2019-12-15 20:54

Veşti bune pentru militarii ucraineni: Camera Reprezentanţilor vrea arme pentru Ucraina

 |  18:52
Veşti bune pentru militarii ucraineni: Camera Reprezentanţilor vrea arme pentru Ucraina

Potrivit unei rezoluţii votate de Camera Reprezentanţilor din Statele Unite, preşedintele Barack Obama trebuie să ajute armata ucraineană să reziste invaziei militare ruseşti. Politicienii americani i-au cerut liderului de la Casa Albă să renunţe la pasivitatea autoimpusă şi să acţioneze pentru a apăra Ucraina.

Camera Reprezentanţilor din Congresul american a adoptat luni o rezoluţie în care solicită preşedintelui Barack Obama să încuviinţeze trimiterea de arme letale către armata ucraineană. Rezoluţia cere autorităţilor federale să ofere statului ucrainean „sisteme de apărare letală” care să îi permită să se apere în faţa „agresiunii nejustificate şi continue a Federaţiei Ruse”. În favoarea documentului au votat nu mai puţin de 348 de deputaţi republicani şi democraţi, fiind înregistrate doar 48 de voturi „împotrivă”.

Elliot Engel, principalul apărător al rezoluţiei, a solicitat congresmenilor să aducă în atenţia opiniei publice evenimentele din Ucraina. „Acest război a făcut mii de morți, zeci de mii de răniți, un milion de persoane strămutate și începe să amenințe stabilitatea Europei post-Război Rece”, a spus politicianul american. Engel l-a acuzat totodată pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că urmăreşte o întoarcere la „zilele sumbre ale Războiului Rece”, relatează Agerpres. John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, a explicat că votul congresmenilor demonstrează că în legislativul american există o largă susţinere pentru întărirea militară a Ucrainei. „În lipsa unei acţiuni din partea acestei administrații, agresiunea rusă rămâne necontrolată”, a avertizat liderul republican.

Până în acest moment, preşedintele Barack Obama nu a luat nici o decizie în privinţa furnizării de arme către Ucraina, deşi Guvernul de la Kiev a anunţat de mai multe ori că teroriştii sprijiniţi de Moscova ignoră armistiţiul şi îşi continuă atacurile asupra forţelor militare ucrainene.

Acuzaţii ruseşti

În vreme ce separatiştii proruşi atacă poziţiile armatei ucrainene, autorităţile de la Moscova acuză puterea proocidentală de la Kiev că se face vinovată de încălcarea sistematică a înţelegerii semnate la Minsk. „Ţările care sunt garanţi ai Acordului de la Minsk - Germania şi Franţa - trebuie să îşi asume responsabilitatea privind aplicarea documentului”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Conform Mediafax, acesta a subliniat că normalizarea situaţiei nu poate avea loc câtă vreme Kievul nu respectă întru totul acordul de pace din Belarus.

Rusia a lansat noi acuzaţii la adresa statelor occidentale, acuzându-le că se află la originea conflictului din Ucraina. „Linia de amestec grosolan în afacerile interne ale altor state a fost aplicată în cazul Ucrainei, unde, sub influența și cu sprijinul SUA și UE, în februarie 2014, a avut loc o schimbare anticonstituțională de regim, care a condus la evenimentele tragice ale conflictului civil din sud-estul Ucrainei”, se arată într-un comunicat al diplomaţiei ruse. Moscova a mai acuzat Vestul de trecerea cu vedere a dezastrului umanitar din bazinul Donbas şi a „crimelor” trupelor ucrainene.

Polonezii vor trupe americane

Tomasz Siemoniak, ministrul polonez al Apărării, a declarat marţi că Polonia vrea baze americane pe teritoriul său. „Încercăm să obținem acest lucru și vorbim despre aceasta”, a spus oficialul polonez, citat de Agerpres. Siemoniak a explicat că la exerciţiile militare din acest an vor lua parte aproximativ 10.000 de soldaţi din forţele SUA. „Americanii au declarat că în Polonia și în Europa de Est ei își vor menține prezența militară atât timp cât va fi necesar”, a amintit ministrul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray