2020-01-29 04:13

Burleanu s-a sucit

 |  17:59
Burleanu s-a sucit

UEFA îşi va alege astăzi noul preşedinte. Doi candidaţi se luptă pentru şefia forului, olandezul Michael van Praag şi slovenul Aleksander Ceferin. Lucrul care ne interesează este opţiunea curioasă a lui Răzvan Burleanu, preşedintele FRF, care nu-l va susţine azi pe batav, aşa cum a făcut-o anul trecut la scurtinul de la FIFA, ci pe contracandidatul său. Inițial în cursa pentru șefia UEFA s-au înscris trei candidați, însă spaniolului Angel Maria Villar, care activează în prezent ca președinte interimar, s-a retras pe 6 septembrie.

Burleanu, cel care va vota în numele forului din România, a declarat că noul său favorit, slovenul Ceferin, va reprezenta "liantul dintre estul și vestul fotbalistic european". "Am luat această decizie în urma analizelor și dezbaterilor din cadrul grupului regional de lucru format din 13 asociații naționale, membre UEFA și reprezentante ale fotbalului din această zonă a Europei. Încă de la întâlnirea acestui grup din luna iunie, la Moscova, am precizat poziția noastră, pe care am reconfirmat-o cu ocazia întâlnirii regionale de zilele trecute, de la Florența. Programul de candidatură al lui Aleksander Ceferin propune o reformă reală și radicală, proiectează UEFA în postura celei mai performante instituții sportive din lume și fixează, în premieră, o relație directă de colaborare cu Uniunea Europeană. Totodată, la nivelul Comitetului Executiv al UEFA, se vor regăsi doar președinți de asociații naționale în exercițiu, personalități active în fotbal la nivel național. Alegerea lui Aleksander Ceferin ar constitui liantul dintre estul și vestul fotbalistic european, cu sprijinul și aportul experienței lui Michael van Praag din cadrul Comitetului Executiv al UEFA'', a spus Burleanu pentru site-ul frf.ro.

Burleanu, acum un an şi jumătate: “În proiectul lui Van Praag se regăsesc viziunea și așteptările noastre legate de evoluția fotbalului”

La începutul anului trecut, reprezentanţii tuturor federaţiilor şi-au exprimat public susţinerea pentru unul dintre candidaţii la alegerile care urmau să pună stop hegemoniei lui Joseph Blatter. Burleanu nu l-a ales pe Michel Platini, cum se preconiza, ci pe Van Praag, președintele Federației olandeze din 2008 și membru în Comitetul Executiv UEFA. ''În acest moment, consider că avem nevoie de o dezbatere amplă în interiorul FIFA, cu privire la politicile și deciziile cele mai potrivite pentru dezvoltarea fotbalului mondial. Îmi este clar că sunt necesare noi principii care trebuie fixate pe agendă și în practica forului mondial, iar conjunctura actuală constituie o oportunitate pentru declanșarea discuțiilor. Susținerea candidaturii domnului Michael van Praag este pentru FRF un gest firesc pentru că ne alăturăm unui proiect în care se regăsesc viziunea și așteptările noastre legate de evoluția fotbalului'', a declarat la acea vreme şeful FRF. Opţiunea de atunci a lui Burleanu părea legată de faptul că programul batavului cuprindea şi amendamentul ca 40 de selecționate să se califice la Campionatul Mondial din 2026, astfel că naţionala tricoloră avea astfel şanse mari să ajungă la un turneul final mondial. Şeful FRF a rămas cu buza umflată, Van Praag s-a retras din cursă pentru şefia FIFA cu o săptămână înaintea alegerilor, pe 21 mai 2015. Interesant este că şi Ceferin susţine amendamentul cu 40 de echipe la CM, astfel că motivul lui Burleanu rămâne acelaşi.

Vine şi Platini

Astăzi, la al 12-lea congres extraordinar de alegeri al forului fotbalistic continental de la Atena (Astir Palace Resort), va fi prezent şi fostul preşedinte, Michel Platini. Ex-internaţionalul francez, care a condus forul european din 2007 până anul trecut, a primit acceptul Comisiei de Etică a FIFA pentru a se adresa Congresului UEFA, după ce a fost suspendat din toate activităţile legate de fotbal pe o perioadă de patru ani. Platini a fost judecat şi sancţionat de justiţia internă a FIFA în cazul sumei de 2.000.000 de franci elveţieni, bani “iliciţi” primiţi din partea lui Joseph Blatter, fostul preşedinte al FIFA, în baza unui contract verbal, pentru o muncă de consilier depusă între 1999 şi 2002, anunţă digisport.ro. Michel Platini şi-a anunţat demisia de la preşedinţia UEFA în data de 9 mai, după verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv, care i-a redus suspendarea de la 6 la 4 ani.

Istoria preşedinţilor UEFA

Până acum UEFA a avut șase președinți în istoria sa, cel mai lung mandat fiind cel al suedezului Lennart Johansson (foto). Danezul Ebbe Schwartz a fost primul șef al UEFA, din iunie 1954 până în aprilie 1962 (7 ani și 9 luni). Lui i-a urmat elvețianul Gustav Wiederkehr, care s-a aflat la cârma forului timp de 10 ani și 2 luni. Ungurul Sandor Barcs a fost interimar între iulie 1972 și martie 1973 (8 luni). Italianul Artemio Franchi a condus UEFA timp de 10 ani și patru luni, fiind înlocuit de francezul Jacques Georges, președintele organizației europene timp de 7 ani și 8 luni, până în aprilie 1990. Mandatul lui Lennart Johansson s-a desfășurat în perioada aprilie 1990 — ianuarie 2007, adică 16 ani și 9 luni, potrivit Agerpres. Michel Platini a fost ales pe 26 ianuarie 2007, iar prerogativele sale au încetat pe 8 octombrie 2015, când a fost suspendat provizoriu din orice activitate fotbalistică.

ALEKSANDER CEFERIN (48 de ani)

Slovenul a absolvit cursurile Universităţii de Drept din Ljubljana, şi a lucrat la firma de avocatură a familiei sale. Specializarea sa a constat în reprezentarea în instanţă a atleţilor profesionişti şi a cluburilor sportive. Nu a durat mult şi a devenit preşedintele firmei tatălui său. A intrat în fotbalul local în urmă cu 11 ani, printr-o colaborare cu comitetul de conducere al clubului de futsal KMN Svea Lesna Litija. În acelaşi an, în 2005, a fost cooptat în conducerea clubului de amatori FC Ljubljana Lawyers. Nu a zăbovit prea mult aici, pentru că un an mai târziu, a devenit membru în conducerea clubului profesionist Olimpija Ljubljana. Până în 2011, când a fost ales preşedintele Asociaţiei de Fotbal din Slovenia. Cele mai importante puncte din mandatul său au fost legate de dezvoltarea centrelor de juniori din ţară şi de îmbunătăţirea relaţiei dintre cluburi şi echipa naţională. În februarie anul trecut a fost reales în fruntea conducerii fotbalului sloven, pentru încă un mandat de patru ani.

MICHAEL VAN PRAAG (68 de ani)

Van Praag a fost arbitru al KNVB timp de 16 ani, după care a devenit membru al comisiei de arbitri şi al comisiei de disciplină din Federaţia Olandeză de Fotbal. A fost preşedinte al clubului de fotbal Ajax Amsterdam timp de 14 ani (1989-2003). Sub şefia sa, Ajax a câştigat mai multe trofee majore, printre care Cupa UEFA în 1992, precum şi Cupa Campionilor Europeni şi Cupa Intercontinentală, ambele în 1995. Între 1998 şi 2001, van Praag a fost membru al UEFA Taskforce 2000, iar în perioada 2000-2002 membru al Comitetului pentru Competiţii UEFA. La 27 august 2008 a fost ales preşedinte al KNVB, succedându-i lui Jeu Sprengers, care a murit la începutul acelui an. Din 2009 până în prezent, Van Praag face parte din CEx. al UEFA. În cadrul forului fotbalistic european a mai ocupat următoarele funcţii: preşedinte al Comisiei de Competiţii (2009-2015); vicepreşedinte al Comisiei UEFA Hattrick (2009-2015); preşedinte al grupului european UEFA operativ (din 2013); vicepreşedinte al Comisiei de Competiţii de Club (din 2015).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE