2020-08-04 23:35

Ungaria: Viktor Orban, acuzat de colaborare cu serviciile secrete comuniste

 |  19:10
Ungaria: Viktor Orban, acuzat de colaborare cu serviciile secrete comuniste

Şeful Guvernului de la Budapesta este ţinta unui nou scandal politic. Un fost apropiat al lui Viktor Orban susţine că politicianul a oferit rapoarte autorităţilor comuniste.

Lakos Smicska, un om de afaceri din Ungaria, l-a acuzat pe prim-ministrul Viktor Orban că a avut legături cu serviciile secrete comuniste în perioada în care urma serviciul militar. Într-un interviu publicat de blogul Mandiner, acesta a explicat că a fost urmărit de autorităţile comuniste, Orban mărturisindu-i că scrie rapoarte despre el. Potrivit lui Smicska, cei doi discutau deschis despre conţinutul rapoartelor prezentate apoi autorităţilor comuniste. În interviu, a mai spus că documentele care dovedesc implicarea lui Orban se află la Moscova. Zoltan Lukacs, vicepreşedintele socialiştilor, a declarat că suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisă dacă afirmaţiilor lui Simicska privind dosarul Orban sunt adevărate.  

Răspuns

Viktor Orban a respins acuzaţiile aduse de fostul său camarad. „Faptele vorbesc de la sine. Toate informațiile sunt disponibile”, a spus liderul maghiar. Orban a subliniat că nu se va angaja într-o dispută cu omul de afaceri pentru că nu doreşte să creeze „circ” în Ungaria, relatează Agerpres. Cabinetul său a publicat ulterior mai multe documente oficiale care demonstrează că actualul premier a refuzat să devină turnător pentru serviciile secrete maghiare. În 2012, Orban a dezvăluit că familia sa era urmărită îndeaproape de autorităţi pentru vederile sale anticomuniste.

Presiuni

Directorii Magyar Nemzet, Hir TV, Lanchid Radio și Magyar Nemzet Online, instituţii media în al căror acţionariat se regăsea Simicska, au demisionat la începutul lunii februarie. Demisia lor a survenit la scurtă vreme după ce Nepszava Online a dezvăluit că omul de afaceri vrea „un război media total” contra premierului Viktor Orban. Potrivit jurnaliştilor, Simicska este furios că Guvernul de la Budapesta a aprobat o taxă de publicitate care îi afectează afacerile.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz