2020-07-04 03:29

Vietnamul a stimulat legăturile bilaterale și multilaterale, la ASEM FMM14

 |  10:25
Vietnamul a stimulat legăturile bilaterale și multilaterale, la ASEM FMM14

Presa vietnameză relatează pe larg și în termenii cei mai elogioși, vizita recentă a delegației R.S. Vietnam la cea de-a 14-a reuniune a miniștirlor de externe ASEM (ASEM FMM14) de la Madrid. Reuniunea Asia-Europa (ASEM) este un proces interguvernamental instituit în 1996 pentru a încuraja dialogul și cooperarea între Asia și Europa. În prezent, acesta cuprinde 53 de parteneri: 30 de state europene și 21 de țări asiatice, Uniunea Europeană și Secretariatul ASEAN.

România, principalul partener al Vietnamului în Europa de Est

 

Delegația asiatică a fost condusă de Viceprim-ministrul și ministrul de externe Phạm Bình Minh, care a avut întâlniri bilaterale cu oficiali ai ministerelor de Externe ale României, Kazahstanului, Spaniei, Irlandei și Bulgariei.

„La întâlnirea dintre Minh și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, cele două părți și-au exprimat aprecierea pentru dezvoltarea fructuoasă a relațiilor bilaterale, în special în urma vizitei premierului Nguyễn Xuân Phúc în România, din aprilie acest an”, notează portalul MAE vietnamez dar și presa de la Hanoi.

Cei doi înalți oficiali au precizat că prietenia tradițională și contribuțiile foștilor studenți - ce au învățat și s-au format în ultimii 50 de ani în România -, la dezvoltarea Vietnamului, sunt fundamentele cruciale pentru promovarea cooperării bilaterale.

Vicepremierul Minh a cerut României să primească în continuare muncitori vietnamezi și să creeze condiții favorabile pentru ca comunitatea vietnameză din țară să se integreze în societatea-gazdă.

De asemenea s-a pus accent pe dezvoltarea relațiilor diplomatice între cele două țări care vor marca 70 de ani de existență în 2020. Vicepremierul Minh a mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru eforturile deosebite ale țării noastre de dezvoltarea relațiilor bilaterale, mai ales cu ocazia deținerii președinției rotative a UE de către România.

Cele două părți au subliniat necesitatea ca Vietnamul și România să mențină întâlnirile politice, să aprofundeze legăturile lor economice și comerciale să sporească cooperarea în domeniul energiei regenerabile, infrastructurii, turismului, agriculturii de înaltă tehnologie și protecția mediulul, precum și să contribuie mai mult la încurajarea relațiilor ASEAN-Uniunea Europeană. Aceștia au convenit să organizeze împreună activități pentru a sărbători 70 de ani de la stabilirea legăturilor diplomatice dintre Vietnam și România, în 2020.

 

Kazahstanul, Irlanda și Spania printre țările importante pentru Vietnam

 

În întâlnirea cu ministrul de Externe Tleuberdi Mukhtar, din Kazahstan, oficialii au convenit că relațiile bilaterale au înflorit, spunând că acordul de liber schimb dintre Vietnam și Uniunea Economică Eurasiatică, din care face parte Kazahstan, aduce beneficii economice pentru ambele țări.

Cele două părți s-au angajat să continue coordonarea la forumurile internaționale și regionale, în special atunci când Vietnam și Kazahstan își asumă rolurile de președinți ai ASEAN și ale Conferinței privind măsurile de interacțiune și de consolidare a încrederii în Asia, în 2020.

În discuție cu ministrul de Externe spaniol Margarita Robles, Minh a felicitat Spania pentru găzduirea cu succes a celei de-a 25-a sesiuni a Conferinței părților (COP25) la Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice și ASEM FMM14.

Întâlnindu-se cu omologul său vietnamez, vicepremierul irlandez și ministru de Externe, Simon Coveney, a afirmat că Vietnamul este un partener important al țării sale din regiune, spunând că există un potențial mare pentru cele două țări să extindă cooperarea, în special în agricultură, prelucrarea alimentelor și tehnologie. Aceștia au subliniat angajamentul lor de a implementa măsuri de stimulare a relațiilor bilaterale, inclusiv îmbunătățirea schimburilor și crearea unui comitet interguvernamental pentru cooperare economică, comercială și de investiții.

În întâlnirea lor, vicepremierul Minh și omologul său bulgar, Ekaterina Zakarieva, au discutat modalități de consolidare a relațiilor multisectoriale între cele două națiuni.

 

Vietnamul, președinte ASEAN în 2020

 

În cadrul reuniunilor, oficialii au felicitat Vietnamul pentru că și-a asumat rolul de președinte ASEAN în 2020 și ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în mandatul 2020-2021, afirmând disponibilitatea lor de a colabora cu Vietnamul în cadrul ASEAN, ONU și în alte forumuri regionale și globale.

Minh a cerut, de asemenea, membrilor UE să-și ridice vocea pentru a accelera ratificarea acordului de liber schimb (EVFTA) al UE-Vietnam semnat pe perioada președinției UE a României.

Pe marginea reuniunii ASEM FMM14, Minh a avut, de asemenea, scurte întâlniri cu miniștrii de Externe din Japonia, Republica Coreea, Singapore, Polonia, Olanda, Norvegia și Slovenia, precum și cu reprezentanți oficiali ai guverenlor din Elveția, Croația și Danemarca și au discutat măsuri specifice de consolidare a relațiilor bilaterale și coordonarea multilaterală în cadrul ONU, ASEM și ASEAN.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz