2019-08-18 16:07

Washingtonul încearcă să câştige încrederea Beijingului

 |  17:26

Nouaorientare strategică de securitate a SUA se află la debut. Întâlnirea secretaruluiamerican al apărării cu omologul său chinez, ieri, la Hanoi, oferă Washingtonuluio şansă pentru ameliorarea relaţiilor militare fragile cu Beijingul şi o ocaziepentru lansarea unui dialog mult mai funcţional, au apreciat oficialiiamericani. Guvernul preşedintelui Barack Obama se confruntă cu o provocareimportantă, din punct de vedere geostrategic şi militar, în încercarea de acâştiga încrederea Chinei, apărând, în acelaşi timp, prezenţa marinei americaneîn Pacific şi dând asigurări aliaţilor neliniştiţi din regiune, care se simtameninţaţi de puterea în creşetere de la Beijing.

Întâlnireasecretarului american al apărării, Robert Gates, cu ministrul chinez al apărării,Liang Guanglie, cu ocazia unei reuniuni a Asociaţiei Naţiunilor din Sud-EstulAsiatic (ASEAN), este prima, din acest an, la nivelul principalilor oficialimilitari ai celor două ţări şi reprezintă cea mai recentă încercare a StatelorUnite de a deschide un dialog asupra securităţii cu Beijingul după o perioadătensionată. China a rupt în mai multe rânduri relaţiile sale cu militariiamericani din cauza unor dezacorduri faţă de politica urmată de Statele Unite,în special privind vânzarea de armament către Taiwan, considerat de Beijing oprovincie chineză, în detrimentul Washingtonului. În această vară, China acriticat dur exerciţiile militare organizate de Statele Unite cu aliatul lorsud-coreean, în Marea Galbenă, în contextul unei intensificări a tensiunilor cuPhenianul, regim susţinut de Beijing. Acesta a criticat, de asemenea, prezenţanavelor americane în Marea Chinei.

Însă, marinaamericană respinge revendicările teritoriale ale Chinei în aceste zone şideclară că va continua să fie prezentă în aceste ape, pe care le consideră apeinternaţionale. Potrivit unui raport al Pentagonului, destinat Congresului,care a fost publicat în august, Beijingul încearcă să se doteze cu forţecapabile să ajungă până la teritoriul american Guam, în Pacific.

Reluarearelaţiilor militare între Beijing şi Washington a fost anunţată, în urmă cupeste o săptămână, de către Pentagon, în contextul în care se intensifica ocriză diplomatică chino-japoneză asupra unui diferend teritorial, în estulMării Chinei. În cadrul vizitei sale de trei zile în Vietnam, Gates urmează săîntâlnească lideri vietnamezi, dar şi miniştri ai apărării din Japonia, Filipineşi Australia. Chiar dacă oficialii americani nu se aşteaptă la rezultateimportante de la această întâlnire, apreciind că este vorba, în primul rând, deo etapă în cadrul unui proces mai vast şi delicat, care are nevoie de timppentru a produce efecte, speră să deschidă seria unor runde regulate de negocieri. RobertGates le-a cerut chinezilor să primească schimburile în domeniul apărării cuîncredere, pentru a evita neînţelegerile şi "erorile", citând caexemplu dialogul între fosta Uniune Sovietică şi Statele Unite, în perioadaRăzboiului Rece. Oficialii americani au subliniat că nu este vorba despre oîncercare a Washingtonului de a convinge China să continue relaţiile militare,ci, mai degrabă, de a convinge că un asemenea demers este în interesul acesteiţări şi al regiunii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray