2020-07-08 17:58

Centralul acuzat de Chipciu că e arbitrul de casă al lui Dinu Gheorghe, Lucian Rusandu, își face de cap și viciază rezultatele meciurilor din Liga 1

 |  23:20
Centralul acuzat de Chipciu că e arbitrul de casă al lui Dinu Gheorghe, Lucian Rusandu, își face de cap și viciază rezultatele meciurilor din Liga 1

Florentin Dincă

Numirea lui Kyros Vassaras în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor s-a dorit a fi un pas înainte în arbitrajul românesc, domeniu în care s-a ajuns în urmă cu câțiva ani să zornăie cătușele. Grecul a rostit sigur pe el la înscăunarea din urmă cu trei săptămâni: “Nu pot să promit că nu vor mai fi greşeli, dar pot să promit că o să reducem numărul greşelilor flagrante de arbitraj”. Numai că de atunci, un fluieraș și-au făcut de cap mai mult decât ceilalți, și a viciat două rezultate finale. Implicate în cele două meciuri, Steaua și Dinamo. Ambele defavorizate! Numele său, Lucian Rusandu! Aşteptăm cu mare interes prima decizie dură, a se citi suspendare, dictată de Kyros Vassaras subalternilor săi.

În etapa a treia, Dinamo primea vizita lui ASA Târgu Mureș. Un meci aparent liniștit. Ambele echipe veneau după rezultate bune și evoluții pe măsură. Debutul meciului, minutul 5, dinamovistul Valentin Lazăr scapă singur spre poartă și este faultat dur în afara carelui de portarul mureșenilor, Eduard Stăncioiu. Cartonaș roșu, evident, însă nu și pentru centralul  Lucian Rusandu, care i-a acordat golakeeperului doar galben. Centralul și-a continuat apoi recitalul luând mai multe decizii anapoda, împreună cu “ajutoarele” sale de la tușă,  aproape toate împotriva câinilor, stârnind pe bună dreptate mânia fanilor prezenți în tribune. Gabi Mureșan face 1-0 cu un trasor de la 30 de metri, după o lovitură liberă acordată aiurea de central. În minutul 30 Rusandu a dat penalty ușor pentru oaspeți, lovitură de pedeapsă ratată ulterior de N’doye. În prelungirile reprizei, Steliano Filp egalează la unu. În pauză, avertizat probabil de observatorul de arbitri că a comis-o rău neeliminându-l pe Stăncioiu, Rusandu și-a schimbat partitura. A încercat pe cât posibil în mitanul secund să arbitreze în compensație, iar eliminarea gratuită a lui Ousmen N’doye stă mărturie. Concluzia? Care ar fi fost scorul final al partidei dacă Rusandu îl elimina pe Stăncioiu în debutul meciului?

Două etape mai târziu, Lucian Rusandu este delegat la partida Steaua – Ceahlăul, scor 0-1, meci în care nu a acordat cel puțin două lovituri de pedeapsă roș-albaștrilor, și i-a trimis la vestiare pe Lucian Filip și pe Alex Chipciu, ultimul pentru o așa-zisă simulare în careu în prelungirile partidei. Reluările tv au arătat că mijlocașul ofensiv stelist nu a simulat, iar faultul a fost cât se poate de clar. După meci, Chipciu a aruncat cu acuzații într-o direcție, fără a rosti nume. Dinu Gheorghe, președintele Astrei Giurgiu, club rival în lupta la titlu, este se pare cel spre care și-a îndreptat tirul acuzelor fotbalistul campioanei: “Trebuia să primesc penalty când mi-a dat roşu. Ştiu în ce direcţie este arbitrul, pentru că îl cunosc de la Braşov. Îl cunosc foarte, foarte bine”, spuneChipciu, cel care insinuează astfel că Rusandu ar fi arbitrul de casă al lui Dinu Vamă. Centralul este originar din Sfântu Gheorghe, localitate aflată la doar 30 de kilometri de Brașov, oraș în care Dinu Vamă a activat mai mulți ani la gruparea stegarilor, unde l-a avut ca jucător chiar pe Rusandu.

Chipciu e nebun. Nu mă simt vizat de declarațiile lui – Dinu Gheorghe, președinte Astra Giurgiu

De-a râsu’ plânsu’. Greșelile de arbitraj sunt sarea și piperul fotbalului! – Lucian Rusandu, pentru covasnamedia.ro (2013)

Comunicatul Stelei

“Este cel puţin dubioasă maniera în care arbitrul Lucian Rusandu l-a eliminat pe Chipciu. Primul cartonaş galben a fost acordat în minutul 80, când atacantul Stelei, în calitate de căpitan, i-a solicitat arbitrului să permită accesul personalului cu targa în teren, în timp ce al doilea cartonaş a venit în minutul 90+2, când Chipciu a scăpat spre poarta lui Calancea, a fost faultat în careu de către Dumitraş şi a fost sancţionat pentru simulare. De asemenea, cu două minute mai devreme, la un corner executat de către Sânmartean, Dumitraş l-a faultat clar pe Chipciu în careul de 6 metri, chiar sub ochii lui Rusandu, care a întors privirea şi a lăsat faza să continue. Cel de-al treilea penalty neacordat s-a produs în minutul 20, când Dumitraş la faultat în careu, aproape de linia de 16 metri, pe Stanciu. Chiar daca evoluţia roş-albaştrilor nu a fost una stralucită, înfrangerea poate fi pusă şi pe prestaţia foarte slabă a arbitrului, care, pe lângă greşelile flagrante amintite mai sus, nu a acordat nici măcar un cartonaş galben oaspeţilor pentru tragerile de timp repetate”, se arată pe site-ul oficial al campioanei.

Îl vor exclus din arbitraj

În loc să se gândească la returul de poimâine cu Ludogoreţ Razgrad din play-off-ul Ligii Campionilor, oficialii stelişti încă sunt negri de supărare pe prestaţia arbitrului Lucian Rusandu din partida pierdută cu Ceahlăul. Conştienţi că din cauza sa au fost privaţi de cel puţin un punct în partida cu pricina, steliştii sunt hotărâţi să depună memoriu împotriva centralului, pe care îl vor exclus rapid din arbitraj.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE