2020-04-05 07:46

WSJ: Iranul evită sancţiunile internaţionale folosind de o bancă din Germania

 |  19:05
WSJ: Iranul evită sancţiunile internaţionale folosind de o bancă din Germania

O mică bancăiraniană cu sediul în Germania este folosită de Teheran pentru a evitasancţiunile economice internaţionale şi pentru a face afaceri în numele unorcompanii care figurează pe listele negre ale comunităţii internaţionale, audeclarat oficiali occidentali citaţi de Wall Street Journal.

Bancacomercială europeano-iraniană este cunoscută sub iniţialele EIH Bank şi a rulatpeste un miliard de dolari pentru companii iraniene asociate cu programulmilitar convenţional şi balistic al Iranului, inclusiv companii aflate pe listaneagră în SUA, în UE sau la ONU, potrivit cotidianului economicamerican.

În iunie2009, spun oficialii occidentali, EIH pare să fi fost implicată într-o vastăschemă de evaziune fiscală, făcând tranzacţii în numele băncii Sepah din Iran,o bancăvizată desancţiuni internaţionale pe motiv că faciliteazăcomerţul cu arme al Iranului şi activităţile de proliferare ale Teheranului.

Un purtătorde cuvânt al EIH, care are sediul în Hamburg, a refuzat să comentezeinformaţiile din WSJ, iar banca Sepah nu a putut fi contactată.

EIHfigurează totuşi pe lista neagră a Trezoreriei americane, iar oficialii de laWashington şi-au exprimat recent îngrijorarea în legătură cu activităţilebăncii din Germania, scrie WSJ. Preşedintele Barack Obama a semnat luna trecutăo lege care ar putea bloca băncile şi companiile străine să facă afaceri înSUA, dacă au legături cu Iranul, reaminteşte cotidianul.

Mai mult, Avi Jorisch, fost oficial al Trezoreriei SUA, scrie încartea "Băncile murdare ale Iranului - Cum Republica Islamică ocoleştesancţiunile financiare" că 18 bănci americane, printre care Goldman Sachs,JPMorgan Chase, Bank of America, au legături indirecte cu trei bănci iranienede pe lista neagră a ONU, bănci care sunt cunoscute pentru finanţareagrupărilor Hezbollah şi Hamas, făcând astfel din Iran un campion al lumiiislamice. Afaceri cu Iranul fac şi Deutsche Bank şi Société Générale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine