2020-08-04 15:14

Ghidul suporterilor români care merg la Campionatul European din Franţa

 |  15:43
Ghidul suporterilor români care merg la Campionatul European din Franţa

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că împreună cu Ministerul Afacerilor Externe(MAE) şi Federaţia Română de Fotbal(FRF) a elaborat Ghidul pentru Campionatul European de Fotbal 2016, ce conţine reguli pentru suporterii români care vor merge la meciurile de la EURO (10 iunie-10 iulie). Mai jos aveţi ghidul complet.

MAI informează că pe teritoriul Franţei este menţinută starea de urgenţă pe tot teritoriul ţării după atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015 de la Paris. De asemenea, sunt menţinute controalele la frontiere. Starea de urgență permite autorităţilor franceze să interzică circulaţia persoanelor şi să stabilească zone de protecţie şi securitate. Pe tot teritoriul Franţei aeroporturile şi gările rămân deschise, însă călătorii sunt rugaţi să confirme orarele de călătorie cu compania de transport, deoarece se pot înregistra întârzieri din cauza măsurilor de securitate. Transportul public în Paris este operaţional, putând exista însă staţii închise sau rute modificate. Informaţii suplimentare pot fi găsite pe site-ul www.ratp.fr.

ACCESUL ÎN ARENE

Accesul în stadion se va face individual, inclusiv pentru copiii de orice vârstă, pe baza unui tichet valid sau pe baza unei acreditări emise de organizator. Refuzul posesorului biletului/acreditării de a se verifica documentul de acces de către personalul de ordine poate duce la interzicerea accesului în stadion al persoanei în cauză. Posesorul de bilet care are vârsta mai mică de 16 ani va putea intra în stadion doar însoțit de un adult, acesta din urmă fiind responsabil de comportamentul în stadion al tânărului. Personalul de ordine desemnat de UEFA va fi îndreptățit să controleze la intrarea în stadion orice persoană care, în opinia sa, reprezintă un risc în privința unei potențiale tulburări a ordinii publice. De asemenea, va fi autorizat să verifice orice persoană care prezintă semnalmentele consumului de alcool sau de droguri și care are asupra sa arme sau alte materiale interzise în stadioane.

Pentru accesul în stadioane vor fi organizate trei filtre succesive check-point, bine marcate şi securizate (pe primul se va verifica autenticitatea biletelor cu un marker chimic, pe cel de-al doilea se va realiza controlul corporal sumar şi la ultimul se realizează accesul şi controlul biletelor prin turnichete). Porţile stadionului se deschid cu trei ore înainte de începerea partidei şi se închid cu o oră și jumătate după terminarea acesteia. Pentru prima oară, biletele sunt securizate cu hologramă color, cod de bare şi perforaţii microscopice executate cu laser, ce sunt detectabile doar cu dispozitive speciale din dotarea personalului de securitate ceea ce face practic imposibilă contrafacerea/falsificarea acestora. Revânzarea biletelor sub orice formă este interzisă cu desăvârşire. Titularul de bilete nominale trebuie să fie însoţit de persoanele pentru care a procurat aceste bilete, dacă este cazul, iar la rândul lor, cei cărora li s-au oferit bilete nu vor putea intra în stadion decât în prezenţa titularului înscris pe bilet. Accesul se va face în baza unui document de identitate cu fotografie (paşaport, carte de identitate, permis de conducere). Zona pentru fani (FAN ZONE) va fi securizată şi va fi supusă unor controale stricte similare celor efectuate din stadion.

NU AI VOIE SĂ INTRI ÎN STADION CU:

Arme sau orice fel de obiect contondent care ar putea fi adaptat și folosit ca armă care taie sau împunge, ori care putea fi utilizat ca proiectil (umbrelă, cască moto/velo, scaun pliant etc.). Orice fel de bagaj (geantă, rucsac, servietă) ce depășește dimensiunile de 25cm X 25cm X 25cm. Orice recipient (sticlă, cană, bidon, doză,pet etc.) confecționat din plastic, sticlă sau alte materiale fragile sau casante. Orice fel de materiale pirotehnice (artificii, petarde, rachete de semnalizare, bombe artizanale de fum, praf de fum etc.), spray-uri cu gaz, substanțe corozive sau inflamabile, vopsele sau recipiente care conțin substanțe dăunătoare sănătății. Dispozitive laser, drone sau alte obiecte/dispozitive zburătoare. Băuturi alcoolice de orice fel, droguri, substanțe stimulente sau psihotrope. Bannere sau orice suport textil (inclusiv tricouri) ori de altă natură care conține texte, litere, cifre sau simboluri cu caracter discriminatoriu rasist, xenofob, sexual, religios, politic sau de altă natură. Afișarea oricărui astfel de mesaj se sancționează cu amendă și urmărire penală. Orice obiect sau material cu caracter promotional sau comercial, inclusiv bannere, semne, simboluri, pliante etc, suporturi pentru steaguri sau bannere din orice fel de material. Sunt permise doar cele din din plastic flexibil, care să nu aibă mai mult de un metru lungime și mai mult de un centimetru în diametru. Bannere sau steaguri cu dimensiuni mai mari de 2m X 1,5m. Cele care se înscriu în dimensiunile menționate trebuie să fie confecționate din materiale neinflamabile, în conformitate cu legislația franceză, cantități mari de hârtie sau role de hârtie. Dispozitive electronice, mecanice sau manuale care amplifică sunetul, cum ar fi megafoanele, claxoanele sau vuvuzela. Camere video profesionale sau orice fel de echipamente de înregistrare audio sau video, altele decât acelea puse la dispoziție sau acceptate de organizator. Animale de companie.

NU AI VOIE PE STADION

Aruncarea obiectelor sau a lichidelor de orice fel în direcția altor persoane, în direcția terenului de joc sau pe terenul de joc. Aprinderea focului sau lansarea focurilor de artificii, a rachetelor de semnalizare sau a oricărui tip de materiale sau obiecte pirotehnice. Orice gest care ar putea fi interpretat de către cei din jur ca periculos, provocator, amenințător, discriminatoriu sau ofensator. Deghizarea sau camuflarea, în special a feței, cu scopul de a se îngreuna recunoașterea persoanei în cauză. Poziția în picioare pe scaune; Scrierea, desenarea sau inscripționarea în orice fel a pereților, instalațiilor, pasajelor sau a oricăror elemente de structură. Cățărarea pe elementele structurale ale arenei, nedestinate expres acestui scop. Fumatul (inclusiv folosirea țigării electronice) în stadion este interzis. Orice activitate legată de pariurile sportive în stadion este interzisă. Este interzis ca o persoană care participă la meci, din orice postură, să înregistreze, să folosească sau să transmită prin orice canal media (Internet, radio, televiziune etc.) imagini, sunete, înregistrări sau orice fel de informații descriptive din stadion sau din meci (rezultate, statistici etc.).

BINE DE ŞTIUT

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa. Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile. Cărţile de credit internaţionale sunt recunoscute. Intrarea la hotel (check-in) se face, de obicei, la orele 14.00 sau 16.00, iar ieşirea (check-out) la orele 12.00. Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Înaintea ieșirii în oraș, în special în zonele aglomerate, lăsați documentele personale la hotel și păstrați numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere). Este foarte important, totuși, să aveți actele de identitate la dumneavoastră la momentul accesului pe stadion. Odată cu verificarea biletelor de acces la meci, autoritățile pot solicita și documentele de identitate. În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiu consular român.

NUMERE DE URGENŢĂ

112 – Serviciul urgenţe

17 – Poliţia

15 – Serviciul medical de urgenţă (SAMU)

18 – Pompieri

115 – Număr pentru cei fără adăpost

Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie sau să obţineţi Cardul European de Sănătate, care vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Pentru obţinerea Cardului European de Sănătate, mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro/. Asigurarea de călătorie are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere riscuri precum îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau deces sau alte riscuri de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă. Informaţii privind localizarea şi modul de funcţionare a unităţilor sanitare pot fi obţinute prin consultarea paginii web a Ministerului Sănătăţii al Franţei (www.sante.gouv.fr). În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

REGULI DE CIRCULAŢIE

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Franţa. În Franţa, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plată. Parcarea în zone interzise se sancţionează cu amendă până la 375 de euro sau cu ridicarea maşinii. Atenţie! În Franţa este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor detectoare de radare. Fapta constituie contravenţie şi se amendează cu 1.500 euro (750 euro dacă amenda este plătită pe loc). În cazul refuzului de plată a amenzii, Codul Rutier francez prevede, de asemenea, reţinerea permisului de conducere şi confiscarea maşinii. Începând cu data de 1 iulie 2012, toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să posede un aparat pentru verificarea alcoolemiei-etilotest. Sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, având o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm³. Aceste dispozitive se pot achiziţiona atât din hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul

utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate. Începând cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv este sancţionată cu o amendă de 11 euro în cazul unui control rutier. Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l.

ÎN CAZ DE ACCIDENT RUTIER

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Ambasada României la Paris reiterează faptul că persoanele care deţin informaţii despre cetăţeni români aflaţi într-o situaţie de urgenţă pot contactata misiunea diplomatică la numărul de telefon +33 (0) 68 07 13 729, sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro. Jandarmi și polițiști români vor fi detașați în Franța special pentru a oferi asistență suporterilor români. Aceștia vor fi prezenți în zonele publice, precum aeroporturi, gări, stadioane, fanzone-uri. Apelați la ofițerii MAI pentru îndrumări, indicații sau recomandări. Ofițerii detașați în Franța vor purta uniforma de serviciu sau însemne distinctivepentru a putea fi identificați mai ușor. Ambasada României la Paris. Adresa: 5, Rue de L’Exposition, 75343 Paris CDEX 07, Telefon: +33 147 051 046; +33 147 051870; +33 147 052937, Telefon de urgenţă 0033 (0) 680 713 729, Fax: +33 145569747, Web: http://paris.mae.ro/, E-mail: paris@mae.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE