2019-10-20 03:42

Un oficial SUA a sugerat trimiterea unui avion-momeală ca să fie doborât pentru a provoca război cu Irakul

 |  18:07
Un oficial SUA a sugerat trimiterea unui avion-momeală ca să fie doborât pentru a provoca război cu Irakul

O nouă serie de dezvăluiri din culisele strategiilor americane creşte numărulcriticilor privind politica militară şi de securitate a autorităţilor din SUA.Presa a făcut publice texte dintr-o viitoare carte a GeneraluluiHugh Shelton: „Odiseea unui războinic american” care relatează, printre altele, că „un membru al cabinetuluide rang înalt a sugereat în mod intenţionat ca un avion american să zboare laînălţime joasă deasupra Bagdadului, astfel încât să garanteze că va fi doborât,creând astfel o scuză naturală pentru a merge la război".

Se pare că incidentul aavut loc în timpul administraţiei Clinton. Shelton stabileşte scena la un"mic dejun săptămânal de la Casa Albă”, în care se discută cu regularitatechestiuni "informale" şi opţiunileposibile pe o varietate de probleme. La această întâlnire specială dezvăluită de Shelton ar fi participat secretarul apărării,Bill Cohen, secretarul de stat Madeleine Albright, directorul CIA, GeorgeTenet, vicepreşedinte şeful Statului Major al Leon Firth, şi ambasadorul ONUBill Richardson. Indiciile descrise oferite de general duc la Madeleine Albright,drept oficialul care a sugerat strategia cu avionul.

Într-un memo prezentat de New York Times în2006 se arată că SUA a gândit un zbor la joasă înălţime al unor avioane derecunoaştere U2 deasupra Bgdadului, vopsite în culorile ONU, atribuit lui Bush, dar separe că planul a aparţinut administraţiei lui Clinton, conform noilordezvăluiri. Dacă Saddam ar fi tras asupra lor, ar fi fost scuza perfectă deîncepere a războiului.

Obama a criticat administraţia Bush pentru că şi-a mutatatenţia de la Afganistan către Irak, ceea ce a împiedicat înfrângereainsurgenţei talibane şi a permis ca Afganistanul să devină din nou un refugiupentru al-Qaida şi alţi terorişti care vor să lanseze atacuri asupra StatelorUnite.

Ascultaţi

Citiţi fonetic


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-11-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray