2020-04-07 01:18

Vietnamul a preluat Președinția ASEAN pe anul 2020

 |  11:24
Vietnamul a preluat Președinția ASEAN pe anul 2020

Primul ministru al R.S. Vietnam Nguyễn Xuân Phúc a prezidat la începutul acestui an ceremonia de la Hanoi pentru a marca preluarea Președinției ASEAN pe anul 2020. Vorbind la eveniment, premierul Phúc a declarat că, de-a lungul celor 25 de ani de membru al ASEAN, Vietnamul a contribuit întotdeauna din plin la responsabilitățile pentru cooperarea în cadrul ASEAN.

ASEAN (Asociația Națiunilor din Sud-estul Asiei sau Association of Southeast Asian Nations), este cea mai importantă organizație politică și economică din zonă fiind constituită prin reunirea a zece țări din Asia de Sud est la 8 august 1967:  Vietnam, Indonezia, Malaiezia, Filipine, Singapore, Thailanda, Laos, Brunei, Myanmar și Cambodgia.

 

ASEAN - a treia cea mai dinamică economie din lume

 

În 2020, Vietnamul își asumă responsabilități majore la nivel regional și internațional, inclusiv președinția ASEAN. O astfel de responsabilitate oferă statului asiatic o oportunitate de a contribui mai mult la construirea și creșterea Comunității ASEAN.

Anterior înființării ASEAN, regiunea era profund divizată. Astăzi a devenit un grup unit de țări independente care se bucură de progrese și creșteri deosebite, cu o populație de peste 650 de milioane de oameni.

Gruparea ASEAN este a treia cea mai dinamică economie din lume, care se mândrește cu un Produsul Intern Brut total de 2,95 miliarde USD în 2018. ASEAN a semnat șase acorduri de comerț liber cu șapte parteneri de top din lume, consolidându-și centralitatea în arhitectura regională. Aceste realizări au dat ASEAN recunoașterea puterilor și partenerilor majori la nivel global.

”În calitate de președinte ASEAN 2020, Vietnamul se va baza pe realizările și eforturile statelor care au deținut președințiile ASEAN anterioare și va colabora cu toți membrii pentru a identifica direcțiile viitoare pentru Comunitatea ASEAN până în 2025 și nu numai”, a spus premierul Phúc.

Liderul guvernului vietnamez a mai declarat că ”pacea, stabilitatea, solidaritatea, unitatea, prosperitatea și sustenabilitatea vor rămâne scopul, identitatea și obiectivul general al Comunității ASEAN. Aceste valori deschid calea pentru ca ASEAN să creeze o nouă imagine, reprezentând un rol nou în spiritul contribuției responsabile la dialog și cooperare la nivel global”.

În al doilea rând, Comunitatea ASEAN va favoriza conectivitatea și va aprofunda integrarea în regiunea și în afara acesteia, pe baza inovației, a stabilității și a influenței crescânde a celei de-a patra revoluții industriale asupra vieții întregii comunități. Comunitatea ASEAN va urmări să fie un model al economiei circulare, dotat cu o nouă vigoare.

În al treilea rând, Comunitatea ASEAN va spera să devină mai rezistentă printr-o adaptare și reacție eficace la schimbările climatice și o gestionare mai bună a dezastrelor naturale, a poluării și a deșeurilor de plastic. De asemenea, își propune să devină un loc mai viu, cu o rețea în plină expansiune de orașe inteligente și o bună asistență socială, cu o forță de muncă de înaltă calitate în era digitală, printr-un sistem educațional de calitate și strategii de dezvoltare durabilă și oportunități egale pentru toți.

În al patrulea rând, documentele sale fundamentale permit organelor Comunității ASEAN să mențină funcționarea eficientă și să servească mai bine oamenii.

Pentru a realiza aceste aspirații, el a chemat fiecare membru și fiecare cetățean să depună toate eforturile pentru a contribui la lucrările comune ale ASEAN.

 

Tema ASEAN 2020 este „Cohesive and Responsive”

 

„Să gândim împreună cu comunitatea, să acționăm cu comunitatea și să împărtășim valorile comunității. Nu există legături mai durabile decât cele care leagă inimile. Fie ca eforturile noastre să facă din ASEAN o organizație și mai puternică și mai mare, în același timp, să avem ASEAN aproape de inimile noastre ”, a spus premierul Phúc.

Potrivit acestuia, tema ASEAN 2020 este „Cohesive and Responsive”, care este susținută de cele cinci priorități pentru 2020, identificate în vederea îndeplinirii obiectivelor pe termen lung ale ASEAN. Acestea implică contribuția la un mediu regional de pace, securitate și stabilitate; aducerea prosperității prin integrare regională și conectivitate, totodată sporind adaptabilitatea ASEAN la a patra revoluție industrială; sensibilizarea comunității și identității ASEAN; consolidarea parteneriatelor pentru pace și dezvoltare durabilă și promovarea rolului și contribuției ASEAN în comunitatea internațională; și îmbunătățirea capacității și eficienței ASEAN.

Vietnam  va depune toate eforturile pentru a lucra cu colegii membri pentru a îndeplini aceste priorități. Mi-am dorit ca, potrivit unui „cetățean ASEAN”, fiecare cetățean vietnamez, prin acțiuni, să răspândească mesajele unui Vietnam prietenos, cordial și ospitalier, care salută toți partenerii cu brațele deschise. a mai precizat premierul Phúc.

În cadrul ceremoniei, premierul Phúc împreună cu vicepremierul și ministrul de externe Phạm Bình Minh și liderii ministerelor și agențiilor au apăsat butonul pentru lansarea site-ului web ASEAN 2020.

Minh a acordat, de asemenea, jetoane de onoare pentru sponsori speciali pentru președinția ASEAN Vietnam 2020, care au contribuit fiecare cu mai mult de 10 miliarde VNĐ (circa 432 mii USD) în servicii, produse sau bani, la manifestare.

 

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine