2020-07-15 22:08

VIETNAM. Agentul Orange face victime și astăzi, după 60 de ani

 |  11:47
VIETNAM. Agentul Orange face victime și astăzi, după 60 de ani

La 10 august 1961, armata americană a pulverizat primul agent Orange, care a afectat aproximativ 3 milioane de oameni, numai în Vietnam, și un total de 4,5 milioane de persoane dacă luăm în calcul și statele vecine Laos și Cambodgia. Agentul Orange este numele de cod al unei substanțe chimice (ce conține o dioxină periculoasă cunoscută și ca TCCD) folosite pe scară largă de SUA în Razboiul din Vietnam.

Chiar și după aproape 60 de ani, moștenirea lăsată de americani în Vietnam este una tragică, urmele lăsate de defoliantul toxic rămân și azi de neșters. În fiecare zi, trei milioane de victime ale agentului Orange (și ale dioxinei derivată din acesta), se luptă să supraviețuiască, trăindu-și viața cu răni incurabile. La șase decenii de la folosirea acestuia, vietnamezii încă se luptă cu efectele substanței: diformități, cancer, maladii, boli mentale, malformații, orbire.

 

Numai în orașul Da Nang sunt 5.000 de victime

Phạm Thu Diễm are numai 20 de ani, dar stă agățat în spatele mamei sale într-o plimbare dimineață la Centrul pentru victimele Orange Agent din districtul Hoà Vang din Da Nang.

„Diễm s-a luptat să meargă la școală, dar nu a putut așa că a renunțat la ea. O cunoștință ne-a prezentat la Centrul pentru victimele Orange Agent, și am decis să o trimitem aici, în speranța că va învăța să aibă grijă de ea însăși”, a declarat, pentru Vietnam News Agency, Nguyễn Thị Lời, mama lui Diễm.

După cinci ani în Centru, Diễm își poate scrie numele și citi cuvinte simple. De asemenea, a demonstrat un talent special pentru desen, cusutul și confecționarea florilor din țesături - lucruri simple pentru multe persoane, dar totodată realizări deosebite pentru o victimă a agentului Orange, ca Diem.

Potrivit lui Trà Thanh Lành, șeful adjunct al Asociației a victimelor victimelor din Da Nang, agentul Orange a afecatat peste 5.000 de persoane care se confruntă cu dificultăți în fiecare zi.

Asociația a oferit mai multe cursuri de formare profesională și abilități de viață ca o modalitate de a-i ajuta să își obțină independența. Eforturile au luminat viața multor victime. „Vreau să fiu croitor”, a spus Diễm când a fost întrebat despre aspirațiile ei.

 

Povestea lui Bộ, una de succes

Pe o motocicletă cu trei roți, Đặng Trịnh Bộ, în vârstă de 39 de ani, cutreieră fiecare colț din cartierele periferice ale orașului Thường Tín, livrând legume proaspăt culese restaurantelor locale. Ștergându-și transpirația din frunte, Bộ a declarat ziarului Hà Nội Mới (New Hanoi) că lista lui de comenzi părea nesfârșită. „Locul de muncă este dificil, dar ajută la îmbunătățirea vieții familiei mele”, a spus el.

Născuți din părinți care au fost ambii contaminați cu agentul Orange, Bộ și frații săi au fost afectați de substanța chimică, toți suferind de dizabilități intelectuale și deficiențe mobile.

De pe când era copil, Bộ și-a stabilit un obiectiv acela de a-și ajuta familia să scape de sărăcie și să-și câștige un trai durabil. I s-a oferit un curs de pregătire profesională de către o instituție de caritate locală și a început o carieră ca electrician în 2004.

Observând o tendință emergentă în tranzacționarea mărfurilor agricole, el a schimbat cariera și acum colectează legume pentru a le furniza restaurantelor din jurul districtului. Decizia nu numai că a îmbunătățit viața familiei lui Bộ, dar l-a ajutat să-și întâlnească o parteneră de viață în 2009.

După un deceniu de muncă asiduă, cuplul deține acum o casă și conduce o afacere suficient de profitabilă pentru a avea grijă de cei doi copii și de a-i sprijini pe frații lui Bộ.

Motocicleta cu trei roți îl însoțește pe Bộ în călătoria sa pentru a merge înainte, ajutând, totodată și alte victime aflate în condiții de viață mai proaste.

„Semințele de bunătate depuse de Bộ au dat roade așa că, indiferent de mediile din care provenim, putem contribui în continuare la viața comunității, simțindu-ne utili”, a declarat Chu Thị Phúc, șeful Asociației Districtului Thường Tín a Victimelor Agentului Orange.

În 1975, Phạm Chí s-a întors la acasă șa Hanoi de pe un câmp de pe câmpul luptă din zona Trường Sơn, în speranța unei vieți pașnice după ani de război.

Visul său, din păcate, a fost spulberat, deoarece singura lui fiică suferă de deficiențe intelectuale ca urmare a acțiunii agentului și dioxinei Orange. Durerea a motivat-o pe Chí să participe activ la lucrările de caritate, în calitate de șef al Asociației Comune Kim Liên a Victimelor Agentului Orange din districtul Đống Đa, cu misiunea de a-i ajuta pe ceilalți să-și găsească o cale în viața.

 

Asistență suplimentară de peste 3,65 milioane USD

Din 2004 și până în prezent, mai mult de VNĐ 85 miliarde (3,65 milioane USD) au fost alocate de organizațiile publice și sociale pentru a sprijini familiile victimelor agentului Orange, banii mergând în producție, construirea de locuințe, în educație, în asistență medicală și formare profesională.

Potrivit Nguyễn Sỹ Thuý, șeful Asociației orașului Đống Đa pentru victimele agentului Orange, autoritățile locale s-au asigurat că peste 50.000 de persoane infectate și expuse la substanța chimică primesc pe deplin sprijin și beneficiază de politici de asistență.

În 2016, primul centru care oferă asistență medicală victimelor substanțelor chimice toxice, inclusiv dioxina, a fost deschis în comuna Yên Bài, districtul Ba Vì.

Datorită tratamentului complet și asistenței medicale, aproximativ 100 de victime au înregistrat îmbunătățiri ale comportamentului, a declarat directorul centrului, Trần Đăng Khoa.

La peste 1.700 km de Hanoi, în Spitalul Từ Dừ din Ho Chi Minh City, există o casă unde au fost și sunt îngrijiți peste 400 de copii cu dizabilități cauzate de agentul Orange, în ultimele trei decenii.

Satul Hoà Bình (n.red. - numele înseamnă PACE) este locul în care copiii au fost îngrijiți și învățați să stea pe propriile picioare. Potrivit lui Nguyễn Thị Ngọc Phượng, fost director al Spitalului Từ Dũ, satul este al 13-lea centru pe care o organizație neguvernamentală germană numită Friedensdorf International a ajutat-o să-l construiască în 1990.

De aici, mulți copii au crescut, au absolvit universitățile și colegiile locale, apoi s-au întors să lucreze la Spitalul Từ Dũ ca să ajute alți copii loviți de soartă.

Ce este Agentul Orange

Între 1961 și 1971, armata USA a pulverizat 80 de milioane de litri de Agent Orange, un erbicid si defoliant extrem de puternic deasupra junglei din Vietnam, Laosului de Est și o parte din Cambodgia. Creată de cele mai mari companii de erbicide din SUA, Dow Chemical și Monsanto, substanța a afectat 3.181 de sate. Potrivit Jeanne Stellman, profesor la Columbia University, 4.5 milioane de oameni au fost expuși Agentului Orange. Numele substanței vine de la butoaiele portocalii în care era depozitată.

Scopul acestei operațiuni a fost de a desfrunzi jungla tropicală în care se ascundeau gherilele comuniste dar  și de a-i lăsa fără hrană pe țăranii care o susțineau.

Potrivit Crucii Roșii din Vietnam, 1 milion de persoane au fost afectate de Agentul Orange, numai în prima fază a atacului, incluzand 150.000 de copii care s-au născut cu malformații.

Guvernul SUA a negat aceste cifre pe care le considera exagerate.

Printre bolile contractate de victimele expuse la substanță se numară limfomul non-Hodgkin, diferite forme de cancer, diabetul de gradul 2, malformații, anomalii ale sistemului reproductiv, spina bifida (afecțiune congenitală a coloanei vertebrale).

În anul 2013 însă, Asociatia Victimelor Agentului Orange din orașul Ho Chi Minh a dat în judecată companiile americane care au produs această substanță.

Se estimează că Agentul Orange a afectat și în jur 2.6 milioane de soldați americani. În 2003, S.U.A. au recunoscut implicit efectele devastatoare ale razboiului chimic, U.S. Department of Veterans Affairs începând să acorde compensații mamelor vietnameze pentru fiecare copil născut cu una sau mai multe dintre cele 18 malformatii pe care le provoacă dioxina.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-12

Mai multe imagini:
VIETNAM. Agentul Orange face victime și astăzi, după 60 de ani
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz