2020-07-07 16:37

Ungaria: Şapte morţi şi 19 persoane date dispărute la Budapesta după scufundarea unui vas pe Dunăre

 |  08:00
Ungaria: Şapte morţi şi 19 persoane date dispărute la Budapesta după scufundarea unui vas pe Dunăre

Un vapor s-a scufundat miercuri seară în Dunăre în centrul capitalei Ungariei, Budapesta, având circa zece de pasageri la bord, operaţiunile de salvare fiind în curs de desfăşurare, anunţă presa ungară şi Reuters.

UPDATE:

Şapte persoane au murit, iar alte 19 au fost date dispărute în urma unui naufragiu al unui vapor cu turişti sud-coreeni la bord, pe Dunăre, la Budapesta, iar presa ungară şi Seulul evocă ipoteza unei coliziuni, relatează AFP.

Autorităţile din Coreea de Sud şi Ungaria au anunţat moartea a şapte pasageri de la bordul vaporului, care efectua o ieşire pe Dunăre, un fluviu ce traversează capitala ungară, un oraş vizitat de turişti din întreaga lume.

Potrivit ministerului sud-coreean de Externe, 33 de cetăţeni sud-coreeni se aflau la bord, 19 au fost daţi dispăruţi, iar şapte persoane au fost salvate.

”Şapte persoane au fost spitalizate într-o stare stabilă”, a precizat un purtător de cuvânt al serviciilor de salvare, Pal Gyorfi, într-o conferinţă de presă organizată la locul intervenţiei.

În ambarcaţiune se aflau, de asemenea, membri ai echipajului ungar.

Mihaly Toth, un purtător de cuvânt al proprietarului vaporului, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că ambarcaţiunea nu avea probleme tehnice.

”Era o vizită turistică de rutină”, a subliniat el.

”Nu ştim nimic despre ceea ce s-a întâmplat. Autorităţile anchetează. Tot ceea ce ştim este că s-a scufundat repede”, a adăugat Mihaly.

POSIBILĂ COLIZIUNE

Potrivit presei ungare, vaporul, de 26 de metri lungime, s-a scufundat după ce a intrat în coliziune cu altă ambarcaţiune, în apropierea Parlamentului din Budapesta.

Seulul a evocat de asemenea o coliziune cu un vapor de croazieră. Cauzele accidentului nu au fost comentate de vreo sursă oficială ungară.

Un martor ocular a declarat pentru site-ul de ştiri Index.hu că vaporul, cu o capacitate totatlă de 60 de pasageri, a fost lovit în partea din spate de un vapor de croazieră de talie mare.

Din cauza unei ploi torenţiale miercuri şi la începutul lui mai, un curent puternic se înregistrează pe Dunăre, complicând sarcina salvatorilor şi preconizând un bilanţ mai mare. Temperatura apei este de 10-15 grade Celsius, potrivit presei locale.

Căutări au continuat în noaptea de miercuri spre joi, iar scafandri interveneau într-o vastă porţiune a fluviului, a anunţat Pal Gyorfi.

După mai multe ore de căutare, epava a fost localizată în apropiere de podul Margareta, potrivit postului ungar de televiziune M1.

Accidentul a avut loc miercuri, către ora locală 22.00 (23.00, ora României), între Podul cu Lanţuri, cel mai celebru din Budapesta, şi Podul Margareta, care leagă vechiul oraş Buda de districtul Pesta.

Este vorba despre un sector în care au loc excursii fluviale turistice, în care atracţia principală este monumentalul Parlament al Ungariei, iluminat noaptea, a cărui siluetă se ridică pe malul de est al Dunării.

Accesul pe Dunăre în zonă a fost blocat de autorităţi, potrivit televiziunii, care difuza imagini cu vehicule de salvare în cursul intervenţiei.

Preşedintele sud-coreean Monn Jae-in a cerut ”să fie desfăşurate toate resursele disponibile” în ajutorul compatrioţilor săi.

Un secretar de stat ungar de la Ministerul Sănătăţii, Ildiko Horvath, s-a dus la faţa locului şi a prezentat ”condoleanţe” familiilor victmelor.

Personal de la Ambasada Coreei de Sud a fost de asemenea prezent, pentru a asista salvatorii.

Vasul se afla la mal, în apropiere clădirea Parlamentului, şi ar fi fost lovit de un alt vapor cu turişti, după care s-a răsturnat şi s-a scufundat în Dunăre din cauza curenţilor puternici provocaţi de o furtună la Budapesta.

Reuters nu a putut obţine deocamdată informaţii verificate despre posibile victime, cu toate că presa ungară a anunţat că s-ar fi înregistrat victime în urma accidentului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz