2020-03-29 04:09

Vietnamul oferă un exemplu de comportament în vreme de pandemie

 |  15:43
Vietnamul oferă un exemplu de comportament în vreme de pandemie

Deoarece cea mai mare parte a lumii occidentale au intrat într-o panică indusă de pandemia de COVID-19, țările aflate în imediata apropiere a Chinei au rămas relativ calme.

Până la 2 martie, Vietnamul înregistrase doar 16 cazuri de virus, toate fiind tratate cu succes și pacienții externați din spital. Cel de-al 17-lea caz al țării, importat pe un zbor de la Londra, a dat startul unui nou val de cazuri, care a fost în număr de 76.

 Problema a fost luată în serios, cei infectați fiind puși în carantină și testați, în timp ce locurile lor de reședință sunt închise și igienizate. Vietnamul a fost una dintre primele națiuni care a declarat  epidemie de COVID dar răspunsul său a fost unul prompt, atât în tratarea cazurilor actuale, cât și în asigurarea răspândirii virusului a fost una cât se poate de limitată.

Țara a făcut pregătirile încă din ianuarie, știind impactul potențial al epidemiei. Încă de la început, țara asiatică a fost gata să sacrifice câștigul economic pentru în beneficiul asigurării sănătății populației. Se pare că acest lucru a funcționat. Drept exemplu nu s-a înregistrat nici un deces între cei infectați cu COVID, în comparație cu numărul deceselor înregistrate în Italia și restul Europei.

„Multe dintre aceste țări sunt acum complet blocate, iar clipurile de pe rețele de socializare arată oameni care cântă de pe balcoanele. Asta demonstrează o rezistență a spiritului, dar nu arată o dovadă de pregătire din partea guvernelor lor.

Se pare că autoritățile din vest s-au axat mai mult pe izolarea cetățenilor lor, și au arătat un sentiment de necoeziune în primele zile, dar acum își dau seama de eroarea abordării pandemiei”, scrie VietnamNews, în ediția sa electronică.

Pentru mulți oameni din întreaga lume, locuri precum Vietnamul reprezintă o formă de sanctuar în comparație cu țările lor. Postările de pe rețelele de socializare spun cum că expații se simt mai în siguranță în străinătate decât în Marea Britanie, SUA sau Canada. De asemenea, este lăudată transparența cu care autoritățile vietnameze s-au ocupat de situație, ajutând la cimentarea încrederii publicului și la oprirea panicii excesive înainte de începerea acesteia.

Reacția promptă a autorităților au făcut ca supermarketurile din Vietnam sau țările ASEAN să beneficiaze de livrări ale mărfurilor de primă necesiytate la timp, rafturile rămânând complet aprovizionate, iar cele din zonele aflate în carantină sunt ajutate prin eforturile comunității să furnizeze alimente, apă și alte bunuri.

Un nivel ridicat de considerare pentru străini este omniprezent în Vietnam, în timp ce anunțurile de la Guvern au fost factuale și prompte, adăugând sentimentul de calm predominant. Declarația timpurie a primului ministru Nguyễn Xuân Phúc - că poartă o adevărată luptă împotriva virusului ca și cum ar fi un inamic - a creat statutul pentru un efort „guvernamental” împotriva COVID-19.

Toți pentru unul

 

În timp ce alte națiuni închid încet școlile și închid evenimentele la scară largă, o astfel de acțiune se desfășoară aici de săptămâni întregi. Recipientele cu produse de dezinfectare sanitare au fost plasate rapid în locuri publice, dar și o atenționare prin afișe și reclame expuse în marile orașe. Scanerele de luat temperatura sunt, de asemenea, postate la intrarea în toate clădirile mari. Normele recente care impun folosirea măștilor de față pot părea draconice, iar mulți se îndoiesc de eficiența lor, dar acest gest simplu este unul care demonstrează un nivel de seriozitate față de siguranța comunității în ansamblu.

Răspunsul la provocare pandemiei a fost unul incredibil și de mare anvergură dar absolut necesar pentru o țară de aproape 100 de milioane locuitori. Și mai incredibil este numărul scăzut de cazuri de infectare și nici un caz de mortalitate, în ciuda frontierei lungi cu China și a eforturilor continue de integrare economică globală.

Chiar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lăudat eforturile guvernului vietnamez: „Depistarea timpurie, izolarea timpurie și tratamentul activ sunt extrem de importante. Acțiunile preventive ale Vietnamului au oprit răspândirea în continuare a bolii, salvând mii de vieți”.

Dar Serviciul Național de Sănătate al Marii Britanii, care a fost mult timp  subfinanțat critic, a fost pe cale să scape de sub control pandemia de coronavirus.  În schimb, serviciul de sănătate publică al Vietnamului, poate că nu aibă strălucirea omologilor occidentali, dar a primit finanțare de-a lungul anilor, ceea ce permite un nivel de pregătire necesar doar pentru o astfel de criză. Un plan implementat rapid a desemnat facilitățile din întreaga țară ca centre de carantină și tratament, în timp ce medicii, asistenții medicali și alte cadre medicale sunt gata să stopeze potențialele noi focare de COVID-19.

Turiștii care ajung în Vietnam, chiar și după ce au fost puse în aplicare restricțiile de imigrare deși au fost carantinați, au fost plini de elogii la adresa autorităților: „Respectăm faptul că asta trebuia să se întâmple în circumstanțe sanitare grave și suntem foarte mulțumiți de  întregului personal al spitalului că ne îngrijește atât de bine”. Un turist britanic aflat în carantină a spus: „În timp ce restul lumii aștepta, Vietnamul se pregătește foarte serios”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine