2020-07-11 18:39

Vietnamul protestează vehement împotriva acțiunilor Chinei în arhipelagul Paracel

 |  14:08
Vietnamul protestează vehement împotriva acțiunilor Chinei în arhipelagul Paracel

Vietnamul a luat hotărârea de a protesta vehement împotriva înființării de către China a așa-numitului „oraș Sansha” precum și a unor acte conexe, deoarece acestea au încălcat grav suveranitatea Vietnamului, a declarat recent purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Vietnamului, Le Thi Thu Hang.

Pe 18 aprilie, China a anunțat înființarea așa-numitului district Xisha în arhipelagul Hoang Sa (Paracel), aflat sub jurisdicția autorităților din Vietnam, dar și a districtului Nansha din arhipelagul vietnamez Truong Sa (Spratly), inclusive a așa-numitului oraș Sansha.

"Vietnamul a afirmat cu tărie de multe ori că are suficiente dovezi istorice și fundamentale legale pentru a-și afirma suveranitatea asupra arhipelagurilor Hoang Sa și Truong Sa", a declarat purtătorul de cuvânt, Thu Hang.

Oficialul a subliniat, de asemenea, că aceste mișcări ale Chinei sunt invalide și nerecunoscute internațional și nu sunt deloc favorabile prieteniei dintre națiuni complicând și mai mult situația din Marea (Chinei) de Est, dar și în regiune și în lume.

"Vietnamul cere ca China să respecte suveranitatea Vietnamului, să desființeze deciziile sale greșite legate de aceste mișcări și să nu comită acte similare în viitor", a mai afirmat purtătorul de cuvânt.

 

Eliot L. Engel, congresman SUA: Acțiunile Chinei încalcă suveranitatea statului Vietnam în cadrul ZEE (Zona Economică Exclusivă)”

 

De altfel, congresmanul american Eliot L. Engel, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților ale Statelor Unite ale Americii, a remis publicității, în 26 iulie 2019, o declarație privind interferența chineză în apele controlate de vietnamezi, în care afirmă că ”acțiunile Chinei constituie o încălcare a suveranității și drepturile sale în cadrul zonei sale economice exclusive (ZEE)”.

"Recenta agresiune a Chinei în Marea Chinei de Sud (numită Marea de Est de către Vietnam) este o demonstrație deranjantă pentru o țară care abuzează în mod deschis de legea internațională. Conform Convenției Națiunilor Unite privind dreptul mării, acțiunile Chinei constituie o încălcare a suveranității vietnameze și a drepturilor sale legitime în zona economică exclusivă (ZEE) ", se spune în declarația Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților ale Statelor Unite ale Americii,.

”Deoarece rapoartele au reliefat săptămâna trecută că navele de explorare a petrolului chineze au intrat în ZEE a Vietnamului, statul sud asiatic a făcut cereri repetate de îndepărtare - cererile pe care China le-a ignorat intenționat. Acest tip de hărțuire a reprezentat o amenințare pentru Việt Nam și o dovadă a dorinței Chinei de a-și intimida vecinii.  Incidentele de acest gen demonstrează lipsa flagrantă de respect a Chinei pentru legeile internaționale și diplomație”, a spus Engel.

El a mai precizat că a sprijinit și sprijină Vietnamul și pe partenerii regionali ai SUA, în a condamna această agresiune. Comunitatea internațională trebuie să continue să respecte ordinea bazată pe reguli și dreptul internațional, a adăugat el. În finalul declarației congresmanul Eliot a cerut Chinei ”să-și retragă imediat toate navele din apele teritoriale ale vecinilor săi și să pună capăt acestor tactici ilegale de hărțuire".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz