2020-07-07 13:39

Un agent CIA, arestat pentru că a oferit presei informații secrete

 |  12:18
Un agent CIA, arestat pentru că a oferit presei informații secrete

Un agent CIA, analist pe probleme de terorism, a fost arestat miercuri, 9 octombrie,sub acuzația că a oferit presei informații secrete despre sistemul de armament al unui stat străin, a anunţat Ministerul american al justiţiei, citat de Reuters.

Henry Kyle Frese, în vârstă de 30 de ani, a pus respectivele informaţii clasificate la dispoziţia a doi jurnalişti, în 2018 şi 2019, şi ele au fost publicate în cel puţin opt articole diferite, potrivit actului de acuzare prezentat miercuri la un tribunal districtual din Virginia.

Cei doi reporteri implicaţi în acest caz erau colegi, iar unul dintre ei ar fi avut cu Frese o "relaţie romantică", mai afirmă FBI (poliţia federală americană).

Ministerul justiţiei nu i-a identificat pe ziarişti, menţionând doar că lucrau pentru două publicaţii diferite ale aceleiaşi companii-mamă.

Este al şaselea caz federal în mai puţin de doi ani legat de scurgeri de informaţii clasificate. Administraţia preşedintelui Donald Trump a lansat o campanie împotriva acestui fenomen în 2017, aminteşte Reuters.

În primul caz, fosta analistă de informaţii Reality Winner a divulgat site-ului de ştiri Intercept o informaţie despre interferenţa rusă în campania din 2016. Similar, mai devreme în acest an fostul analist Daniel Everette Hale a fost acuzat că a comunicat aceluiaşi site informaţii despre un program american de atacuri cu drone.

Reality Winner a fost prima persoană acuzată de divulgare de informaţii secrete din 2013, a precizat miercuri pentru presă John Demers, directorul Diviziei pentru securitate naţională din Ministerul american al justiţiei.

FBI a mai stabilit între altele în ancheta sa că Frese era abonat la contul public de Twitter al unuia dintre cei doi jurnalişti şi a avut aceeaşi adresă de rezidenţă cu acesta din august 2017 până în august 2018.

În primăvara lui 2018, unul dintre jurnalişti l-a sunat pe Frese, iar a doua zi acesta a început să caute informaţii despre chestiuni care nu erau legate de responsabilităţile sale de lucru, arată FBI. Şapte zile mai târziu, reporterul respectiv, o femeie, prezentată în raportul FBI ca "Jurnalist 1", i-a trimis un mesaj direct pe Twitter lui Frese rugându-l să discute cu un anume "Jurnalist 2", un reporter cu mai multă experienţă. Frese a acceptat, pentru a o ajuta astfel pe aşa-zisa "Jurnalist 1" să "avanseze" în carieră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-10-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz