2020-02-21 13:41

Un milion de documente unice, distruse într-un incendiu: “Cernobîl” cultural la Moscova

 |  20:14
Un milion de documente unice, distruse într-un incendiu: “Cernobîl” cultural la Moscova

Ionuţ Mureşan

Un incendiu devastator a izbucnit vineri noaptea la cea mai importantă bibliotecă universitară din Moscova, distrugând peste un milion de documente istorice unice, fapt ce a provocat consternare în mediile ştiinţifice, care au evocat un „Cernobîl” cultural, transmite AFP, citată de Mediafax.

Potrivit serviciilor de salvare, incendiul, care a izbucnit în incinta Bibliotecii Institutului de Cercetări Socio-Umane al Academiei de Ştiinţe, s-a extins pe o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi. Inaugurată în 1918, această bibliotecă are o colecţie de peste zece milioane de documente istorice (cărţi, publicaţii etc.) ce datează din secolele XVI-XX. “Este o mare pierdere pentru ştiinţă. Este vorba de cea mai vastă colecţie de acest tip din lume, echilvalentă, probabil, Bibliotecii Congresului american de la Washington”, a deplâns preşedintele Academiei de Ştiinţe Vladimir Fortov. “Aici se află documente imposibil de găsit în altă parte, toate institutele de ştiinţe umane folosesc această bibliotecă. Ceea ce s-a întâmplat aminteşte de Cernobîl”, catastrofa nucleară care a avut loc în 1986 în Ucraina, a continuat el, citat de agenţii de presă din Rusia. Potrivit lui Fortov, peste 15% din documente au suferit distrugeri. “Sarcina noastră va fi de a le restaura, există tehnologii pentru aceasta”, a adăugat el.

Salvarea cărţilor, misiune imposibilă

Fondul deţine una dintre cele mai bogate colecţii de cărţi în limbile slave din lume, precum şi documente oficiale provenind din Marea Britanie, Italia sau Statele Unite. Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al clădirii, situată la sud de Moscova, şi a continuat întreaga zi de sâmbătă în pofida mobilizării a peste 200 de pompieri. La început, flăcările au cuprins doar o parte a clădirii din beton care găzduia birouri, oficiali din cadrul bibliotecii dând asigurări într-o primă fază că documentele nu sunt în pericol. Însă amploarea pe care a luat-o incendiul, care a provocat prăbuşirea acoperişului peste o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, a stârnit ulterior panică în rândul acestora. O sursă din cadrul serviciilor de salvare citată de agenţia de presă RIA Novosti a explicat că evacuarea cărţilor este imposibilă din cauza căldurii prea mari din clădire. “Este o pierdere enormă”, a declarat pentru agenţia Interfax vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe, Vladimir Ivanov.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-02-01Parerea ta...

ISTORIC
01 Feb 2015

Cartile , documentele , furate de Cantemir tradatorul , din Moldova au luat foc ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine