămână în stradă până la demisia regimului „dictatorial” al lui Morsi, acuzat de guvernare în folosul islamiştilor şi colaps economic. Pentru a preveni tulburări grave, armata şi poliţia au fost dislocate în întreaga ţară. Tamarrod a anunţat că a strâns peste 22 de milioane de semnături pentru alegeri prezidenţiale anticipate, un număr de alegători mai mare decât cel al lui Morsi în iunie 2012. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine