2020-05-29 04:40

Vietnamul, "încrezător" că va fi gazda celui de-al doilea summit Trump - Kim

 |  13:18
Vietnamul, "încrezător" că va fi gazda celui de-al doilea summit Trump - Kim

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Vietnam, Lê Thị Thu Hằng, a ținut să precizeze, recent, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Hanoi, că statul asiatic este ”încrezător” în faptul că va fi gazda viitorului summit Trump - Kim.

Vietnamul nu a primit încă informații despre locul de desfășurare a summit-ului dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong Un, ”dar este încrezător că este în pe lista de priorități a celor doi lideri”.

„Suntem încrezători în capacitatea Vietnamului de a organiza evenimente la nivel internațional, de altfel evidențiate prin găzduirea cu succes a summit-ului APEC din 2017, precum și a altor conferințe internaționale. Locul și timpul pentru summit-ul SUA - Coreea de Nord vor fi decise de cele două țări, dar țara noastră va contribui din plin la menținerea păcii, stabilității și susținerii a dialogurilor pe peninsula coreeană", a declarat Hằng, referindu-se la cooperarea economică Asia-Pacific (APEC) din 2017 și la Forumul Economic Mondial privind ASEAN, care a avut loc la Hanoi  în 2018, ambele grupând la aceeași masă mai mulți lideri mondiali.

De altfel timp de câteva săptămâni, mass-media străină a speculat că Vietnamul este alegerea preferată pentru găzduirea evenimentului de mare anvergură, dar nu a fost încă confirmată oficial.

Casa Albă a spus că al doilea summit, care a urmat celui de referință din Singapore de anul trecut, va avea loc la sfârșitul lunii februarie și locația a fost decisă, dar nu a dat detalii suplimentare.

Situația drepturilor omului

Răspunzând la întrebările privind conținutul raportului național pe problematica Vietnamului, din cadrul revizuirii periodice universale (UPR) din cadrul celui de-al treilea ciclu de lucru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), Hằng a declarat că Vietnamul a primit 300 de recomandări privind drepturile omului în cadrul sesiunii de dialog care a avut loc în urmă cu câteva zile la Geneva.

Toate recomandările vor fi studiate de către autoritățile vietnameze și un raport va fi apoi transmis Primului-Ministru pentru revizuire, a declarat Hằng.

Lista recomandărilor acceptate va fi anunțată în cursul sesiunii din iunie a UNHRC.

"Țara noastră respectă în mod serios revizuirea periodică universală, un mecanism de succes al UNHRC, bazat pe principiile egalității, dialogurilor și cooperării", a spus purtătorul de cuvânt al MAE vietnamez.

Vietnamul consideră că aceasta este o obligație în calitate de membru al ONU și o oportunitate pentru țara de a prezenta comunității internaționale realizările, politicile și eforturile sale de a asigura drepturile omului, a mai spus purtătorul de cuvânt.

În ceea ce privește progresele înregistrate în Acordul de Liber Schimb Europa-Vietnam (EVFTA), Hằng a subliniat că acordul va fi unul cu semnificație deosebită și va aduce beneficii atât popoarelor, cât și comunităților de afaceri din ambele părți.

"În acest spirit, cele două părți continuă să finalizeze procedurile de semnare, ratificare și implementare rapidă a acordului EVFTA ", a spus ea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine