2020-01-21 01:57

Vladimir Putin sărbătoreşte noul stat: 12 iunie, ziua naţională a Rusiei

 |  19:10
Vladimir Putin sărbătoreşte noul stat: 12 iunie, ziua naţională a Rusiei

Diplomaţii ruşi de la Bucureşti aniversează înfiinţarea, pe ruinele Uniunii Sovietice, a noului stat. Reprezentanţii ruşi îşi proclamă mulţumirea faţă de revenirea Rusiei ca putere economică şi politică şi propun României o colaborare „extinsă” cu Moscova.

Federaţia Rusă sărbătoreşte pe 12 iunie ziua sa naţională. La această dată, în 1990, primul congres al deputaţilor din RSFSR (Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă) a adoptat Declaraţia de suveranitate a Rusiei, actul fondator al Rusiei contemporane. Ulterior, data de 12 iunie a fost proclamată în 1994 zi naţională a statului rus, ca urmare a unei decizii luate prin decret prezidenţial de Boris Elţîn.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Ruse la Bucureşti,  Rusia se află în plin avânt economic şi politic. Creşterea PIB-ului de 1,4% în 2013, nivelul scăzut al datoriei externe şi interne (10,7%) şi şomajul de 5,5% sunt, în opinia oficialilor ruşi, trăsături ale unei economii în ascensiune şi ale unei reveniri în rândul marilor puteri ale lumii.

Reprezentanţii ruşi au subliniat că pe 29 mai a avut loc semnarea de către preşedinţii din Rusia, Belarus şi Kazahstan a Tratatului privind Uniunea Economică Eurasiatică. Evenimentul este sărbătorit de oficialii ruşi ca un moment de cotitură în evoluţia relaţiilor internaţionale. Piaţa economică de 170 milioane de oameni oferă, potrivit Ambasadei Ruse, o şansă deosebită de a îmbunătăţi competitivitatea economiilor celor trei state. De asemenea, diplomaţii ruşi au salutat „noua calitate a relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi Republica Populară Chineză”. Contractul semnat cu China pentru furnizarea de gaze naturale, în valoare totală de 400 de miliare de dolari, ar fi un alt semn al noului statut internaţional al Rusiei.

În privinţa Bucureştiului, Moscova se arată deschisă unei cooperări extinse cu statul român. „România este  vecinul nostru, avem vechi relaţii  bune, multilaterale, culturi apropiate, un mod de viaţă asemănător, majoritatea credincioşilor români şi ruşi sunt creştini ortodocşi, în memoria naţională a popoarelor noastre vor rămâne pentru totdeauna victoriile comune şi pierderile de pe câmpurile de luptă din războaiele mondiale şi pentru eliberarea Balcanilor”, se afirmă în documentul trimis de ambasada rusă. În acelaşi timp, reprezentanţii ruşi şi-au exprimat mulţumirea faţă de întărirea legăturilor economice între cele două ţări. Conform comunicatului remis de Ambasada Rusiei, exporturile româneşti în Rusia au ajuns la 1,8 miliarde de dolari, înregistrând o creştere de 36,1%, în vreme ce volumul total al investiţiilor ruseşti a ajuns la 2,1 miliarde de dolari.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray