2020-08-08 03:31

Weekend sângeros în lume: SUA şi Austria, îngrozite de atacurile unor criminali

 |  22:01
Weekend sângeros în lume: SUA şi Austria, îngrozite de atacurile unor criminali

Daniel Măgureanu

Pe fondul masacrului comis miercuri la o biserică metodistă din Charleston, două incidente armate, soldate cu un mort şi 16 răniţi, au avut loc sâmbătă noapte spre duminică în statele americane Michigan şi Pennsylvania. Astfel, la Detroit, în Michigan, o persoană a fost ucisă, iar alte nouă au fost rănite în timpul unei petreceri organizate pe un teren de baschet. Victima este un tânăr în vârstă de 21 de ani, dar din fericire, nici unul dintre copiii aflaţi la în acel loc nu a fost rănit.

În jurul orei locale 22.00 (n.r. - duminică, 05.00, ora României), la Philadelphia, în Pennsylvania, un bărbat înarmat a deschis focul în direcţia unor persoane ce se adunaseră pentru un picnic. Au fost rănite şapte persoane, dintre care doi copii. Motivele comiterii celor două atacuri nu sunt cunoscute, la fel cum nu este nici identitatea atacatorilor. Totuşi, forţele de ordine au anunţat că un suspect a fost reţinut în legătură cu incidentul armat din Detroit.

Cele două evenimentele sângeroase se pare că au legătură cu atacul de miercuri seară, de la o biserică metodistă din Charleston (n.r. - statul South Carolina) frecventată de afroamericani. În atacul comis de Dylann Roof, un tânăr în vârstă de 21 de ani, au murit nouă persoane. Criminalul a recunoscut că intenţiona să declanşeze un „război al raselor”. Roof a fost arestat după acest atac, iar în urma faptelor comise sunt şanse foarte mari să primească pedeapsa capitală. Primarul oraşului Charleston a catalogat crimele drept un „act pur şi simplu malefic”, în timp ce preşedintele american Barack Obama a precizat că este „profund îndurerat” de cele întâmplate.

De altfel, după acest atac criminal, liderul de la Casa Albă a spus că regretă „influenţa extrem de mare” a National Rifle Association (NRA) - puternicul grup de lobby favorabil armelor de foc - asupra Congresului american şi despre care crede că împiedică un control mai aspru asupra vânzărilor de arme în ţară. Preşedintele american a încercat să impună o legislaţie mai aspră asupra vânzărilor de arme după masacrul comis în 2012 la şcoala Sandy Hook din Newtown, în Connecticut (n.r. - 26 morţi, între care 20 de copii), dar acţiunea sa nu a avut succes.

Barack Obama a propus la acea vreme înăsprirea verificărilor pentru cumpărătorii de arme cu antecedente, interzicerea unor tipuri de puşti de asalt şi limitatea capacităţii unor încărcătoare de arme de foc, dar Congresul nu a susţinut propunerile sale.

3 morţi şi 50 de răniţi în Austria

Un vehicul de teren, condus de un bărbat, a intrat în mulţime, sâmbătă, la Graz, în sud-estul Austriei, provocând moartea a trei persoane şi aproximativ 50 de răniţi. Conform primelor relatări ale unor martori, şoferul a intrat cu mare viteză pe una din principalele artere pietonale şi comerciale din al doilea oraş ca mărime al Austriei, şi a acroşat pietonii aflaţi în calea sa.

Despre acest eveniment tragic şi şocant, guvernatorul local, Hermann Schützenhöfer, a spus că a fost un act comis de un „dezechilibrat mintal”. Conform publicaţiei locale „Kleine Zeitung“, bărbatul, de origine bosniacă, a părăsit ulterior vehiculul şi a încercat să atace trecătorii cu un cuţit.

Altfel, 19 civili, între care nouă copii, au fost ucişi sâmbătă seara în sudul Afganistanului, în urma exploziei unei bombe care a fost activată chiar în timpul trecerii vehiculului la bordul căruia se aflau. Atentatul, soldat cu nouă răniţi, a avut loc în provincia Helmand (sud), iar victimele sunt civili care se întorceau acasă după ce fugiseră de luptele desfăşurate recent în districtul Marjah. Poliţia afgană a indicat că atacul aparţine insurgenţilor talibani, însă acesta nu a fost revendicat până acum.

Mai mulţi morţi în atentate

Numărul atentatelor comise în lume a crescut cu peste o treime în 2014 şi cel al victimelor cu 81%, în contextul intensificării acţiunilor reţelei extremiste sunnite Stat Islamic. Anunţul a fost făcut într-un raport anual al Departamentului american de Stat publicat recent. Departamentul american de Stat a înregistrat 13.463 de atentate în 2014, cu 35% mai multe decât în 2013. Cele 13.463 de atentate comise în 2014 s-au soldat cu peste 32.700 de morţi, cu peste 80% mai mulţi decât în 2013. Peste 9.400 de persoane au fost răpite în 2014, adică de trei ori mai multe decât în 2013. Raportul precizează că liderii al-Qaeda „par în pierdere din viteză în calitate de lideri autoproclamaţi ai unei mişcări mondiale, în faţa expansiunii rapide a (reţelei) Stat Islamic şi a proclamării unui califat”. „Actualul război civil din Siria a fost un imbold pentru activităţile teroriste din întreaga lume”, a apreciat coordonatoarea Departamentului de Stat pentru lupta împotriva terorismului, Tina Kaidanow.

În condiţiile date, Statele Unite ale Americii sunt tot mai preocupate de numărul de grupări care au decis să jure credinţă reţelei extremiste Stat Islamic. În acest sens, Tina Kaidanow a subliniat că este vorba de o „atracţie” la nivel mondial pentru organizaţia Stat Islamic (SI). În acest context, grupările extremiste profită din plin de slăbiciunile guvernelor pentru a se dezvolta, indiferent dacă este vorba de Siria, Irak, Yemen, Libia sau Nigeria, a subliniat coordonatoarea Departamentului de Stat pentru lupta împotriva terorismului. Numărul atacurilor teroriste s-au diminuat în schimb în unele ţări, precum Pakistan, Filipine, Nepal sau Rusia. Departamentul de Stat avertizează totodată în privinţa unui aflux fără precedent de combatanţi străini în Siria, datorită eficienţei SI pe reţelele de socializare.

Raportul mai conţine o concluzie îngrijorătoare: la sfârşitul anului 2014, peste 16.000 de combatanţi străini luptau în Siria, mai mulţi decât cei prezenţi în Afganistan, Pakistan, Irak, Yemen sau Somalia „în orice moment din ultimii 20 de ani”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz